Avrupa ve ABD’de Sağlık Sisteminin Çöktüğünü Söyleyen Gültekin; ‘’2020 yılının ilk aylarından bu yana dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası tüm ülkelerin sağlık sistemleri net olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. Dünya sağlık örgütü verilerine göre Sağlık hizmeti sunumunda ilk sıralarda yer alan İtalya, İspanya ve İngiltere de sağlık sistemi çökmüş, ilk sırada olan Fransa ve İsviçre, İsveç gibi gelişmiş ülkelerde ise çökme aşamasına gelmiştir. Dünyanın ekonomik gücü ABD de ise sistem artık yok denilecek duruma gelmiş, hastane bahçelerinde kurulan mobil morglar, otoparklar ve soğutucu üniteye sahip kamyonetlerin morga çevrilmesi de hayatını kaybedenlerin sayısına yeterli gelmemektedir. Oysa dünya genelinde sağlığa en çok para ödeyen ülke Amerika. Buna rağmen kişilerin, test için ortalama 300 dolar, ambulans için 250 dolar, karantinaya alınıp tedavi olmak için de 4000 doları gözden çıkarmaları gerekiyor. Parası olmayan ise ölümü bekliyor.

‘Avrupa ve Amerika’da hastane ve yoğun bakım sayıları yetersiz, hastalar koridorlarda yerlerde tedavi sırası beklemekte. Bu nedenle İspanya ve İtalya da fuar alanları, kongre merkezleri, oteller hastaneye çevrilmiş, özel hastanelere devlet tarafından el konulmuş durumda. Sağlık personelleri için donanım ve tıbbı malzeme karşılanamaz duruma gelmiştir. Koruyucu maske, eldiven, önlük gibi asgari ihtiyaçlardan yoksun bir şekilde çalışmak zorunda kalan çok sayıda sağlık çalışanı hastalığa yakalanarak yaşamını yitirmiş durumdadır. Yaşanan ölümlerin çoğu ise solunum cihazlarının yetersizliğinden kaynaklanıyor!... En son verilere göre dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 800 bine dayanmış durumdadır. Koronavirüs vaka sayısı açısından ABD’den sonra sırasıyla İspanya, İtalya, Fransa, Almanya, Çin ve İngiltere gelmekte olup toplam hayatını kaybedenlerin sayısı ise 109 bin e ulaşmıştır.

Bugün İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin acil şekilde ülkemizden yoğun bakım yatağı ve ventilatör sipariş ettiğini ifade eden Gültekin, ‘’Ülkemiz, sağlık alanında devrimler yaparken bir yandan da hastane ve sağlık ürünleri, medikal malzeme ve tıbbı malzeme üretiminde de dünya genelinde söz sahibi olmuştur. Geldiğimiz noktada sağlık sistemi olarak çöken Avrupa ülkeleri hasta ayrımı yapmaya başlamış durumda. İspanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve ABD’de koronavirüse yakalandığı tespit edilen yaşlılar, yoğun bakım yataklarını boşaltmak için tedavi edilmek yerine huzur evlerine gönderilerek ölüme terk edilmektedir. Sağlık sistemi ile övünen Almanya’ da huzurlu ölüm protokolü hazırlandı. Yani yaşlı hastalarını tedavi etmek yerine yüksek dozda sakinleştirici vererek ölmelerini bekleyecek. Daha düne kadar sağlık sistemleri muhteşem diye nitelendirilen gelişmiş devletler bugün yeterli tıbbı malzeme, koruyucu ürün, yoğun bakım yatağı ve solunum cihazları olmadığı için belli yaş üstü vatandaşlarını gözden çıkarıyor, açıkça bilerek ölüme terk ediyor’’ dedi.

Avrupa ülkeleri tıbbi malzeme desteği ve koronavirüs ile mücadelede göstermiş olduğumuz başarı nedeni ile bilgi paylaşımı isterken, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, Türkiye'nin koronavirüs konusunda sergilediği dayanışmanın tüm dünyaya örnek olması gerektiğini söylerken, Türkiye'nin komşu ve diğer ülkelere yaptığı tıbbi yardımlardan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederken, böyle zamanlarda Türkiye her zaman yardım elini uzatmıştır şimdi de uzatıyor ifadesini kullanırken, tanı kapasitesi ve tedavi konusundaki muazzam çabaları sayesinde örnek bir ülke haline geldiğini ifade ederken, Türkiye bu süreci, vaka ve ölüm verilerini elektronik ortamdaki doğru paylaşımlarla şeffaf bir şekilde yürütmektedir derken, İtalya Kızılhaç Derneği Başkanı ‘’ Teşekkürler Türkiye, Gerçek dost kötü günde belli oldu, İtalya seni seviyor’’, İtalya Hükümeti ‘’ Türk dostlarımıza dayanışmalarından ötürü müteşekkiriz’’, Macaristan AB üyesiyiz ama Türkiye’den yardım aldık, Bulgaristan ‘’ bize sadece Türkiye yardım ediyor, minnettarız’’, İspanya ‘’ En büyük yardımı Türkiye’den gördük’’, Avusturya ‘’dünyanın tıbbı maske ticaretine yasak koyduğu dönemde bize maske gönderen Türkiye’ye teşekkürlerini, ABD, İran, İsrail, ve daha birçok ülke desteklerimiz nedeni ile minnettarlıklarını ve teşekkürlerini iletirken, IMF, Türkiye ve Rusya dışında herkes kapımızda para bekliyor diye açıklarken maalesef kendi ülkemizde hiç memnun edemediğimiz, sürekli şikâyet eden, bu durumumuzu çok kötüymüş gibi göstererek siyasi rant elde etmeye çalışan bir muhalefetimiz var. Biz bu konuda ki takdiri halkımız yüce gönlüne bırakıyoruz. En doğru kararı verecek olan halkımızdır. Milletimiz de açıklamasını yaptı; süreç güzel yönetiliyor, devletimiz var olsun diyor.

Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN liderliğinde, sağlık alanında gerçekleştirdiği devrim niteliğindeki reformlar sayesinde, koranavirüs salgını ile mücadelede dünyada örnek olarak gösterilen ülke konumuna gelmiştir. Birçok ülke kendi vatandaşının ve sağlık personelinin ihtiyaçlarını karşılayamazken, Büyük ve Güçlü Türkiye; hem kendi vatandaşına hem de yardım talebinde bulunan diğer ülkelere yardım etmektedir.

Dünyanın hiçbir köşesinde tek bir vatandaşını dahi bırakmayan, milletinin her bir ferdine sahip çıkan bu büyük ve güçlü Türkiye’nin mimarı olan Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. ’’ dedi.

Editör: TE Bilişim