Şehidimizin baba ocağı tadilat edilecek Şehidimizin baba ocağı tadilat edilecek

Etkinliğe katılarak burada açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu, “Yükseköğretim Kurulu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıkları arasında imzalanan “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” kapsamında “Pilot Üniversite” olarak seçilen Üniversitemiz bu protokol kapsamında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamaları ile yeşil kampüste sürdürülebilirliğin artırılmasını hedeflemektedir. Biz de Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak kampüslerimizde yaptığımız çalışmalarla bu konularda tüm topluma örnek olmayı ve farkındalık oluşturmayı istiyoruz. Ayrıca Üniversitemiz örnek Sıfır Atık uygulamalarıyla, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “İklim ve Gençlik” temasıyla düzenlenen 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni'nde, Üniversite kategorisinde Sıfır Atık En İyi Uygulama Ödülü’nün sahibi olmuştu. Bu konuda da yine önemli çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
Atık Yönetim Koordinatörümüz Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci ise yaptığı açıklamalarda “Üniversitemiz Atık Yönetim Koordinatörlüğü olarak kampüs içerisinde oluşan park bahçe budama atıkları öğütülerek malçlama için kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışma ile sürdürülebilir yeşil kampüs uygulamalarında sulamada kullanılan su miktarını azaltarak ve toprağın organik içeriğini artırarak iklim değişikliğine uyum kapsamında çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca bu şekilde yabancı otların çıkışı engellenirken, gübrenin bitki tarafından verimli kullanımını sağlayacak ve bir süre sonra tarımsal atıklar gübreye dönüşerek toprağa olumlu katkı sağlamış olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Üniversitemizde de yapılan “Malçlama” yaygın olarak kullanılan bir uygulama olup toprak yüzeyinin ışık geçirmeyen öğütülmüş tarımsal atık veya bir malzeme ile örtülmesi işlemidir. Bu yöntem toprak yüzeyi ışık geçirmeyen bir madde ile kaplandığı için yabancı ot tohumlarının çimlenip toprak yüzeyine çıkmamasını sağlamaktadır.