Mısır ekonomisi Mursi den öncede makro ölçekte “uçurumun” kenarında idi. Bir yıllık Mursi döneminde IMF ile yapılan görüşmelerde IMF’in talepleri doğrultusunda GSMH’ nin % 45 lere varan bir bölümünün sosyal desteklere gitmesinin kısıtlanması talebini yerine getirmeyen Mursi yönetimindeki İhvan iktidarı sert ekonomik tetbirleri uygulamaya koymak için anti demokratik yetkilerle donanmak isterken milyonlarca Mısır’lının meydanlara dökülmesiyle ve fakat Mısır ordusunun askeri darbesiyle iki günde tepe taklak oldu.
    Görünen o ki  Mursi’nin devrilmeden 3 gün önce atadığı anayasa mahkemesi başkanı Mısır ordusunun tam desteğiyle bir geçiş hükümeti kurup İMF’nin “acı reçetesini” Mısır emekçilerine metozoru uygulayacak. (24 Ocak 1980 Türkiye’sine benzer bir durum.) Darbe sonrası “demokrasi havarisi” ülkelerin tepkilerinden de anlaşılacağı üzere uluslar arası sermaye ve onların emrindeki ileri kapitalist ülkelerin politikacıları dfillerinin ucuyla eleştirmelerinin altında yatan gerçeklik budur. Elbette  yerel konjöktürleri gereği Suriye diktatörü Beşar Esad, Suudi Arabistan rejimi ve Birleşik Arap Emirlikleri gimi ortadoğu despotlarıda darbeyi destekledi
      Mısır’daki askeri darbeye verilen tepkiler genel bir bakış yaparsak; Avrupa Birliği (AB), Mısır'da “demokrasinin acil olarak yeniden inşa edilmesi” çağrısında bulundu.AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “Her iki tarafa da özgür ve adil bir parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ve anayasayla Mısır'ın acilen demokratik sürecini tamama çağrısında bulunuyorum” dedi.
    Ashton, Mısır'ın yeni yönetiminin kapsayıcı olmasını umut ettiğini söyleyerek, inanç özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünün dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.
    Fransa: Fransa Dışişleri Bakanı Lauren Fabius, Muhammed Mursi'nin devrilmesinin ardından en kısa zamanda seçim yapılacak olmasının önemine dikkat çekti. Fabius, sivil barış, çoğulculuk, bireysel özgürlükler ve demokratik geçişin yapılmasını sağlayacak; Mısırlıların liderlerini ve geleceklerini belirleyebilecekleri bir yol haritasının belirlenmesini ümit ettiklerini ifade etti.
      Suudi Arabistan:Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Cumhurbaşkanı olması beklenen Mısır Anayasa Mahkemesi Başkanı Adly Mansur'u tebrik etti. Suudi Arabistan Kralı, “Suudi halkı ve şahsım adına, tarihinin bu kritik döneminde, gelmiş olduğunuz Mısır liderliği göreviniz dolayısıyla sizi tebrik ederim. Mısırlı kardeşlerimizin tutkularını gerçekleştirmesi adına üstlendiğiniz bu sorumlulukta sizin için dua edeceğiz” ifadelerini kullandı.
     Suriye'de Baas rejiminin diktatörü Beşşar Esad, Mısır'daki gösterilerle ilgili olarak, “Mursi'nin devrilmesi siyasi İslam'ın sonudur. Dini, politik amaçları için kullanan herkesin sonu budur” dedi. Ülkesindeki isyanı ezmek için on binlerce kişiyi katleden Esad, “Mısırlıların Müslüman Kardeşler'in –yalanlarını- fark ettiklerini” belirtti.
     Birleşik Arap Emirlikleri de Mısır'daki “değişikliğin” memnuniyetle karşılandığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “BAE Dışişleri Bakanı Abdullh Zeyid el-Nahayan, Büyük Mısır halkının, ülkelerinin geçtiği bu zorlu dönemi atlatacağından emindir” denildi.
    Açıklamada, BAE Zeyid el-Nahayan'ın “Büyük Mısır ordusu, ülkenin koruyucusu olduğunu bir kez daha gösterdi. Ordu, Mısır'ın bir hukuk devleti olarak kalmasını sağlayacak koruyucu bir kalkandır” ifadelerine de yer verildi.
     İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da, Mursi'nin devrilmesiyle ilgili olarak acil itidal çağrısı yaparak, askeri müdahaleyi eleştirdi. Ancak İngiliz bakanın müdahaleyle ilgili “darbe” ifadesini kullanmaması dikkat çekti. Hague, “Mısır'daki durum açık bir şekilde tehlike arz ediyor. Her iki tarafa da şiddetten uzak durmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi. William Hague, “İngiltere, demokratik sistemdeki tıkanıkların askeri müdahale yoluyla çözülmesini desteklemiyor” şeklinde konuştu.
     Amerika Birleşik Devletleri:ABD Başkanı Barack Obama, Mısır ordusunun Mursi'yi devirmesinden duyduğu “derin endişeyi” dile getirerek, acilen sivil hükümete geçiş çağrısında bulundu. Obama, “Demokrasiye geçiş zorluk yaşanmadan gerçekleşmez, ancak sonunda insanların istediği olmalıdır. Mısır halkı, dürüst ve temsil gücü yüksek bir hükümeti hak ediyor. ABD ile Mısır'ın dostluğu ortak değerlere ve çıkarlara dayanmaktadır. Mısır'ın demokratik geçiş süreci için, Mısırlılarla işbirliği yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
      Evet, Mısır ordusu Tahrir’in bütün organlarıyla iktidarı parçalayacak bir güce kavuşmasının, o yönelime girmesinin önüne geçmek için darbe yaptı. Mursi nihai olarak ordu müdahalesi olmadan devrilmiş olsaydı, bu sokak hareketinin kendi içerisinden o gücü çıkarmasının kaldıracına dönüşebilecek potansiyeller taşıyacağını ön gören emperyalist kapitalistler ordunun Musri’yi devirmesine seyirci kalarak özünde desteklemiş oldular.