Yeşilgölcük Şehit Recep Tektaş  Çok Programlı Lisesi ilginç bir konferansa imza attı.

 

Lise Lozan Antlaşması sonrası Türkiye ve Yunanistan arasındaki  Mübalede yi konu alan bir konferans düzenledi.

 


Yeşilgölcük Şehit Recep Tektaş Çok Proğramlı Lisesi Konferans salonunda 30.05.2013 Perşembe günü saat 13.00’de düzenlenen Konferansta Lozan Antlaşması sonrası Türkiye ve Yunanistan arasındaki mutakabatın sonucu Niğde’ye yapılan Mübadele konusu işlendi. Program öğrencilerin ve çevre köylerin sakinleri tarafından ilgile karşılandı.


Gölcük Lisesi tarih öğretmeni İbrahim Halil  ULAŞ, bu konuyu seçmelerinin nedeni olarak Gölcük kasabası ve çevre köy ve kasabalarının yoğun şekilde mübadele sonucu oluşmuş olduğu veya bu mübadeleden etkilenmiş bölgeler olması olarak belirtti.


Konferansı vermek üzere Niğde Üniversitesi Öğretim görevlisi Yrd.Doç.Dr. Salih Özkan davet edildi.  Yrd.Doç.Dr. Salih Özkan’ın yayınladığı ve Niğde ilinin yakın tarihi ile ilgili kıymetli bilgiler içeren,  Milli Devlet olma sürecinde Niğde’ye yapılan İskan kitabı tanıtıldı.


Yrd. Doç. Dr. Salih Özkan okul sosyal salonunda verdiği konferans da , Mübadelenin ortaya çıkma süreci, nedenleri, bölgeye olan etkileri ve bu suretçe yaşananlardan bahsetti.  Özkan ; Mübadele konusunun her yönü ile ele hala alınmadığını, bu konuyla ilgili binlerce insan olduğunu ancak artık 3. kuşak mübadillerinde ilk gelenler kadar yeterli bilgi ve hatıraya sahip olmadıkları, yakın tarihimizin önemli olaylarından mübadele kosunun tüm yönleri ile anlaşılmasının çok önemli olduğunu” belirtti.


Konferansta Balkan coğrafyasından ve buralardaki Osmanlı izlerinden bahsedildi. Programın katılımcıları ve söz alan konuklar balkanlardaki coğrafyanın herkes  tarafından ziyaret edilmesi  gerektiği ve buradaki halen yaşayan tarihimizin genç nesiller tarafından iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayarak konferans soru cevap ve hatıraların anlatılması ile son buldu.

 





Konferansa, Yeşilgölcük Belediye Başkanı Salih Ertul, Konaklı Belediye Başkanı Feridun Bilge, Bağlama Belediye Başkanı  Murat Erdoğan,  İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Durak,  Balkan Türkleri Dayanışma Derneği Bor Şube Başkanı Abdullah Özdamar, Bor Fen Lisesi müdürü Mustafa Dündar, Niğde Atatürk Lisesi Müdürü Mustafa Altınyüzük, Niğde Merkez Nezihe Tahsin Kitapçı ilkokulu Müdürü Yaşar Özçelik,   Niğde Merkez Asım Zeynep Ecemiş ilkokulu müdürü İbrahim Eryiğit,  Yeşilgölcük Cumhuriyet ilkokulu Müdürü Ömer  Keskin, Yeşilgölcük Yeni Mahalle  ilkokulu müdürü Hasan Dolanbay, Çarıklı Köyü Muhtarı Ömer Şimşek, Gölcük Kasabası mahalle muhtarları Osman Öztürk,   ve Kahraman Teltik,  okul öğretmenleri, konuya ilgi duyan çevre köy ve kasaba sakinleri ile  öğrenciler katıldılar.

 


Programın sonunda okul müdürü Özcan Bayır, konuşmacı ve katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti. Gölcük Belediye başkanı günün anısına Yrd.Doç.Dr. Salih Özkan’a plaket takdim etti.

 











Editör: TE Bilişim