Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden Kapadokya'nın giriş kapısı olan Niğde merkeze bağlı Gümüşler Manastırı, ilginç mimarisinin yanı sıra Gülen Meryem Ana freskiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Niğde’deki Gülen Meryem Ana freski yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor Foto Galeri: Niğde’deki Gülen Meryem Ana freski yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor

Niğde Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Tecimer, Geçmişi bin yıl önceye dayanan ve çeşitli aletler kullanılarak el yordamıyla yapılan ve Niğde'nin en çok ziyaret edilen ören yerleri arasındaki Gümüşler Manastır içinde bulunan Gülen Meryem freski yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği mekanlar arasında yer aldığını. Yaklaşık 1,5 kilometrelik alanda uzanan kayadan oyma yerleşim yerindeki manastır, ören yeri, kilise ve kayadan oyma yerleşim alanlarıyla ön plana çıkan yapı içerisinde en çok, Anadolu’da tek örnek olduğu bilinen "Gülen Meryem Ana" freskinin ilgi çektiğini söyledi.

Bor’da Araması Bulunan 23 Kişi Yakalandı Bor’da Araması Bulunan 23 Kişi Yakalandı

Dünyada tek olan Gülümseyen Meryem Freski Gümüşler Manastırda  Kaya bloklar içinde yer alan Manastırın kilise bölümüne kaya oyma bir koridordan geçilerek giriliyor. Kare bir avluya açılan giriş avlunun 14 metrelik dik duvarları ile çevrelenmiştir. Avlunun, Doğu-Güney ve Kuzey kısımları çeşitli odacıklara ayrılmış, Kuzeyde ki büyük oda mezarlık olarak kullanılmıştır. Güney tarafta ise havalandırma delikleri avluya iki kat olarak oyulmuş. Alt kısım iki küçük odadan ve kilise kısmından oluşmakta. Üst kısma odadan çıkan merdivenlerden ulaşılıyor. Bu küçük odacıktaki freskler; adeta Ezop’un masallarından bazı seçmeleri yansıtır. Kilisenin kaya oyma şeklinde dört sütunu vardır. Manastırda bulunan çeşitli İsa freskleri, on iki havarinin belden yukarıları resmedilen freskler içinde en ilginç olanı: Gülümseyen Meryem Freskidir. Bu Meryem ve İsa Freski Anadolu’da ilk ve tek olması açısından önem taşıyor. Hangi yönden bakılırsa bakılsın o yöne doğru gülümseyen kucağında bebek İsa ile Meryem görülmektedir. Niğde’de en çok yerli ve yabanı turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında ilk sırada yer alıyor.

Editör: Selim GÖKEL