CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin tarihi ve turistik değerleri açısından çok önemli varlıklara sahip olmasına rağmen, turizmden de kültürel faaliyetlerden de yeterince faydalanamıyor olmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2024 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında söz olarak, Bakanlığın faaliyetlerini eleştirdi ve Niğde’nin bu alanda yaşadığı sorunları sıraladı. 

Niğde’nin, İpek Yolu ve Kral Yolu güzergâhında bulunan, bilinen tarihiyle 10 bin yıllık kesintisiz yaşamın sürdüğü kültür ve tarih kenti olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ancak ne yazık ki turizmden de kültürel faaliyetlerden de yeterince faydalanamadığını belirtti.

Niğde’nin güney Kapadokya'nın başkentliğini yapmış ama artık Kapadokya içinde anılmayan bir bölge olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  bölgenin kültür ve turizm alanında proje ve yatırım eksikliğinin devam ettiğini, kamuoyunda bilinirlik düzeyi çok düşük olduğu gibi kültür ve turizm varlıklarının tahribatı da sürdüğünü vurguladı. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, toplantıda sunum yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, “Niğde-Kapadokya’nın Başkenti” adlı kitabından da bahsederek, Niğde’nin tüm tarihi değerlerinin detaylarıyla anlatıldığı bu kitabı incelemesini önerdi. 

DEFİNE AVCILARI TARİHİ DEĞERLERİ TALAN EDİYOR

Kültür ve tarihin var olduğu her yerde ne yazık ki define avcılarının önemli değerlerini de yok ettiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Öylesine yerlerimiz var ki örneğin Ağören'deki sarnıçların oluşturduğu düzeneğe çoğu bölgede rastlamanız olası değil, buna rağmen gerekli gelişim ve faydayı Niğde sağlayamıyor. Bolkar Dağları, Aladağlar gibi dağcılık ve kayak turizmi dâhil her alanda değer bulabilecek bir bölgeye de yatırım yapılacağı söyleniyor, hatta Bolkarlarda bir de yapı dikildi, ne yazık ki faaliyete dahi geçirilmedi” dedi. 

5 YILDA YAPILAN  HAMAN. 8 YILDIR RESTORE EDİLEMEDİ

Öylesine değerlerin olduğu bir kentin bu kadar sahipsiz kalmasına anlam veremediklerine de vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “. Büyük Konstantin'in annesi Helena adına yapılmış kiliseyi restore ettiniz, turizme açılmadı; keza Bor'da Cığızoğlu Konağı restore edildi, restorasyondan sonra neredeyse kullanılmadığı için yapı tekrar onarım ihtiyacı duyacak düzeye indi. Vakıflar da bölgede bazı onarımlar yapıyor, aslına uygun onarımlar da yapmıyor ama bir Eski Hamam'ımız var, o restore edilmişti geçmişte, şimdi Yeni Hamam'ın da -Osmanlı beş yılda yapmış- sekiz yıldır restorasyonu bitmedi yani anlayamadığım Osmanlı'nın beş yılda yaptığı yapıyı sekiz yılda tamir edemedik” dedi.

ARKEOLOJİK KAZI ÇALŞMALARINDA SORUNLAR YAŞANIYOR

Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Bahçeli beldesindeki Köşk Höyük'ün yanında 10 bin yıllık kazı alanının değer bulmaması, yok olması ve kazının sona ermesinin düşündürücü olduğuna değinen Gürer, “Porsuk Kazı Başkanından bir mektup aldım, yabancı bir kazı heyeti başkanıydı, oradaki çalışmaların da engellendiği yönünde bilgi sahibi oldum ama Antik Tyana'yla ilgili, eğer orası ortaya çıkarsa Efes'e eş değer bir kentin de açığa çıkacağı oraya gelen tüm uzmanların söylediği bir olgu yıllardır bu da gerçekleşmiyor; şu Antik Tyana'ya bir el atsanız da burayı bir yıl boyu sürecek kazıyla ortaya çıkarsak. Orada sizin fotoğraflarınızı görünce memnun oldum, su kemerlerinin önünde resminiz var... Ama bir de bütünü açığa çıkaralım,” ifadelerini kullandı.

Niğde Yeşilburç’ta Asırlık Gelenek Helva Şenliği Niğde Yeşilburç’ta Asırlık Gelenek Helva Şenliği

DEVLET TİYATROLARI YAYGINLAŞTIRILMALI 

Ekonomik kriz veya ekonomik getirinin insanları hep turizmden pay almaya yönlendirdiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kültürel faaliyetlere insanların yaklaşımı daha sınırlı, onun için de bu bağlamda kentlerin talepleri doğrultusunda geliştirici çalışma yapacak başta tiyatro olmak üzere devlet tiyatrolarının tüm Türkiye genelinde yaygınlığını sağlayacak çalışmaların geliştirilmesinin de yararlı olacağını düşünüyorum. Çok önemli bir Bakanlık, bu Bakanlığın yapacağı çalışmanın yalnızca gelişmiş, bilinen bölgelerin dışında kalan alanlara da taşınmasının ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

BAKAN ERSOY’A SORULAR 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemliyle şu soruları da yöneltti: 

“..Niğde'de turizm potansiyelinin yeni projeler veya yatırımlarla desteklenmesi gerektiğini söylemiştiniz. 2024 yılında bu bağlamda yeni proje ve yatırımların desteklenmesi için Niğde'ye ne kadar kaynak ayırdınız? Hangi proje ve yatırımları destekleyeceksiniz? 

Niğde'de müze, kütüphane ve tiyatro ile toplantı salonunun da içinde olacağı bir kültür merkezi yapılması düşünülmekte midir? Niğde'de Bolkar ve Aladağlar'da mağaraların turizme kazandırılması için bir çalışma var mıdır? Niğde'de Kavlaktepe, Fertek, Kayırlı, Tyana, Bağlama, Yeşilgölcük yer altı şehirlerinin turizme kazandırılması için bir çalışma var mıdır? Diğer köylerimizdeki tarihî değerlerin gündeme alınması için bir çalışma var mıdır?”

Editör: Selim GÖKEL