Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde, Kazakistan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 28. yılı dolayısıyla, Kazak Kültürü ve Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Nur-Sultan Devlet Akademik Filarmonisi’nin Kazak Halk Müzik Enstrümanları Orkestrası Konseri” gerçekleştirildi.

Programa Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ve eşi Dr. Çiğdem Olgun Şimşek, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve eşi Duygu Özdemir, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Altunhisar Kaymakamı Yunus Emre Akpınar, Altunhisar Belediye Başkanı Vedat Kirazcı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlyas Gökhan ve Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik ile davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programdaki ilk açılış konuşmayı yapan Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Kazakistan’ın kardeş ülkelerimizden biri olduğuna ve bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğumuza vurgu yaptığı konuşmasında, “Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi için de Kazakistan’ın stratejik olarak ayrı bir değeri vardır. Kazakistan Üniversiteleri ile başlayan işbirliklerimiz sadece kağıt üzerinde kalmamış her iki ülke üniversitelerinin kararlılığı ile somut çıktılara dönüşmüştür” ifadelerine yer verdi.

Kazakistan üniversiteleri ile yoğun bir öğrenci ve akademik personel değişiminin de söz konusu olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “Her yıl bu bağlamda pek çok öğrenci ve akademik personel değişim programlarından yararlanmakta ve her iki ülke birbirinin kültür ve değerlerini daha yakından tanımaktadır. Bugün bu işbirliklerimiz Türk Dünyası için güzel bir örnek teşkil ediyor. En büyük dileğimiz bu işbirliğinin her geçen yıl anlamlı mesafeler kat ederek artmasıdır” dedi.

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da girişimleriyle Türk Konseyi Çatısı altında bir araya gelerek işbirliklerini geliştirme çabaları bizleri sevindirmektedir” diyen Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, “İnşallah 5 devlet bir millet diyeceğimiz günler yakın zamanda gelecektir. Sayın Elbaşı Nursultan Nazarbeyev’in de Türk Dünyasını bir araya getirme çabaları ve tecrübe paylaşımı takdire şayandır. Sözlerimin sonunda şahsım ve üniversitem adına Kazakistan Cumhuriyeti’nin 28. Bağımsızlık yıldönümünün kutlu olmasını diliyorum” ifadeleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’ın ardından kürsüye çıkan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Türkiye ve Kazakistan’ın kardeşliğine vurgu yaptığı konuşmasında “Değerli misafirimiz Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, burada kendini evinde gibi hissetmeli. Bildiğiniz üzere Altay Köyümüzde Kazakistan’dan gelerek örf ve adetlerini burada devam ettiren kardeşlerimiz bulunuyor. Bu da dünyada nadir olan güzelliklerden. Zaten bizler farklı iki ülke olarak görünsek de kardeşiz. Ulu bir çınarın geleceğe uzanan dallarıyız.” İfadelerini kullandı.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ise program konuşmasına, “Biz dost değil kardeşiz. Bizim tüm dünyada 200 Milyon kardeşimiz var. Bu Allah’ın bize verdiği önemli bir nimet” diyerek başladı ve “Kardeşliğimizi pekiştirebilmek için sanatımızı, şanlı tarihimizi iyi anlamamız gerekiyor. Bunu ne kadar iyi anlarsak geleceğe yönelik bağlarımız da daha güçlü olacak. Kazak öğrencilerimiz burada Niğde Ömer Halisdemir Üniversitemizin misafirleri. Kısa eğitim hayatları geçip gidecek, ancak geriye öğrencilerimizin bıraktığı ve öğrencilerimizde kalacak olan güzel duygu ve hatıralar olacak” dedi.

Programdaki son konuşmayı yapan Niğde Valisi Yılmaz Şimşek konuşmasında, “Kazakistan’ın Türkiye ile olan kültürel, sosyal ve ekonomik ilişkilerini geliştirdiğini memnuniyet ile görüyoruz. Niğde’nin de bu ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir yeri bulunuyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitemiz, bu ilişkilerin geliştirilmesi anlamında bir model teşkil ediyor. Ayrıca Türkiye’deki tek Kazak Köyünün Türkiye’de olması da bizim bağlarımızı daha da kuvvetlendiriyor. Bu bağların her geçen gün kuvvetlenerek devam etmesini diliyor, Kazakistan’ın 28. Bağımsızlık Yılını tebrik ediyorum” sözlerine yer verdi.

Protokol konuşmalarının ardından, Nurlan Bekenov’un şefliğindeki Kazak Halk Enstrümanları Orkestrasının performansları ve Altınbek Abilda’nın konseri, Şalkıma Halk Dans Topluluğu’nun gösterisi, Korkıt Ata Tarihi Çalgılar Topluluğu Konseri ve Jazgül Danılbayeva ile Altınbek Abilda’nın gerçekleştirdiği konser ile devam program Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar’ın günün anısına Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ile hediyeleşmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim