Aralık ve Ocak ayları, ülke siyaset ve ekonomisi için çok önemli aylardır. Çünkü bu aylarda, devlet ve kamunun çeşitli birimlerinin bütçe görüşmeleri yapılır; yapılacak yatırımlar ve ekonomik yön tayin edilerek yatırım ödenekleri belirlenir. Şu anda da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Devlet bütçemiz görüşülmekte, yatırımların kaderi ödeneklerle belirlenmektedir.

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019-2023 Turizm Stratejik Plan belgesi de bugünlerde çıktı veya çıkmak üzeredir.

Niğde Marka Kent çalışması ile Niğde turizmi, kültür ve tanıtımının hedef sektör olarak belirlendiğini biliyoruz.

Ancak bu güzel çalışmanın hedefine ulaşması için Niğde ilinin KAPADOKYA TURİZM GELİŞİM BÖLGESİ içine konulması şarttır. Çünkü şu anda yürürlükte olan Turizm Bakanlığı Stratejik Sektör belgesi içinde yokuz.

Niğde Valiliğinin bu konuda Bakanlığa yaptığı yazılı müracaatın takibi ve Kapadokya Turizm Gelişim Bölgesi içine alınmamız elzemdir.

Aladağ ve Bolkar dağları; kış sporları, dağcılık ve yayla turizmi açısından büyük gelecek vadetmektedir. Ancak Niğde ili, Turizm Stratejik Plan belgesinde kış sporları, yayla turizmi ve gurme turizmi dallarında da kapsam dışındadır, yani belgede yoktur; mutlaka belgeye konulmalıdır. Bu kapsama giremezsek, devlet destekleri dışında kalmaya mahkûmiyetimiz devam eder. Ayrıca bu belgede yer alan iller diğer sektör yatırımlarında da 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu gereği tercih edilirler, öncelik alırlar; yani bizim önümüze geçerler ve geçmişlerdir de.

Ulukışla ilçemiz, Yüksek Hızlı Tren açısından kilit noktadadır. Konya – Adana – Antalya – Kayseri bağlantısı bu merkezden geçmektedir. Bolkar dağları bu açıdan, Çukurova ve Güneydoğu illerimiz ile orta doğu ülkeleri için kış sporları merkezi olacak konum ve değerdedir.

Ayrıca yüksek hızlı tren ile Kapadokya doğal güzellikleri ve Antalya deniz turizminin yılın on iki ayını kapsayacak tarzda bütünleştirilmesi amaçlanmaktadır. Niğde bu dallarda Turizm Stratejik bölgesinde yer alırsa, Turizm sektöründen yararlanması imkânına geç de olsa kavuşma yolu açılır. Turizm tur programlarına girebilir.

Ancak; stratejik belgeye girmemiz amaca ulaşmak için elzem olsa da, yetersizdir. Çünkü ilimizin turizm değerlerini bölge turizmi ile entegre edecek Niğde İl Turizm Master Planımız henüz yapılmamıştır.

Bütçe görüşmeleri sonuçlanmadan ve bakanlıklardaki yatırım programlarına ödenek ayrılması yapılacağı bu günlerde, Turizm Bakanlığı bütçesinden bu amaca dönük ödenek mutlaka talep edilip temin edilmelidir.

Aksi halde bu sektörden Aksaray, Kayseri (Erciyes kış turizmi) ve Nevşehir gibi yararlanmamız mümkün değildir.

Niğde İl Özel İdare bütçesine de Turizm Sektörü için mutlaka bu çapta ödenek ve hedef konulmalıdır.

Bütçesiz, plansız, programsız bu Marka Kent çalışmasında öne çıkan turizm sektöründen yararlanmamız imkânsız olur ve bu çalışma kâğıt üzerinde kalır.

Bu iki konu, bu sektör açısından hayatidir ve bugünlerde Ankara nezdinde ciddi takibi zaruridir. Bu sektör tüm sektörleri ilgilendirmektedir. İlimizin tüm meslek odaları, turizm dernekleri ve ilin kalkınması ile ilgili ve yetkililerin bu işleri Ankara nezdinde takip eden yetkililere güçlü destek olmaları sektör açısından zaruridir.

Aksi halde devlet desteklerinden yararlanamazsak, bu desteklerden yararlanan illeri ve bölgeleri seyretmeye devam etmeye mahkûm oluruz.

Hayırlı bir yeni bütçe dönemi ve yatırım yılı temennimle başarı diler, sizleri selamlarım.

Akın GÖNEN

Devlet E. Bakanı

17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili

13.12.2019