CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Osmanlı Devleti’nin şehri fethettikten sonra kurduğu ilk ibadet yerlerinden olan Burhan Mescidinin harap halini, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Meclis gündemine taşıdı.

Gürer’in sorusuna yazılı yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hazırlanan restorasyon projesinin 18 Ağustos 2020’de Koruma Kurulu’na sunulduğunu belirterek, projenin onaylanmasının ardından restorasyon çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Bakan Ersoy, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in gündeme getirdiği Burhan Mescidi ile ilgili yazılı yanıtında, mescidin Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Elektrik Tesisatı ve Taşıyıcı Sistem Öneri Raporunun hizmet alım sözleşmesinin 2011 yılında imzalandığını açıkladı.

Burhan Mescidi ile ilgili yüklenicinin çalışmalarının, mescidin imar planında hisseli olarak görünmesi sebebiyle, şüyuun giderilmesi işlemleri sonuçlanana kadar durdurulduğunu açıklayan Bakan Ersoy, “Şüyuu işlemleri tamamlanarak 18.08.2020 tarihinde restorasyon projeleri ilgili koruma kuruluna sunulmuştur. Projelerin onaylanmasının akabinde restorasyon çalışmalarına başlanılacaktır” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Burhan Mescidinin, Osmanlı döneminde Mescidin 1474 yılında ibadete açıldığını belirten Gürer, “Geçmiş yıllarda Koruma kararı alınan mescit korunamadı. Büyük bölümü yıkılan ve bir harabeyi andıran Mescidin halen ayakta kalan bölümleri de artık yıkılmak üzere. Bir an önce restorasyon çalışmalarına başlanarak, Osmanlı’nın Niğde’deki ilk ibadet yerlerinden yapı kurtarılmalı, aslına uygun onarılmalıdır” diye konuştu.

Gazeteci İsmail Saymaz'da bu konuyu televizyon programında gündeme getirmişti. Burada TIKLAYIN

Editör: TE Bilişim