CNBC-e  Bussines dergisi “ Türkiye’de  Yaşanabilir İller Araştırması 2010 raporunda  37 kritere göre Niğde yaşanabilir iller arasında ilk ona girdi.  Diğer on il ise  Muş, Şırnak, Şanlıurfa, Trabzon,Hakkari, Mardin, Karaman, Amasya olarak açıklandı. Şehirlerin suç oranlarının ve cezaevine giren  hükümlü sayısının nufusa oranı,Emniyet Genel Müdürlüğü, Valiliklerden alınan istatistiki bilgilere göre yapılan çalışmada bu sonuca varıldı. Genelde  sanayi kentlerinde suç oranı  yüksek görülen araştırma bakınca insanın güleceği geliyor. Televizyonu her açtığımızda nerede ise bir gösteri olan Hakkari, Şınak gibi iller  güvenilir iller içinde ilk onda yer aldığına göre bu araştırma bizim aylık enflasyon açıklamalarına benzemiş. Hani don lastiğinden mandala dahil hiç ihitaç sayılmayan ürünleri de iç içe katıp aylık enflasyon hesaplıyan bir yaklaşımız var ya onun gibi. ete, zeytine, peynire göre fiyat artışı hesaplansa  o zaman ülkede ne durum ortaya çıkacak. Niğde’nin en   güvenilir il olmasını çok isterim.Adının böyle bir araştırmada ilk onda olması da  hoşuma gitti ama yanındaki illere bakınca bu işte kağıt üzeride mi ki diye düşünmeden edemedim.
 Niğde güvenilir bir kentmi? Bu sorunun yanıtı ‘Evet’tir,  Niğde,  sorunu sıkıntısı az olan bir yerdir ama bunda özellikle aile yapılarının önemi büyüktür. Yaşam şekli olarak  geceleri çok sokağa çıkılmadığı gibi toplu  olarak yaşam alanları sınırlıdır. Bunun yanında aile dokuları nedeni ile komşunun komşuyu sahiplenme anlayışı  halende devam etmektedir. Yanlışa karşı dur diyebilecek insanlarımız halende vardır. Gerçi yola tükürdükleri için kendilerini uyaran öğretmen folklorcu- yazar Sabri Özdağ yolda darp edenlerinde bu kentte olduğu bir gerçektir. Genelde kişilerin birbirinin ilgi alanına müdahalesi azdır. Yolda,sokakta insanların birbirini tanıma oranı fazladır. Suç işlemeye meyilli insan sınırlıdır.  O  nedenlerle Niğde yaşanabilecek kentler tanımına girecek özelliklerdedir.  Niğde merkez  geçmişe oranla sosyal yaşamın daha hareket kazandığı bir durumdadır. Bunda  Üniversite önemli katkısı olmuştur. Ancak Niğde’de  daha hareketli bir yaşamın oluşması sosyal, kültürel etkinliklerinde gelişmesi ile olasıdır. 
 Niğde  gezerken ya da sohbetlerde  olumsuz çok sorun  anlatılmaz. Üniversitenin ilk kuruluş döneminde kısmen olan birkaç olay dahi günümüze değin nerede ise yirmi yıldır analtılır ama sonras Niğde ve ilçelerde Üniversitelilere sahip çıkılmıştır. Günümüz Niğdesi bu anlamda da sıkıntı olmayan bir durumdadır. Köy kasablarımızda ise önemli göç nedeni ile işi ile yaşamı ile uğraşan insanlarımız kalmıştır. Niğde hareketlendiği dönem yaz aylarıdır. Niğde dşından önemli tatil için Niğde gelenler vardır. Bunlarda gençlerin yaşadıkları çevrelerin özentileri ile  bazı eksiklerden şikayetçi olsalarda yine de Niğde tatil içinde gezi dinlenme adına farklı özellikleri bulunan bir yerdir.
    Niğde Emniyet Müdürlüğü özellikle bali gibi uyuşturucu alışkanlığı edinmiş bir grup genç üzerinde yararlı ve etkili bir çalışma yürüttü. Bu gençleri topluma kazandırma projesi de suç işleme oranlarının düşmesinde önemli etki yarattığı düşüncesindeyim. Bu proje kapsamında gençlere gezi ve spor olanakları yaratılıp onların  toplum içinde ötelenmişlikleri engellendi. Bu proje doğru bir çalışma idi. Bali ile zararlı alışkanlık edinen gençlere yönelik çalışmaların devamı ve bu bağlamda okul-aile- emniyet işbirliği ile sorunun gelişmeden önüne geçilmesi olasıdır. Bu bağlamda etkili çalışmanın aralıksız devam gereklidir. Geçtiğimiz dönemlerde bali çeken gençlerin yarattığı sorunlar bilinendi. Bunlarında azaltılması adına yapılan etkinliklere ve uğraşlara da her kesimin destek olması şarttır.
 Niğde için belki de en önemli sorun  başta köy düğünleri düğünlerde ateşlenen silahlardır. Ayrıca yaygın olarak çeşitli patlaycılar çocukların ellerinde zararlı hale gelmektedir.  Düğünlerde silah mutlaka yasaklanmalı ve düğün sahiplerine  yüksek para cezaları uygulamaya konmalıdır. Çocukların rastgele yerde patlayıcı atmaları da mutlaka önlemelidir.
  Niğde için Güvenilir il tanımı doğrudur ama sürekli kontrol ,takip ve düzende korunmalıdır.