KOSGEB Başkanı Sayın Prof. Dr. Cevahir UZKURT’un 26 Aralık 2019 tarihli KOSGEB 6’ncı KOBİ ve Girişimcilik Ödül Töreninde yapılan konuşmalarını basında çıkan haberlerde okudum.

Konuşmalarında “…Başarılı KOBİ’ler, bulundukları bölgede, kalifiye elemanlar yetişmesine, ülkenin üretici potansiyelinin açığa çıkmasına ve yeni işletmelerin doğuşuna da zemin hazırlıyor………. Bürokratik reflekslerle yolu tıkayan değil her zaman ön açan, engelleri kaldıran, teşvik eden olmaya devam edeceğiz…” denilmektedir.

Niğde İlinin patatesi tamamen yaş ürün olarak alınıp satılıyor. Yani katma değeri artmadan, sanayileşmeden, işlenmeden değerlendiriliyor.

Elma, kiraz ürünleri de yaş meyve olarak, sanayi işleminden geçirilmeden, katma değer kazanmadan kısmen elden çıkarılıyor.

Bu ürünler konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulan Konya Ovası Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP) tarafından yaptırılan;

1- Kop Bölgesi Elma Sektörü Değer Zinciri Sonuç Raporu

2- Kop Bölgesi Kiraz Sektörü Değer Zinciri Sonuç Raporu

3- Kop Bölgesi Elma Sektörü Pazarlama ve Örgütlenme Durumu ve Sorunları 15 Mart 2019 Karaman Elma Çalıştayı raporlarında, KOSGEB vizyonu ve görev alanı içinde olan entegre işleme sanayi tesisleri kurulması öneriliyor.

4- Niğde İli Tarım ve Orman Müdürlüğü Niğde İli Patates Üretimi ve Nişasta Sanayi İle Entegrasyonu Raporu vardır.

5- T.C. Kalkınma Bankası tarafından 1998 yılında hazırlanan Niğde Uygun Yatırım Alanları Araştırması Haziran 1998 Ankara Tarihli basılı belgede Entegre Patates İşleme tesisi önerilmektedir ve fizibiliteler bankaca hazırlanmıştır.

Bu çalışmalar, bu ürünlerin değerlendirilmesi için entegre sanayi tesisleri önermektedir ve öneriler, bilimsel ciddi çalışmalar dikkate alınırsa tarım ağırlıklı Niğde ili önemli bir TARIMA DAYALI ENTEGRE SANAYİ BÖLGESİ olma potansiyeline sahiptir.

KOSGEB Başkanı Sayın Prof. Dr. Cevahir UZKURT’un, yılın başarılı bürokratı ödülüne ülke çapında yaptığı çalışmalarla hak kazandığını öğreniyoruz; ülke çapındaki başarısını candan kutlarız, alkışlarız.

Ancak kendi konuşma metninde net olarak ifade ettikleri “… Bürokratik reflekslerle yolu tıkayan değil ön açan, engelleri kaldıran teşvik eden olmaya devam edeceğiz…” sözünün ciddiyetle Niğde ilinde de fiilen sonucunu görme arzu, istek ve talebindeyiz.

Ülkemiz ve ilimiz meyve ve sebzede patates de dahil öne çıkmış olarak; tanzim satışları, ithalat gibi sıkıntılar içerisinde pahalılık ve yoksullukla bir yandan üreticinin inim inim destek isteği feryatları yaşadığı günlerdeyiz.

Niğde için beklentimiz Kurum Başkanı Sayın Prof. Dr. Cevahir UZKURT tarafından konunun ciddiyetle ele alınarak, emrindeki uzmanlarına bu büyük entegre tarım ürünleri sanayii Niğde’de en ivedi nasıl kurulur onun yolunu bürokratik refleksleri aşarak ön açıcı, engelleri kaldıran, teşvik eden rolünün başına geçmesidir.

Niğde etkili ve yetkililerinin bu konuda yüksek gayret gösterecek ve işbirliği yapacaklarına inanıyorum.

İl tarımı ile ilgili birimler bu açıdan her türlü müspet çaba gösterecek vasıftadırlar. İl ve ilçe Ziraat Odalarımız ürünlerinin değerlendirilmesi için, hasat döneminden itibaren ürünlerinin heder olmaması için çırpınış içerisindedirler. İlin sanayi ve ticareti adına Anayasal kurumu halinde olan Sanayi ve Ticaret Odalarımızın ve diğer sivil toplum kuruluşlarının asli görevi de sanayi ve ticaretin gelişmesidir. Onların da canla başla KOSGEB desteğinin Niğde Tarım Sanayinin atak yapıp refah düzeyinin ve işsizliğin azalması için gayretlerini kaçınılmaz olarak destekleyecekleri de doğaldır.

Maddi ve teknik destek de politika olarak Devlet Programı ve bütçesinde var olduğuna göre, başarısızlık için hiçbir engel görünmemektedir. Yeter ki bu büyük işbirliği ve organizasyon zor da olsa sağlansın.

Ülke çapında yaptığı çalışmalarla ödül alan değerli Niğde evladının, Niğde Entegre Tarım Sanayiinin mimarı olmasını canı gönülden istemek ve desteklemek de bizlere düşer sanırım. Zaman, en kıymetli değerdir; bu fırsat kaçırılmamalıdır. Demir zamanında dövülür sözü unutulmadan hızlı çözüm, başarı ve iyi yıl dileklerimi sunarım.

Akın GÖNEN

Devlet E. Bakanı

17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili

10.01.2020