Açılış için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara Arena Salonu’ndan canlı yayınla düğmeye basmıştı. Peki, görkemli bir törenle açılan bu tesisin durumu nedir? Bu tesisle ilgili daha öncede Açtık ama Çalışmıyor? Şeklinde birde köşe yazısı yayınlamıştık.
Başbakan Erdoğan, 2003 yılında 15 olan katı atık depolama tesis sayısının bugün 68'e ulaştığını ve bu tesislerin 44 milyon kişiye hizmet verdiğini belirtmiş; “İnşallah 2023 yılında Belediye sınırlarında yaşayan tüm vatandaşlarımız, katı atık hizmeti alabilecek. Yani çöp sorununu, çöp depolama sorununu tamamen ortadan kaldırıyoruz” diyerek bu tesislerin hizmete geçtiğini müjdelemişti.
Açılışta Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’da bir konuşma yapmış ve bu konuşmasında; “Bugüne kadar Niğde ve Bor ilçemizde vahşi depolama, çöpler ve evsel atıklarla ilgili vahşi depolama yapılmaktaydı. Evlerden alınan çöpler arazilere gelişi güzel atılmaktaydı. Bu tesisle birlikte iki büyük yerleşim yeri olan Niğde ilimizin ve Bor ilçesinin evsel atıkların tamamı buraya getirilerek burada bertaraf edilecek” şeklinde konuşmuştu. Aradan altı ay geçti ve katı atık tesisinin çalışmalarını izleyelim dedik.
7,5 MİLYON TL ÇÖP MÜ OLUYOR?
Katı Atık Deposunun son halini dışarıdan görüntüleyebildiğimiz kadarıyla fotoğraflarını siz kamuoyu ile paylaşıyoruz. Alana girmemizin sıkıntı olacağını düşünerekten de izlenimlerimizi sizle paylaşıyoruz.
7,5 Milyon TL gibi bir paranın harcandığı bu tesisin şu an camları kırılmış. Dikilen ağaçlar kurumuş, kapısında bekçisi bile yok, prefabrik olan binaların bir bölümü muhtemel şiddetli rüzgârdan dökülmüş. Kilitli kapının hemen yanında bulunan tel örgüyü birileri kaldırmış ve içeriye koyun salmış. Elektrik hala yok, su yok. Yolları ise sel sularından dolayı yarılmış. Altı ay önce açılan o tesis şu an virane halde peki neden?
MEDAŞLA SIKINTILAR YAŞADIK
Sorumlu gazetecilik anlayışı ile tesiste gördüğümüz bu manzarayı en yetkili makam olan Niğde
İnsel; “Tesisin işletmeye alınmasının gecikmesinin Niğde Belediyesi’ne herhangi bir külfeti yoktur. Kati kabul öncesi tesiste oluşan tüm eksiklikleri belirledik ve tutanakla kayıt altına aldık. Yüklenici firma bu sorunları halledecektir. Su ile ilgili sorunu çözmek için öncelikle enerjiyi almamız gerekiyor. Enerji geldiği zaman su için sondaj çalışmalarımız başlayacak. En kısa zamanda tesisin işletmeye alınması için ihalesini de kati kabulden sonra yapacağız” diye konuştu.
ÇÖPLER KESİNLİKLE YAKILMIYOR