Niğde Gazeteciler Cemiyeti (NGC) Başkanı Alpaslan Düzgün, kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin yerel basının hayatta kalma mücadelesini daha zorlaştıracağını söyledi.

NGC Başkanı Alpaslan Düzgün, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile kamu kurumlarında günlük gazete alımlarının yasaklanmasının ve paket kapsamındaki diğer kısıtlamaların, yerel basının hayatta kalma mücadelesini daha da zorlaştıracağını belirterek, kamuda tasarrufun faturasını yerel basına ödetmeyin dedi.

Niğde’de 2023 yılı işsizlik oranı yüzde 9,3 seviyesinde Niğde’de 2023 yılı işsizlik oranı yüzde 9,3 seviyesinde

YEREL BASININ YAŞATILMASI EN AZ TASARRUF KADAR ÖNEMLİDİR

NGC Başkanı Düzgün, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik paketi ile kamu kurumlarında günlük gazete alımlarının yasaklanmasının çok yanlış bir karar olduğunu belirterek, “Ekonomik sorunlarla boğuşan yerel medya kuruluşları, özellikle pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içinde. Açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında uygulamaya konulacak olan kısıtlamalar ile yerel basın tamamen yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.

Bilindiği gibi yerel basının tek geliri, gazete abone satışları, reklamlar ve resmi ilanlardır. Ancak Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır.

Örneğim, kamuda tasarruf ve verimlilik paketinde yer alan basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olamayan yayınlara abone olunmayacak düzenlemeleri yerel basının adeta can suyunu kesecek uygulamalardır. Yerel basının yaşatılması en az tasarruf paketi kadar önemlidir” dedi.

YEREL BASININ İDAM FERMANIDIR

NGC Başkanı Düzgün açıklamasının devamında, “Pandeminden bu yana yaşanan ekonomik sıkıntılara göz attığımızda, gazete maliyetlerini oluşturan kağıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının giderleri dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir. Bu ortamda uygulamaya konulan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır.

Demokrasimizin gelişimine katıda bulunan ve halkın haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için, Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

NGC Başkanı Alpaslan Düzgün açıklamasını yerel gazetelerin alımlarının durdurulması ile ne kadar tasarruf sağlanacağını merek ettiklerini belirterek sonlandırdı.

Editör: Selim GÖKEL