Bir dönemin en gözde meslekleri arasında yer alan ancak günümüzde teknolojik gelişmelere yenik düşen saraçlığın Niğde’deki son temsilcilerinden Ali Diker mesleğin kendileri ile birlikte sona erip tarihe karışacağını söyledi.

Niğde’nin son saraç ustası Diker, Unutulmaya yüz tutan meslek guruplarından birisi olan saraçlığın Niğde’deki son ustalarından birisi olan ve teknolojiye ve ucuz maliyetle yapılan yan sanayi ürünlerine yenik düştüklerini ve çırak yetişmediğini söyledi.

Babadan kalma mesleği Saraçlığı 55 yıldır sürdürdüğünü ifade eden Diker; “ Bu yaptığım saraçlık baba mesleği. Bu meslek bana babadan kalma meslek ve ben bu işin Niğde’de son ustasıyım. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte at ve eşek kalmaması nedeniyle bizim meslek yok oldu. Yine de elimden geldiği kadar bu mesleği yaşatmaya çalışıyorum ama eskiye göre şuanda talep yok. Açta kalmıyoruz ama bu işi gittiği yere kadar götürmeyi düşündüğünü ifade etti.

Bizim mesleğimizin incelikleri çok, hassas iş basit bir iş olmadığını ifade eden Diker; “ Tamamen el işi emeğe dayalı meslek. Bu meslekte son yaptıkça ortaya bir şeyler çıkarıyorsun, yaptıkça yeni bir şeyler öğreniyorsun ve her gün yeni bir yöntem şekil buluyorsun. Daha çok tecrübe kazanıyor, daha çok ustalaşıyorsun yaşını aldıkça. Bizim meslekte çırak yok yetişmiyor çırak gelmiyor çünkü işin ilerisi yok. Bizim işe tamamen bitti gözüyle bakılıyor, böyle giderse 3-5 sene sonra bitecek bizim mesleğimiz. At arabası ve at sayısı yok denecek kadar az, at arabacılığı işi yapanda kalmadı artık. Bizim işimiz aslında bütün hayvanları kapsıyor. Biz hamut, eğer, koyunların boynuna çan, köpeklere tasma, keçilere köstek ve birçok şey yaparız. Zamanında çok karlı bir işti 30-40 çeşit ürün vardı burada eskiden. Köyden kente başlayan göç ve teknolojik gelişmeler maalesef bizim mesleğin sonunu getirdi” dedi.

Babasının yanında 10 yaşında bu mesleği öğrendiğini belirten Diker; “ Babam 1950 yılında 22 yaşında bu saraçlık işini yapmak için Konya'nın Ereğli ilçesinden Bor’a yerleşmiş. Biz kardeşlerimle beraber Bor ilçesinde doğmuşuz. Biz dört kardeşiz ve kardeşlerimin içerisinde bu mesleği ayakta tutmaya çalışan bir tek ben varım. Babam bu işi yaparken yanına gelir bakardım. Babam bana bu işi 10 yaşında öğretmeye başladı ve 55 yıldır ben bu işi yapıyorum. Benim 5 tane çocuğum var ama hiç biride iş yerime gelip de baba bu işi nasıl yapıyorsun veya neler yapıyorsun diye merakları yok. Ben bu işe çok meraklıyım ve bu işi seve seve yapıyorum.  Hiç kimsede gelip de usta ben bu işi öğrenmek istiyorum diyen yok. Saraçlık bittiği için bizlerde Sivas'ın kangal köpeği ve Aksaray malaklı köpekleri için sipariş üzerine tasmalar yapıyorum. Meslek yok oldu artık benden sonra bu işi yani saraçlığı yapan kimse yok. Ben Niğde'nin son saraç ustasıyım, benden sonra bu meslek yok olacak” diye konuştu.

Ekmek parası için şehir şehir geziyor Ekmek parası için şehir şehir geziyor

51 Niğde’nin Son Saraç Ustası Ayakta Durmaya Çalışıyor

Editör: Selim GÖKEL