Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Adana’da savcının talimatı ile jandarma tarafından durdurulan TIR’larla ilgili olarak “Son zamanlarda hükümete karşı bir takım operasyonlar yapılmakta ve bu devlet içerisindeki ‘paralel yapı’ adı verilen yapıdan hareketle ve belli yerlerden talimat alarak zaman zaman ‘acaba bir kriz çıkarabilir miyiz, hükümeti zora sokabilir miyiz’ çabası ve gayretiyle yapılan bazı aramalar oluyor” diye konuştu..

Hükümete karşı paralel yapı tarafından operasyon yapıldığını kabul edelim! Peki ama işlenen suçlar ne olacak?

Paralel yapı operasyon yapıyor diye iktidarı oluşturanlar her türlü suçu işlemeye hak mı kazanıyor?

***

İşler, “Halbuki orada devletin görevlileri o TIR’ların başındadır. O bölgeye MİT eşlik etmeden gidemezsiniz ki. Orada bir savaş, çatışma bölgesi var. Dolayısıyla siz gerekli güvenlik tedbirini almak durumundasınız” diyor.

İşte mesele de bu ya zaten! MİT’in bu işlerde kullanılması doğru mudur? TIR’larda silâh olduğunu bütün dünya biliyor. Aramaya engel olunmasının sebebi de budur. Fakat buna rağmen bazı televizyonlarda, utanmadan sıkılmadan, “Suriyeli kardeşlerimize el emeği göz nuru atkılar, battaniyeler gönderiliyor” diye propaganda yapılıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Benim bildiğim kadarıyla Milli İstihbarat Teşkilatı’nın, silâh kaçakçılığı yapmak gibi bir görevi yok. MİT Yasası’na baktığımızda, örgütün operasyonel eylem yapma yetkisi de yok. Bir ülkenin 90 yıllık birikimini, siz uluslararası arenada tartışma konusu yaptıramazsınız, hakkınız yoktur buna. Ne zamandan beri Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, Suriye’nin içişlerine doğrudan müdahale edip, silah desteği vermeye başladı?” diye soruyor.

***

Gerçekten de MİT Yasası’nın dördüncü maddesinde MİT’in görevleri sayılırken son paragrafta,“Milli İstihbarat Teşkilatı’na bu görevler dışında görev verilemez ve bu teşkilat, devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetlerinden başka hizmet istikametlerine yöneltilemez”deniliyor.

Sayılan görevler arasında, başka ülkelerdeki savaşan taraflardan birine silah yardımı yapmak gibi bir görev yok.

Zaten istihbarat toplamak ve devletin ilgili birimlerinin çeşitli istihbarat ihtiyaçlarını karşılamak dışında MİT’in başka bir görevi yok.

MİT yasasında görevler sayılırken özetle, “Devletin milli güvenlik politikası ile ilgili planların hazırlanmasında esas olacak askeri, siyasi, iktisadi, ticari, mali, sınai, teknik, psikolojik ve güvenlikle ilgili istihbaratı devlet çapında toplamak, yürütmek; elde edilen istihbaratı Başbakan’a, Milli Güvenlik Kurulu’na ve gerekli resmi makamlara ulaştırmak, yaymak; istihbaratla uğraşan bütün daire ve kurumlar arasında koordinasyon sağlamak; psikolojik savunma icaplarını yapmak ve istihbarata karşı koymak” deniliyor.

***

AKP iktidarında ise MİT, Başbakan’ın yasadışı emirlerini yerine getirmek için olağanüstü çaba sarf ediyor.

Adana Valisi bile, “Söz konusu TIR’larda MİT’in rutin görevleri ifa ediliyordu” diye açıklama yaptı. Neymiş MİT’in rutin görevleri? Suriye’de rejimle çatışan gruplara silah taşımak mı?

AKP iktidarı, paralel yapının üzerine yürümese, yolsuzluklar veya yasa dışı eylemlerin hiçbiri ortaya çıkarılmayacaktı ama durum böyledir diye AKP iktidarı her türlü suçu işlemeye devam mı etsin?