Niğde’nin merkeze bağlı Yeşilburç köyünde geleneksel olarak yapılan Yeşilburç Köyü Helva Şenlikleri yapıldı.

Niğde’nin tarihi ve doğal güzelliği ile adından sıkça söz ettiren Yeşilburç Helva Şenliğine köyde ve köy dışında yaşayan bir çok Yeşilburçlu katıldı. Okul bahçesinde yapılan şenliğe il dışında yaşayan birçok Yeşilburçlu’da, yakınları ile hasret giderme fırsatı buldu.

Köy Muhtarlığı ve Yeşilburç Dayanışma Derneği tarafından bütün köylülerin katkıları ile yapılan helva şenliğine bu yıl seçimlerden dolayı siyasetçi katılımı hayli fazlaydı. Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Ak Parti Adayları Alpaslan Kavaklıoğlu, Erdoğan Özegen ve Yaşar Ataç, MHP Adayları Vedat Bayram, Dr. Murat Işıklı ve Mimar Hakan Er, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tansel Tokmak, CHP Adayları Genel Merkez programından dolayı katılamadıkları ancak kutlama mesajları okundu ve il yönetimi ile katılım sağlandığı görüldü.

Ankara Lozan Mübadilleri Derneği üyeleri de otobüslerle Yeşilburç Helva Şenliğine katıldılar ardından köyün tarihi ve doğal güzelliklerini gezdiler.

Şenlik öncesi bir konuşma yapan dernek yöneticisi ve köy sakini Rafet Güçer, Yeşilburç’u, Helva Şenliğinin menşeini ve köy halkı arasındaki dayanışmaya vurgu yaptı.


Hüdavend Hatun Mesleki̇ ve Tekni̇k Anadolu Li̇sesi̇ halk oyunları eki̇bi̇nin  folklor gösterisi ilgi ile izlendi. Okul bahçesinde, büyükçe kazanlarda pişirilen helvanın dağıtımından önce köyün imamı tarafından “ helva duası” yapıldı. Duanın ardından kazanlarda pişirilen nefis helva konuklara dağıtıldı. 1890 Yılından beri Selanik’te yapılan şenliğin benzeri göç edilmesinin ardından Niğde’nin Yeşilburç köyünde de aynı gelenek devam ettiriliyor. Şenlikte helva dağıtımının ardından yerel müzik eşliğinde Yeşilburçlular oyun oynadılar, eğlendiler.




http://www.borhaber.net/kultur-sanat/yesilburc-koyu-13-hevla-senligi-yapildi-h16464.html

Posted by Bor Haber on 19 Nisan 2015 Pazar
Editör: TE Bilişim