Şehir Plancısı Faruk Göksu ve ekibince oluşturulan kentlerin vizyonuna yönelik çalışmada Niğde için öneriler ve düşünceler dikkat çekici.  NİĞDE’NİN GELECEĞİ İÇİN 10 TEMEL İLKE başlığı altında yer alan bölüm şöyle.

VARLIK: Ekolojik ve Sosyal Değerler, 2. VERİM: Tarım ve Hayvancılık,3. VARI YOĞU: Her Şeyi ile İç İçe,4. VAR GÜCÜYLE: Kalkınan,5. VUSLAT: Kavuşma,6. MADEN: Mermer, Krom ve Kaya Tuzu Yatakları,7. MEDENİYET: Kültür,8. MİRAS: Doğal ve Arkeolojik Değerler,9. MANDIRA: Hayvancılık,10. MEFHUM: Kavram

Temel ilkeler açılım olarak ta raporda yer alıyor.

EKOLOJİK VE SOSYAL DEĞERLER: Niğde sahip olduğu sosyal, kültürel değerlerin yanı sıra, doğal ve ekolojik değerleriyle de dikkat çekmektedir. Bu değerlerin, kentin tanıtımında da kullanılması, kentin sosyal ve kültürel değerlerinin korunmasını ve nesiller boyunca aktarılmasını da destekleyecektir. Aynı şekilde sahip olunan doğal v e ekolojik zenginliklerin değerlendirilmesiyle birlikte üretimden elde edilecek gelir ile kentin refah seviyesinde de artış gözlenecektir

HAYVANCILIK; Mevcut durumda var olan potansiyelin ve vejetasyon çeşitliliğinin ürün kapasitesi artırımı için doğru tekniklerle kullanılması ve işlenmesiyle birlikte, üretimde verim artışı gözlenecektir. Buna ek olarak, ara ürün üretimi konusunda karşılaşılan eksikliklere bağlı olarak gözlenen verim kaybı, 2. ve 3. ürün üretim tesislerinin açılması ve yaygınlaştırılması ile ortadan kaldırılabilecektir. Bu bağlamda, yerel üreticiler desteklenmeli, yatırımlar yöreye yönlendirilmelidir.

VARI YOĞU İlin sahip olduğu bütün doğal yer altı ve yer üstü zenginliklerini halk refahı için değerlendirildiği, eksiklerin giderildiği bir sistem oluşturulmalıdır. Bu nedenle, kentin varı yoğu kendine yetebilir kent olma hedefi gözetilerek ortaya konmalıdır. Bu bağlamda, kent öncelikli olarak kendine yetebilir hala geldikten sonra iç pazarda yer almaya başlamalıdır.

VAR GÜCÜYLE:Kentin 10’da 1’lik nüfusunun üniversite öğrencilerinden oluştuğu göz önünde bulundurulduğunda, genç nüfusun kent için önemli bir kaynak olduğu ortaya çıkmaktadır. Buna bağlı olarak, mezunların kentte kalmasını sağlayacak istihdam olanaklarının çeşitlendirilmesi, kentin var gücüyle kalkınmasının önünü açacaktır. Bu bağlamda, kendine yetebilir hala gelecek olan kent, kendi yereliyle barışık bir kent olarak kalkınacaktır.

KAVUŞMA:İldeki genç nüfusun büyükşehirlere göçünü azaltma amacı ile yapılacak yeniliklerle, insanların alışık olduğu ile ve kültüre geri dönmesine olanak tanıyan bir kavuşma ortamı oluşturulmalıdır. Hemşerilik kültürü üzerinden geliştirilecek ilişkiler ağ sayesinde birbirine daha sıkı tutunan kentli, kentin gelişiminde yine bir arada katkı sağlayacaktır. Bu sayede, sürece yerelin katılımı sağlanmış olacaktır.

YER ALTI ZENGİNLİKLERİ;İlin sahip olduğu yer altı zenginliklerinin keşfedilmesi veya desteklenmesi ile ülke ekonomisine, sanayisine katkıda bulunacak alanlara öncelik verilmelidir. Ülkemizde birçok il yer altı zenginliklerine sahiptir ancak; illerin birbirinden farklı olar ak sahip olduğu iklim özellikleri ile hangi madenin hangi ilde daha iyi çıkacağı düşünülmeli ve yatırım buna göre yapılmalıdır. Niğde’nin sahip olduğu kireçli toprak yapısı ilde madenin daha k olay çıkmasına olanak sağlayacağı için ilin bu alanlarda desteklenmesi gerekmektedir.

MEDENİYET KÜLTÜR: Çevre iller ile ortak bir geçmişe sahip olan Niğde, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden kalan mirasa ait değerlerin birçoğu günümüze kadar gelebilmiştir. Bu değerlerin günlük hayata entegre edilmesi nedeniyle, bu alanlar çöküntü alanlar olarak değil hala canlı olan alanlar olarak bugün değerini ve işlevini hala devam ettirmektedir.

MİRAS: Arkolojik zenginlik Niğde’nin birçok arazisi sit alanı olarak korunmaktadır. Kentte, yine arkeolojik ve doğal sit alanları da bulunmaktadır. Bu tür alanların tanıtımı yapılarak turizm desteklenmelidir. Hatta bu il genelinde halk bilinçlendirilmeli ve bu alanların korunması gerektiği anlatılmalıdır. Hayvancılık İlin geçim kaynağı olan hayvancılık; günümüzde verimsiz arazilerin üzerine kurulan hayvan çiftlikleri ile değerlendirilmektedir. Bu tür çiftliklerin değerlendirilmesi ve desteklenmesi ile ilin doğal özelliklerinin de bozulmadan kalmasına ve ildeki tarımın da birbirini tamamlayan sektörler çerçevesinde geliştirilmesine özen gösterilmelidir.

KAVRAM: İl kendine has kültürü ve bu kültüründen gelen özelleşmiş gelenek ve görenekleriyle, kendine has dil kullanımlarıyla z engin bir yaşama kültürüne sahiptir. Bu kavramların dökümünün yapılması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Bu sayede, kentin kültürel tanıtımı da yapılmış olacak, aynı zamanda sahip olunan değerlerin aktarımı da kolaylaşacaktır.

Faruk Göksu ve ekibinin bu çalışmasını Niğde için önemsiyorum umarım herkeste yararlanır.