Niğde Belediyesi tarafından yürütülen Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm projesi yeni bir boyut kazandı. 

VİDEOYU İZLEYİN

Niğde'de uygulanan Kale ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi, Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından hızlı yıkım kararı alınmıştı. Son bir kaç ayda yıkım hızla devam ediyordu. Kale çevresindeki konutların yıkımı başlamış,   eski sanayide taşınma işlemleri yürütülüyordu. 

Niğde Çevre ve Kültür Derneği'nin de içinde bulunduğu  İç Anadolu Çevre Platformu avukatı İsmail Atal tarafından projenin bu şekilde uygulanmasının kanuna aykırı olduğu gerekçesi ile Adana 2. Bölge İdare Mahkemesine  dava açılmıştı. 

DAVA AÇILMIŞTI

20 Kasım 2021 tarihinde açılan dava ile ilgili Kale Mahallesi sakinleri adına konuşan avukat İsmail Hakkı Atal, Türkiye'nin betona boğularak ekonomik felakete uğratılması sürecinin son örneğinin Niğde Belediyesi tarafından gerçekleştirilmek istendiğini söyledi.

"Milli Mücadeleden Günümüze Tıbbiyeliler" Konferansı "Milli Mücadeleden Günümüze Tıbbiyeliler" Konferansı

Tarihi Kale Mahallesi'nin hiçbir bilimsel veriye, arkeoloji-sanat tarihi temelli bütünsel plana dayanılmaksızın kentsel dönüşüm kapsamına alındığını söyleyen Atal, "Bu doğrultuda açılan yıkım ihalesi 16 Kasım 2021 tarihinde Niğde'de yapıldı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çok açık olup, koruma alanları ile SİT alanlarında hiçbir şekilde 'inşa ve fiziki müdahalede bulunulamayacağı' kanun gereğidir. Ayrıca koruma alanları ve SİT alanlarında Kültür ve Turizm Bakanlığına münhasır yetki tanınmış olup, belediyenin bu alanda herhangi bir iş ve işlem yapma, ihale yapma, ihale ilan etme, yıkım yapma yetkisi yoktur" demişti. 

Danıştay projeye durdurma kararı verdi. 

Avukat İsmail Atal  konuyu sosyal medyadan paylaştı. İnternet üzerinden ulusal yayın yapan Medyascope isimli Youtube kanalında da son durumu anlattı. 

Kanalın metin bölümünde ise şu ifadeler yer aldı. 

"Niğde’de, Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen acele kamulaştırma kararı sonrası kentsel dönüşüm projesi hız kazanmış, Kale Mahallesi’nin büyük kısmı yıkılmıştı.

Yağmacılara ve yıkımlara rağmen evlerini terk etmeyen mülk sahiplerinin açtığı davada, acele kamulaştırma kararına dayanak oluşturan herhangi bir plan bulunmadığı anlaşıldı. Danıştay üç defa plan isteyince, idare en sonunda acele kamulaştırma kararından sonra alınmış bir plan kararını yollamak zorunda kaldı. Danıştay 6. Dairesi, Cumhurbaşkanlığından gelen acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu" denildi. 

Borhaber.net'de bir kaç ay önce yaptığımız bir haber ile Kale Projesindeki geçitleri, mağaraları, tarihi eserlere dikkat çekmiş ve böylesi bir sonuç çıkabilme ihtimalini yazmıştık. 

Şimdi ne olacak? Niğde Belediyesi'nin konu ile ilgili açıklaması bekleniyor. 

İLGİLİ HABERİMİZ İÇİN TIKLAYIN

İLGİLİ HABERLER SAYFANIN ALTINDA

Editör: TE Bilişim