Ekonomik sıkıntıları olan ailelere bu yıl, verilen desteklerin artırıldı ifade eden Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Umut Zeybek, 2023 yılı Haziran ayında 3 Bin 57 engelli vatandaş evde bakım hizmetinden yararlandı. Bu kapsamda 2023 yılı Ocak ayından bu yana 3 Bin 57 engelli vatandaşa evde bakım ücreti olarak 78 milyon 487 bin 686TL ödendiğini söyledi.

Engelli vatandaşların Engelli Evde Bakım Ücretinden yararlanılabilmesi için birtakım şartları taşıması gerektiğini dile getiren Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeybek; “Engellinin Devlet Hastanesi’nden Engelli sağlık Kurulu Raporunu alması, raporun en az yüzde 50 ve üzeri olması ve ağır engelli kısmının evet olması gerekmektedir” şeklinde konuştu

Niğde Belediyesinde Teknoloji Atağı – 2  www.escmuhendislik.com.tr Niğde Belediyesinde Teknoloji Atağı – 2 www.escmuhendislik.com.tr

Evde Bakım Ücreti bağlanan kişilerin her türlü değişikliği Evde Bakım Ücreti bağlanırken yapılan sözleşme gereği kuruma bildirmekle yükümlü olduğuna dikkat çeken Zeybek, konuşmasına devamla şunları söyledi: “Yapılan bu sözleşmede bakım hizmeti veren kişinin uyması gereken kurallar yer almaktadır. Bu kurallara uymadığı takdirde yapılan tüm ödemelerin bakıcı tarafından ödeneceği taahhüt etmektedir. Sözleşmeye uyulduğu takdirde geri ödeme alınma durumu olmayacaktır. Evde Bakım alan kişilerin gelir durumunu etkileyen değişiklikleri (Gelirlerinin artması, vefat,) 3 ay içerisinde bildirilmediği takdirde gelir sınırının aşılması durumunda geri ödeme alınır. Geri ödeme hesaplanırken Engelli Evde Bakım Ücreti alan bakıcının gelir ölçütünün aşıldığı ilk tarih belirlenir. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak 3 Bin 57 kişiye aylık evde bakım ücreti olarak 78 milyon 487 bin 686TL ödendiğini belirtti. 

2023 yılında 373 engelliye engelli kimlik kartı çıkarıldığını ifade eden Zeybek; “ Erişilebilirlik Hizmetleri kapsamında Erişilebilirlik İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından 28 bina, 86 özel halk otobüsü olmak üzere toplam 114 Erişilebilirlik Belgesi verildi. Ayrıca 2023 yılı içerisinde 373 engelli vatandaşımız için Engelli Kimlik Kartı çıkarıldığını. Şehit Yakını, Gazi, Engelli ve Yaşlılarımızın yararlandığı Ücretsiz Seyahat Kart uygulaması kapsamında şehir içi toplu taşıma hizmeti için aylık 151 bin 200 TL olmak üzere toplam 756 Bin TL ödeme yapıldığını ifade etti.

Editör: Selim GÖKEL