Metro Gastro Dergisi Temmuz sayısı Yöremizden bölümü için Niğde Yöresel Yemekleri ve Lezzetlerinin çekimleri 1-4 Mart tarihlerinde yapıldı.

Niğde'ye özgü yemeklerle yani Niğde'nin Gastronomisi ile ilgilenen, bu konuda bir çok etkinliğe öncülük eden Niğde Turizmciler Derneği Başkanı Bahar Şahiner Öke yine bu konuda önemli bir etkinliğe öncü oldu. Niğde Kent Konseyi, Niğde Turizmciler Derneği ve Niğde Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ortak yürütülen  projede 4 günde 4 farklı yerde çekim yaparak toplam 60 çeşit yemek ve 20 den fazla yöresel lezzetin çekimi yapılıp, tarifleri ve hikayeleri anlatılarak kayıt altına alındı.

Bu konuda açıklama yapan Niğde Turizmciler Derneği Başkanı Bahar Şahiner Öke ; Niğde Kent Konseyi, Niğde Turizmciler Derneği ve Niğde Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ortak yürüttüğümüz projede 4 günde 4 farklı yerde çekim yaparak toplam 60 çeşit yemek ve 20 den fazla yöresel lezzetin çekimi yapılıp, tarifleri ve hikayeleri anlatılarak kayıt altına alındı. Metro Gastro Dergisi Editörü Nilhan Aras yapılan yöresel yemeklerin tariflerini ve hikayelerini kayıt altına alırken, fotoğrafçı Can Ünal Niğde yöresel yemeklerin fotoğraflarını çekti.

Sedat Çağlar yeni kitabı için okurlarıyla buluştu Sedat Çağlar yeni kitabı için okurlarıyla buluştu

1 Mart Salı çekimlere Göncü Konağında Selma Çalgın Esirgen, Leyla Beyazıt Yılmaz, Radiye Cankurtuncu, Hafize Er, Esat Günay, Zeliha Eryılmaz tarafından yapılan Kuru Et Keşkek, Köfter Kavurma, Pancar Boranası, Erişte Pilavı, Erişte Çorbası, Dökmece, Fertek Halkası, Kayışka, Lahanalı Börek ile başlandı.

2. Gün Yeşilburç ta Yeşilburç Kadın Kooperatifi Güler Öztürk, Belgin Özdoğan tarafından Bulgur Çorbası, Pirinç Çorbası, Soğanlı Köfte, Ünlü Barbunya, Pırasalı Börek, Kol Böregi, Kapama Ekmeği, Papara, Kaşık Tatlısı, Kaymak Tatlısı, Pitiropta yapıldı.

3. Gün Gümüsler Kasabası Gümüş Sini de yapılan çekimlerde Hafize Er, Cemile Onat, Mulla Bayraktar, Yüksel Bayraktar, Zübeyde Akın, Mediha Bayraktar, Zübeyde Akın, Sebahat Hanım tarafından Tarhana Çorbası, Mangır Çorbası, Tirit, Helvater, Zerdali Kavurma, Tatlı Havu, Üzüm Boranası, Gög Domates Musakkası, Kıyılmış Fasulye, Yaprak Ditmesi, Puf Böreği, Et Kabağı, Havu, Tereyağlı Tarhana yapıldı.

4. Gün Hotel Şahiner de Birgül Şahiner tarafından Koruklu Bamya, Orta Dolma, Sütlü Şeker Panacarı Çorbası, Kıvrım Börek, Patates Salatası, Kabak Köftesi, Patates Köftesi, Büzme Tatlı, Lahana Sarması, Lahana Kapama, Yaprak Sarması, Topak Köfte yapıldı. Niğde Yöresel Yemek çekimlerine Niğde'nin yerel işletmeleri de katkı sağladı.

Gümüş Et Niğde Tava, Lahana Turşusu, Koyun Yoğurdu, Tunlu Balı; Hilmibey Lokantası Söğürme; Paça Çorba Arabaşı Çorbası, Paça Çorbası, İşkembe Çorbası, Mumbar, Şırdan, Çevizli Zerdali Kavurması, Pirinçli Elma Dolması; Azmi Usta Tahinli, İlkbahar Lokantası Paça Çorba, İşkembe Çorbası; Beyoğlu Kelle Sögüş; Azmi Zengin Usta Tahinli Pide; Hotel Şahiner Saç Kavurma; Çamardı Dondurmacı Elmalı, Köfterli, Patateali Dondurma, Şaban Güleryüz Küp Peyniri; Recai Erbişim Niğde Mavi Peyniri, Niğde Tabal Tulum Peyniri, Niğde Obruk Kaşar Peyniri; Gümüş Sini Kahvaltı Salonu Kiraz Lokumu, Cevizli Bandırma, Küp Peyniri, Köfter, Kiraz Reçeli, Kayısı Reçeli, Çilek Reçeli; Çamardı Murat Usta Halka Tatlı; Birgül Soğuk Hava Deposu Niğde Elması; Selanik Göçmen Börekçisi Soğan Böreği, Kıymalı Börek, Çarşaf Böreği, Biber Turşusu çekimleri yapılırken tarifleri alındı.

Niğde Diş Tarhanası, Köfter, Kuru Üzüm gibi yöresel lezzetlerinde çekimleri yapıldı. Emeği geçen, tarif veren herkese ve tüm işletmelerimize sonsuz teşekkür ederiz. Niğde Kültür ve Turizm İl Müdürümüz Alper Göncü, Gümüşler Kasabası Belediye Başkanı Recep Çaymaz, Yeşilburç Muhtarı Cihan Tuna, Niğde Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hafize Er ve Serap Erelli ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Niğde'mizin Yöresel Yemeklerini ve lezzetlerini kayıt altına alma, tanıtma ve gelecek kuşaklara aktarılmasında çok önem arz eden projemizi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. 

Editör: TE Bilişim