Artık bir klasik haline gelen Türk Ocaklarının her hafta Cuma akşamları düzenlediği ocakbaşı sohbetlerinde bu hafta "Türk'ün müziği, askeri müzik" konusu Niğde Ömer Halisdemir üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Timur Vural'ın anlatımıyla gerçekleşti.

Tarih boyunca yaşamış Türk devletlerinde kullanılan enstrümanların arkeolojik buluntuları ve müziğin askeri alanda ne şekillerde kullanıldığını aktaran Vural sunumunda TSK Mehteran bölüğünün icra ettiği marşları katılımcılara dinletti. Türk müziği coğrafyasında gerçekleştirdiği geziler sonucu elde ettiği bulgular ışığında kendisinin "Altay arpı" olarak nitelediği enstrümanların günümüzde "Moğol arpı" olarak tanıtıldığını ve bunun düzeltilmesi gereken bir yanlış olduğunu belirtti. Selçuklu hanedanının yönettiği Türk imparatorluğu döneminde oluşturulan askeri mızıka bandolarına "Nevbet" adı verildiğini ve bunların barış zamanlarında dini ritüellerde müzik yaptığını aktaran Prof. Dr. Timur Vural Osmanlı hanedanının yönettiği Türk imparatorluğu döneminde ise Mehter birlikleri sayesinde savaş meydanında müziğin düşmana karşı etkili bir psikolojik silah olarak kullanıldığını da söyledi.

Niğde Belediyesi’nin Ramazan Etkinlikleri Yoğun İlgi Görüyor Niğde Belediyesi’nin Ramazan Etkinlikleri Yoğun İlgi Görüyor

Sohbet Niğde Türk Ocakları şube başkanı Dr. Turgay Düğen'in Prof. Dr. Timur Vural'a teşekkür plaketi sunmasıyla son buldu.

Editör: TE Bilişim