Niğde’de yaz sıcaklarının etkisini artırdığı bu günlerde, mevsimlik tarım işçileri tarlalarda alın teri dökerek geçim mücadelesi veriyor. Kavurucu güneşin altında sabahın erken saatlerinde başlayan mesai, gün boyu devam ediyor. 40 dereceyi bulan sıcaklıklarda çalışan işçiler, hem doğayla hem de zorlu yaşam koşullarıyla baş etmeye çalışıyor.

Niğde Belediyesi’nden Hastalara “Geçmiş Olsun Çantası”
Niğde Belediyesi’nden Hastalara “Geçmiş Olsun Çantası”
İçeriği Görüntüle

Tarlalarda domates, patates, soğan, şeker pancarı gibi ürünlerin hasadıyla ilgilenen işçiler, çoğunlukla aileleriyle birlikte çalışıyor. Kadın, erkek ve çocuklardan oluşan gruplar, ekmek parası için gün boyu toprağın başında. Zaman zaman ağaç gölgelerinde verilen kısa molalar dışında, yoğun tempo hiç düşmüyor.

Mevsimlik işçiler, sıcakla birlikte gelen sağlık risklerine rağmen geçimlerini sağlamak için mücadele ettiklerini söylüyor. Güneşin altında saatlerce çalışmanın kolay olmadığını dile getiren işçiler, en büyük beklentilerinin daha iyi yaşam ve çalışma koşulları olduğunu ifade ediyor.

“Geçim derdi bizi bu sıcağın altına çıkarıyor” diyen bir işçi, “Sabah gün doğmadan kalkıyoruz. Akşama kadar güneşin altında ter döküyoruz. Kolay değil ama çocuklarımızın rızkı için mecburuz” şeklinde konuştu.

Niğde’de her yıl binlerce mevsimlik tarım işçisi, Türkiye’nin dört bir yanından gelerek tarlalarda emek veriyor. Yetkililer ise sıcak hava koşullarına karşı işçilerin sağlıklarını korumaları için gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

Toprağın bereketiyle hayat bulan bu emek mücadelesi, yaz boyu devam edecek. Mevsimlik işçilerin hikâyesi ise güneşin altında yazılmaya devam ediyor.