Niğde Türk Ocağı tarafından 1 Kasım 2019 Cuma günü düzenlenen “Afganistan Türkleri ve Niğde Türk Ocağı” konulu sohbete konuşmacı olarak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Yılmaz Uzun ve Dr. Turgay Düğen konuşmacı olarak katıldı. Niğde Türk Ocağı 5 yıldır Afganistan’ın kuzeyinde özellikle Türklerin yaşadığı bölgelerde “Turan İçin Kurban Vakti” sloganıyla hayırseverlerin kurbanlarının kesilmesine ve dağıtımına yardım ediyor. Geçtiğimiz kurban bayramında da yine Niğde Türk Ocağı adına Afganistan’ın Mezar-ı Şerif şehrine Yılmaz Uzun ve Turgay Düğen gitmişlerdi. Uzun ve Düğen hem Türk Ocakları’nın Kurban programını hem de bölgedeki izlenimlerini ve Afganistan Türkleri ile kurulan bağları anlattılar.

Sohbet esnasında Afganistan Türklerinin Türkiye’ye karşı duyduğu muhabbet ve saygı büyük ilgi uyandırdı. Uzun, Afganistan’da Bayram Namazının saat 10’a doğru kılındığını öğrendiklerinde, ‘neden bu kadar geç’ diye düşündüklerini ve bunu oradaki aksakallara sorduklarını, aksakalların da ‘İstanbul’da bayram namazı bitmeden biz burada kılmayız’, dediklerini belirtti. Mezar-ı Şerif, Kunduz, Şibirgan ve Andhoy bölgelerinde 458 kurban kesildiğini belirten Uzun, bölgedeki aksakalların “buraya çok yardım gönderen çok oluyor ama bu sefer gerçekten ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.” dediklerini vurguladı. Düğen, Afganistan’da ne oldu da bu duruma geldi sorusunu, Sovyet işgalinden günümüze kadar yaşanan siyasi gelişmeleri, iç savaş sürecini ve Afganistan’daki siyasi mücadeleyi kısaca özetleyerek cevapladı. Düğen konuşmasında “Afganistan’da ne işimiz var” sorusunu sordu ve bu sorunun coğrafi, tarihi ve siyasi boyutları olduğunu belirtti. Mustafa Kemal Paşa’nın 21 Aralık 1920’de Fevzi Paşa’ya bir telgraf çekerek Afganistan’a bir subay heyeti göndermesini istediğini ve bunun üzerine Afganistan’daki askerlerin eğitimi ve oraya yardım için Türkiye’den bir subay heyeti gönderildiğini anlatan Düğen, Afganistan coğrafyasının bizim için hep önemli olduğunu, Türkiye’nin varlık yokluk mücadelesi verirken bile o bölgeyle ilgilendiğini belirtti. Afganistan’ın Türkistan coğrafyasının ayrılmaz tarihi bir parçası olduğunu vurgulayan Düğen, oradaki Türklerin de haberleri izlediklerinde bizimle dertlenmeye devam ettiklerini söyledi.

Afganistan’da kendilerini en çok çocukların etkilediğini belirten Uzun ve Düğen, sunumlarında Afganistan’da çektikleri kayıtları da paylaştılar. Afganistan Türklerinin şehit çocuklarının, yetimlerinin görüntüleri gösterildiğinde salonda duygusal anlar yaşandı.

Programa katılan Afganistanlı öğrenciler hem Niğde’de kendilerine yeni bir aile oldukları için hem de sohbet aracılığıyla kendi vatanlarının Niğde’de anılması sebebiyle Niğde Türk Ocağı’na teşekkür ettiler. Sohbet, Niğde Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Metin Hakan Severcan ve Kurucu Başkan Rıfkı Yazıcı’nın, Yılmaz Uzun ve Turgay Düğen’e teşekkür plaketlerini vermesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim