NİĞDE TARİHİNDE YERİ DOLDURULAMAYAN İKİ BÜYÜK İSİM
(Sadrazam “Başbakan” Öküz Mehmet Paşa ve İş adamı Ayhan şahenk)
                   
Sadrazam Mehmet paşa (1550-1622)              İş adamı Ayhan Şahenk (1929 – 2001)
Bu kez makalemi hazırlarken “Niğde Tarihinde yeri asla doldurulamayan” iki önemli isimden bahsedeceğim. Bunlardan birinci Ulukışla (1550) doğumlu Karahasan oğlu Vezir-i Azam  (Başbakan), Serdar-ı Ekrem (Ordu başkomutanı), büyük devlet adamı Mehmet paşa, namı diğer Öküz Mehmet paşadır. Babası Karahasan’ın doğum yılı ise (1529)
İkincisi ise, Niğde  (1929) doğumlu, Doğuş şirketler gurubunun kurucusu, büyük iş adamı, Ayhan Şahenk ve onun mirasçıları Ferit Şahenk Beyefendi, kızları Filiz Hanım Efendilerdir.
Niğde’nin geçmişine baktığımızda, kültür ve medeniyetlerin beşiği bu ilden birçok kaymakam, vali, genel müdür, müsteşar, bakanlar çıkmıştır. Şüphesiz ki, bunlar başarılı hizmetler de vermişlerdir. Ama Niğde tarihinde Ordu Başkomutanlığı ve Başbakanlık makamı Ulukışla doğumlu Karahasan oğlu Mehmet paşanın dışında hiç kimseye nasip olmamıştır. Bu görev, fani dünyada çok az insana nasip olan bir makamdır.
Niğde’nin dünü ve bu gününe baktığımızda, yine bu ilden birçok fabrikatör, başarılı iş adamları çıkmıştır. Ama dünya çapında ve birçok sektörde kendisini kabullendiren, 124 şirket kurup 28.000 den fazla çalışanıyla ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan, Türkiye’yi dış ülkelerde temsil yeteneğine sahip, Doğuş holding şirketler gurubunun kurucusu Ayhan Şahenk ve onun oğlu Ferit Şahenkten bir başkasını tanımıyorum.
Şimdi yukarıda adı geçen bu iki aileyi mercek altına aldığımızda, yapısı itibariyle, birbirlerine birçok yönden benzerlikleri vardır.
Ulukışla’da 1529 yılında dünyaya gelen Eşmeli oğlu Kara Hasan ağa burada öküz nalbantlığı yapmakta iken, geçim sıkıntısı nedeniyle İstanbul Kara gümrük semtine göç etmek zorunda kalmıştır. Burada kıt kanaat geçimini sağladığı sırada birde Mehmet isminde erkek evlatları olur. Mehmet sübyan okuluna (ilkokula) başlamıştır. Üstün zekâsı ve çalışkanlığı ile hocalarının beğenisini kazanmıştır. Hocalarının önerisiyle Devlet adamı yetiştiren “Enderun’a “ kayıt yaptırmış. Babası öküz nalbantlığı yaptığı için arkadaşları ona öküz lakabı takmışlar.
Enderun’dan başarı ile mezun olan Mehmet Bahriye nezaretine getirilmiş, Sultan 1.Amed’in iltifatını kazanmış, padişah damadı olmuştur. Kendisine Serdar-Ekrem (Ordu Başkomutanı) ve Vezir-Azam (Başbakanlık ) görevi verilmiştir. Bu görev Sultan Genç Osman döneminde de devam etmiştir.
Sadrazam Öküz Mehmet Paşa İstanbul Kara gümrükte ve yurdun çeşitli yörelerinde hanlar, hamamlar, kervansaraylar, darüşşifalar, köşkler, saraylar, imarethaneler, medreseler, sığınma evleri ve birçok sosyal tesisler yaptırmış, vakıflar kurmuştur. Suriye, Mısır, Lübnan, yemen bölgelerinde gelir getirecek ticarethaneleri devreye sokmuş ve bunların yaşaması içinde vakfiyeler kurmuştur.
Sadrazam Kara Mehmet Paşa Baba yurdu Ulukışla’da, 10 bin metre kare üzerine bir vefa borcu olarak kervansaray ve külliye yaptırmayı da ihmal etmemiştir.(1610-1622) 
Bu külliye; cami, zaviye, hamam, konuk odaları, kiler, imarethane, develik, ahır, çarşı ve müştemilatından meydana gelmiştir. Aynı zamanda bu eser Hicaz yolu üzerindedir ve bu nedenle tüm yolcu ve ticaret kervanlarına hizmet verdiği gibi Osmanlı Ordusunun Doğu seferlerine giderken barındığı, ikmal ve lojistik destek sağlandığı, İç Anadolu’nun en büyük kervansaraylarından biridir. Kuşadasında kurduğu kervansarayı, İstanbul, Suriye, Mısır vakıf gelirlerinin bir bölümünü Ulukışla Kervansarayına gönderilmesini de vakıf şartnamesine koymuştur.
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bu nadide eseri anlatırken: “Karaman Ereğli’sinden yine kıble tarafına giderek 9 saatte Ulukışlak kasabasına menzil aldık. Bu kasaba Karaman eyaletinin Niğde sancağında, Koca Mehmet vakfıdır. En meşhur camii Koca Mehmet Paşa Camiidir. Kubbeli ve minareli, avlusu mermer döşeli şirin bir camidir. Yanında bir zaviyesi, latif bir hamamı, büyücek bir hanı vardır. Güya bu han bu şehrin kalesidir. 170 ocaktır. Başka bir harem odalığı, develiği, 300 tavla at alır ahırı, avlusu, ortasında büyük bir havuz, bir kileri ve yemek yedirilen bir imareti var. Her akşam ocak başına birer bakır sini ile beşer tas buğday çorbası beşer ekmek, birer yağ kandili ve her at başına birer torba yem verilir. Nimeti bol, vakfı sağlam bir hayrattır. 300 kadar dükkânları vardır. Bu binaların tamamı kâgir ve baştanbaşa kurşunla örtülü olup, Mehmet Paşa vakfıdır.”diyor.
Buraya gelen yolculardan yerli, yabancı, Müslim ya da gayri Müslim olsun fark etmez, üç gün yemesi, içmesi, barınması, hayvanlarının bakımı dâhil hiç bir ücret alınmaması vakıf şartnamesi gereğidir. Bu eser Şair Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Han duvarları” şiirine de konu olmuştur
İkinci ana konumuz ise ünlü iş adamımız, Doğuş Holding Şirketler Gurubunun kurucusu Ayhan Şahenk Beyefendi 1929 Niğde doğumludur. Ankara Hukuk Fakültesi'nde okurken, 1950 yılında inşaat işine girmiş, İrili ufaklı 16 baraj ve toplam 66 inşaat projesini gerçekleştirmiştir. Bu arada Türkiye'nin baraj yapan ilk inşaat şirketini de kurmuştur.
Ayhan Şahenk, Anadolu’da ve yurt dışında inşaat, bankacılık, iletişim, turizm, gıda, otomotiv alanlarında önemli yatırımlar yapmış, Türkiye'nin ekonomik açıdan güçlenmesine büyük katkılarda bulunmuştur. Haziran 1992 tarihinde İstanbul'da kurduğu Ayhan Şahenk Vakfı sayesinde okullar yaptırmış, "Halk Sağlığı Programı" çerçevesinde mobil sağlık araçları ile sosyal güvencesi olmayan bölge sakinlerinin yararlandığı sağlık programlarının yanında, spor, kültür, sanat alanlarında da birçok girişimin öncülüğünü yapmıştır.
Hayırsever kişiliğiyle tanınan Ayhan Şahenk’in, Doğuş İnşaat, Doğuş Yapı, finans sektöründe Garanti Bankası, Osmanlı Bankası, Körfezbank, Aktif Finans, Aktif Leasing, Doğuş Sigorta, Garanti Finansal Kiralama, Garanti Hayat Sigorta gibi şirketleri bulunuyor. Otomotiv sektöründe Doğuş Motor, Doğuş Oto Değerlendirme, Doğuş Otomotiv, Katalonya Oto, Yüce Auto, iletişim alanında da Doğuş İletişim, İxir ve Sebit gibi çok sayıda şirketi bulunmaktadır.
Ayhan Şahenk 3 Nisan 2001’de Amerikanın Metropolitan Florence Nightingale Hastanesinde 72 yaşında  yaşama Veda etti.
Doğuş Grubu markalarının dünya standartları içinde yarışır olduğunu görüyoruz.  Türkiye’yi bütün dünyada temsil etmektedir. Özellikle bankacılıkta, inşaatta, gayrimenkul, turizm, otomotiv ve enerji sahasında söz sahibi olmuştur.
Doğuş Grubu medyada en iyi noktada hizmet üretmektedir. NTV, CNBC-e, NTV Spor, e2, NBA TV, Kral TV, NTV Radyo, Radyo N101, Radyo Eksen, Kral FM, NTV Spor Radyo, Virgin Radio Türkiye, Radyo Voyage, Radyo 5 yayın organlarına sahiptir.
         Ayhan Şahenk yurt içi ve yurt dışı birçok alanlarda büyük yatırımlara imza atmış, vakıf Üniversitesini kurmuş, dünyanın sayılı iş adamları arasına girmiştir. Niğdeli olarak hemşerimizin bu başarısından dolayı gurur duyarız. Ekonomi açısında Doğuş İmparatorluğu noktasına gelen Ayhan Şahen’in veliahdı Ferit Şahenk ve Filiz hanımdan Ulukışlalı Sadrazam, namı diğer Öküz Mehmet Paşanın duyarlılığını, ata yurdu Niğde’ye ölmez bir eser yapmalarını bekliyoruz.