Niğde’nin dört bir yanında bulunan farklı dönemlere ait birçok tarihi yapıdan bazıları ilgisizlik ve dikkatsizlik sonucu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bunlardan bir tanesi de Yenice mahallesinde bir evin avlu duvarıyla bitişik olan Osmanlı döneminden kalma tarihi çeşme. Tarihi Osmanlı Çeşmesi şimdilerde yolun altında kalıp evin avlu duvarı olarak kullanılıyor.

Yenice mahallesinde bulunan ve şimdiler bir evin avlu duvarında sadece duvar olarak kalıp yok olan Osmanlı dönemine ait olan Kaymakam çeşmesi Çeşmesinin kitabesine göre Kaymakam Mustafa Ağa tarafından 1238 H/ 1822-1833 M tarihinde yaptırılmış. Günümüzde büyük bir kısmı yolun altında kalan çeşmenin, seçilebilen kemer ve kitabe kısımları 2015-2018 yılları arasında bir tarihte taşlarla örtülmüştür. Varlığının anlaşılması artık çok zordur.

Yol üzerinde bulunan ve Osmanlı Döneminden kalma Kaymakam Çeşmesi özellikle dikkatsizlik sonucu yaşanan kazalar nedeniyle hasar görmüştü. Osmanlı döneminden kalma tarihi çeşmenin akıbeti için Kültür ve Turizm müdürüyle yaptığımız görüşmelerde Kaymakam çeşmesiyle ilgili çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Eyer Üstünden Sahnelere: Cumhuriyet ve Tiyatro Eyer Üstünden Sahnelere: Cumhuriyet ve Tiyatro

Editör: TE Bilişim