1-Nörüyon.:  Bir bak hele nasılsın neler yapıyorsun anlamında hal hatır sormanın en güzel şekli. Elbette ki Niğde yi hatırlatan duygu yüklü cümle.
-Nörüyon
-nörüyüm
-sen nörüyon
-nörek 
Şeklinde saatlerce sürecek bir iletişi birkaç saniyede çözme becerisinin bir yansıması.
Bu noktada memleketimizin insanları “nörüyon” sayesinde bir iletişim devrimine imza atmış bulunmaktadır. Nörüyon sorusu, Anadolu insanının bir alamet-i farikasıdır.

2- Elma: Niğde’nin neyi meşhur sorusuna verilecek ilk cevaplardan birisi.
 Niğde’nin sert sulu ve mis kokulu elması her yerde meşhur. Dış görünüşe aldanarak süslü püslü elmaları alanlar üç gün sonra elmanın kabarmasıyla, talaşa benzer bir şeyler yemeye başlayınca Niğde elmasının değerini anlarlar. Niğde toprağı elma için bulunmaz bir vatan. Her yerde elma yetişir ama Niğde’nin elması bir başkadır.

3- Patates:  Çiftçiyi yıllarca ağlatıp beş altı yılda bir güldüren memleketimizle anılan yumru bitki. Patates Niğde için bir alınyazısı olmuş. Okumayı bilenler Alay’ın Edikli’nin Konaklı’nın alnında ki bu yazgıyı çok rahat okuyabilirler.

4- Kale ve Saat kulesi. Selçuklu zamanından kalan bir hisar ve yanında Abdulhamit Han’ın yaptırdığı bir saat kulesi . Niğde’nin kalbinde atan bir santral gibi orda öylece durur. Başka bir şehirde olsa buralar yerli ve yabancı turistten geçilmezdi. Fakat Niğde’de Niğdeliler bile çoğu zaman gelmiyor.

5-  Mecburiyet Caddesi. Bir aşağı bir yukarı gidiş ve gelişlerin mekânı. Sanki boğaz kenarında ya da kordon boyunda yürüyormuşçasına bir his sarıyor insanı,. Fakat onlardan daha güzel ve daha manalı.  Mecburiyet caddesi Niğde’nin ana damarı.

6- Bor Pazarı: Geçmesiyle birlikte eşeğini Niğde istikametine doğru çevirenlerin olacağı meşhur Pazar. Bor pazarı geçen geçti sen geçmeyenin peşinden git diyenleri hatırlatıyor.
Bor ve Bor’un pazarı hiç geçmesin temennisiyle eşeğimizi Niğde’ye çeviriyoruz.

7- Kemerhisar Üzümü: Bağlarında binlerce karık ve onların bağrında ki asmaların sabırla olgunlaşan güzelliği. Köfteriyle pekmeziyle kurusuyla yaşıyla bir destandır bu üzüm. Bir yiyen bir de yemeyen pişman.

8: Çamardı Fasulyesi: lezzet durağında bir adres soranlara Çamardı fasulyesini tavsiye ederim. Allah’ım o ne lezzet ne güzel bir tat. Ecemiş çayının tatlı sularıyla sulandığından olsa gerek. Bulunmaz bir lezzeti var.

9: Bademdere Salatalığı: Mis kokan kıtır kıtır ve organik bir lezzet. Bilenler için Bademdere salatalığı sofraların vazgeçilmezidir. Hele de turşusu. Anlatılmaz yaşanır.

10: Sazala Domatesi: Ekmeğin yanında başka katığa gerek yok. Bir Sazala domatesi dünyalara bedel. O domates dünyasının bir idolü.   

11: Hurdacılık: Türkiye’nin en faydalı işi ne derseniz hurdacılık derim. Gözden çıkarılmış atılmış ne varsa geri ekonomiye kazandıran bir meslek. Ve bu mesleğin asil temsilcileri hemşehrilerimiz. Niğde insanın namuslu ve şerefli mücadelesinin bir yansıması. Akşama kadar bir  tablanın peşinde hurda toplar fakat gayr-ı meşru işe bulaşmaz hemşehrilerimiz. Ayrıca hurdacı deyince herkesin aklına Niğde gelir.

 
Devam edecek…..