Genç gazeteci ve yönetmen Ali Demirtaş’ın belgesel film projesi “Andala”, Niğde’ye yapılan barajı bir aile tarihi üzerinden belgeselleştiriyor. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklenen proje aynı zamanda mekân, insan ilişkisini merkezine alıyor.

Niğde’nin Çiftlik ilçesinin Asmasız köyünün Andala yerleşkesine yapılan su barajı beraberinde bir ailenin tarihini de yeniden canlandırıyor. Niğdeli genç gazeteci ve yönetmen Ali Demirtaş’ın yöneteceği belgesel, mekân insan ilişkisini merkezine alırken, genç bir yönetmenin doğduğu topraklara karşı yerine getirdiği bir sorumluluk olarak da adlandırılıyor. Tümüyle gerçek hikayelerin yer alacağı belgesel, 1970’li yıllardan beri Andala’da yaşayan ve orayı küçük bir cennet haline getiren aile üyeleriyle yapılacak olan röportajlar ve yıkım sürecinde iş makinelerinin çalışma görüntülerinden oluşuyor. Çekimlerine yakın bir zamanda başlanması planlanan Andala belgeselinin tamamlanması ise barajın bitimiyle yani bölgenin tamamen sular altında kalmasıyla gerçekleşecek.

BELGESEL, MEKAN İNSAN İLİŞKİSİNİ MERKEZİNE ALIYOR

Andala belgeseli aynı zamanda mekân, insan ilişkisini de merkezine alıyor. Belgeselin yönetmeni Ali Demirtaş, belgeselde Andala’yı hem diğer aile üyelerinin hem de kendisinin burayla ilişki kurduğu bir mekân olarak ele alıyor. Andala, fiziksel bir mekân olarak bu belgeselde adeta tüm özellikleriyle betimlenirken, aile üyelerinin röportajlarıyla da bu betimleme destekleniyor. Belgesel, yaşadıkları bölgenin yıkılması ve sular altında kalmasıyla bir ailenin tarihini yeniden canlandırıyor. Andala, aynı zamanda sanatsal açıdan Niğde’de çekimleri gerçekleşen ve Niğde’de spesifik bir hikâyeyi konu alan ilk sinema ürünü olma özelliği taşıyor.

ALİ DEMİRTAŞ: BU AİLEME VE ANDALA’YA KARŞI BENİM SORUMLULUĞUM

Belgeselin yönetmeni Ali Demirtaş, belgesel projesiyle ilgili şunları söylüyor: “Burası benim doğduğum yer. Her ne kadar sadece 3 yaşına kadar burada yaşamış olsam da yıllar boyunca ailemle düzenli olarak gelip gittim. Bu belgeseli hem aileme hem de doğduğum Andala’ya karşı bir sorumluluk olarak görüyorum. Andala’yı bir mekân olarak tüm benliğimde hissediyorum ve dünyanın neresinde olursam olayım, bir parçamın daima burada olduğuna inanıyorum. Bu hem doğayla olan hem de doğduğum mekanla olan ilişkimden kaynaklanıyor.” Daha önce işitme engelli bir gencin travmatik hikayesini anlattığı DUYU adlı kurmaca kısa filmiyle ve medya eleştirisini konu aldığı video-art çalışmalarıyla adından söz ettiren genç yönetmenin Andala projesi, filmografisinde ilk profesyonel belgesel filmi olma özelliği taşıyor.

ANDALA, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Ali Demirtaş tarafından yönetilecek olan belgesel film projesine T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü’nden de destek geldi. 2020-3 Sayılı Sinema Destekleme Kurulu kapsamında desteklenen proje, başvuran binlerce belgesel film projesi arasından, desteklenen 71 belgesel film projesi arasına girmeyi başardı. Andala’ya esas bölgesi olan Niğde’deki birçok kurum ve kuruluştan da sponsorluk desteğinin geleceği düşünülüyor.

Editör: TE Bilişim