Korona virüsüne karşı alınan tedbirler kapsamında "nigdeturkocagi" instagram hesabından canlı yayın şeklinde gerçekleşen programa konuşmacı olarak Prof. Dr. Feyzan Göher Vural katıldı. 


Kam davulu konusunu işlemeden önce Vural, kamın ne olduğunu kimlere kam denildiğini açıkladı. İslamiyet öncesi Göktanrı inancı içerisinde bir din adamı olan bu kişilerin ruhlar ile bağlantıya geçerek kötü ruhlara karşı koruyucu gücü olan kimseler olduğunu belirtti.

 Kam isminin yanında Soğdça kökenli şaman isminin de kullanıldığını söyleyen Vural, Türkçe olması münasebeti ile kam ismini tercih ettiğini ifade etti. Kam davulunun kasnağının sıradan ağaçlar ile yapılmadığını kayın ağacı gibi özel ağaçlar ile yapıldığını belirten Vural, bunun yanında bu ağaçların insanların olmadığı özel bölgelerden seçilerek yapıldığını söyledi. Üzerinde çeşitli hayvan figürlerinin var olması, Türklerdeki farklı kültlerin simgesi olduğunu söyledi. Vural, inanışa göre kam davulunun kam için bir at olduğunu, tokmağının ise o atın kırbacı olduğunu ifade etti. Bunun yanında bu davulların genellikle köşeli olduğunu ve bu köşe sayılarının Türkler için kutsal olan sayılar ölçüsünde olduğunu söyledi. Her kamın bir davulunun olmadığını, o seviyeye yükselmeden önce kopuz çalan kamların da olduğunu belirtti. Kam olmak için öğretilerin yeterli olmadığı ve rüya görme gerekliliğinin olduğunu söyleyen Vural, davul sahibi olunduktan sonra da hemen davulun çalınamadığını söyledi. Davulun çalınması için önce ateşte arındırılmasının, sonra ise kımız ile yıkanmasının gerektiğini belirtti. Yakutistan gezisi ve oradaki çalışmalarından anekdotlar anlatarak konuyu farklı görseller ile destekleyen Vural, sohbet arasında pek çok kaynak önerisinde de bulundu.


Feyzan Göher Vural’ın Türk Ocakları Niğde Şubesi Başkanı Metin Hakan Severcan’a, yönetimine ve katılımcılara teşekkür etmesiyle program son buldu.

Editör: TE Bilişim