Niğde merkezlerde hızlı bir nufus değişimi var . Niğde merkez ve Bor Merkez’de yaşayanların önemli bölümü bu iki merkezde doğmayanlardan oluşmaktadır. Bor’da kimi mahallelerde nerede ise birkaç hane merkezden doğanlar kalmıştır. Böylece hızlı bir değişim yaşamaktadır.
 
 Niğde’de; 3979 kişi Kayserili, 3617 kişi Konyalı, 3247 kişi Adanalı, 2139 kişi Aksaraylı, 2082 kişi Mersinli, 1446 kişi Nevşehirli, 974 kişi Osmaniyeli, 815 kişi K. Maraşlı, 794 kişi Ankaralı,751 kişi Yozgatlı, 747 kişi Siirtli, 678 kişi Hataylı olduğunu yaşadığını. Yaklaşık 20 bin kişi Niğde doğumlu olmadığını bu yazı ile görmek olasıdır. Bu yazıda yer almayan farklı illerdende azımsanmayacak nufus Niğde göç ile gelmiştir. Bu nufus gelirken Niğde ilindende önemli bir nufus Niğde dışına göç etmiştir. Niğde halen nufusun % 54’ü Niğde ili doğumlu görülmektedir.
 
Niğde ve Bor ilçesinde bu merkezlerde doğanlar artık nufusun azınlıkta kalanlarıdır. Genel toplamda Niğde ilinde beş bine yakın doğu ve güney doğu’dan göç ile gelmiş aileler vardır. Doğal olarak yukarıda verilen rakamlarda Niğde yerleşerek burada doğanlar artık Niğdeli olarak tanımlanmıştır.
 
 Bu araştırmaya baktığımızda Niğde ciddi bir değişim geçirdiği görülecektir. Niğde için bu ikinci bir Mübadele sayılabilir. Bilindiği üzere Niğde Milli Mücadele sonrası   büyük bir göç yaşadı. Özellikle Balkanlardan gelen hemşehrilerimiz yerleştiği bölgemizden Rum ve Ermeniler göç etti. Böylece Niğde nerede ise yarı yarıya değişim geçirdi. Niğde özellikle ekonomik konumu gelişenler Niğde’den büyük kentlere gitti. Bu gidenlerin yerine önce Niğde köylerinden göç oluştu.Bu göç ile Niğde köyleri boşaldı yada nufusu artma yerine azaldı. Hayvancılığın,tarımın da önemli ölçüde gerilemesi ile köylerde yaşlılar ile çocuklar kaldı. Bu arada Niğde genelinde sağlık ocakları,okullar gereken ilgi kalmadığı için kapandı .Taşımalı eğitim gelişti. Kısacası o güzelim kırsal yaşam büyük ölçüde nostalji yerleri olarak kaldı.Yaz aylarında çok sayıda taşradan gelenlerin eski günleri yad ettikleri kış ile terk ettikleri yerler konumuna geriledi.
 
 Genel nufus Niğde Merkez ve Bor gibi yerlerde toplandı. Bu toplanma ile kent dokusu değişti. Niğde göç edenlerin çoğunluğu baba ocaklarını göç ile gelenlere verdi ama eski mekanları onarma ve bakma gibi yapılması gerekenleri yapmayarak viran hale gelmesine vesile oldu.
 
 Niğde kısaca önemli bir değişim sürecine girdi. Niğde kitabı için yaptığım araştırmada gördüm ki Niğde merkezde Niğdeli aileleri bulmak dahi zor duruma gelmiş. Niğde köylerinden gelen göç ile yerleşimler Niğde’ye uyumu daha kolay olurken Niğde dışından Niğde gelenlerin sayısı da artık azımsanmayacak kadar önemli noktaye ermiştir. Bu nedenle Niğde’nin özelliği ve yaşam kültürü mutlaka tanıtıcı bir çaba ve çalışma geleceğe en azından dünden gelenlerin taşınması adına önemlidir. Niğde gelenler bölgesel kültülerini Niğde taşımaya başladıkları da görülmektedir. Bu durum Niğde’nin kendinin yöresel özelliklerini tanıtma eksikliğininde payı vardır. Yemeklerinden folkloruna Niğde kendi özünü yaşatması bölgeye göç ile gelen diğer hemşehrilerimizinde Niğde daha iyi tanımları açısından da önemlidir. Daha önce yazılarımda da değindim. Niğde yaşayan herkez Niğdelidir. Nerde doğduğu değil nerede yaşadığı önemlidir. O nedenle Niğde doğumlu olmasa da Niğde’de yerleşen herkes Niğdeli olmuştur. Bu bağlamda yıllardır Niğde için emek ve çaba veren Niğde doğumlu olmayan çok çok değerli insanlar vardır. Hatta Niğde’de doğupta Niğdeli olduğunu unutanların varlığında başka kentlerde doğup Niğde için emek ve çaba verenlerden elleri öpülesi çok değer vardır. Bizim yazımız kim Niğdeli yazısı değildir. Niğde’de nufus hareketliliğini anlatmak ve bu bağlamda yerel özelliklerimizi yaşatmak adına yapmamız gerekenlerin olduğunu anlatmak içindir.