Prof. Dr. Ümit Özdağ’dan “Türk Tarihi ve Türk Jeopolitiğinin Geleceği” Konulu Konferans


Niğde Üniversitesi  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünün hazırlamış olduğu “Türk Tarihi ve Türk Jeopolitiğinin Geleceği” konulu konferans Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın konuşmacı olduğu konferansa Niğde Üniversitesi  Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Şener, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Ethem Akyol, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.


Konferans 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Orta Asya Araştırmacısı Turgay Düğen’in "Dünyada ve Türkiye’de Düşünce Kuruluşları ve 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü" konulu konuşmalarıyla başladı. Düğen konuşmasında 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nün hedeflerine ve amaçlarına değinerek enstitü hakkında genel bilgiler verdi. 


Turgay Düğen’in ardından konferans Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın konuşmasıyla devam etti. Özdağ konuşmasında, “Bugün burada Türk tarihini konuşacağız. Türk tarihinin jeopolitiğini ve geleceğinin jeopolitiği ne olabilir onun üzerinde duracağım. Tarih milletlerin anılarıdır ve tarih milletlerin kim olduğunu söyler” dedi.


Özdağ, “Türklerin tarihi eski dünya dediğimiz 3 kıta 85 milyon kilometrekaredir. Bu 85 kilometrekare’nin 55 milyon kilometrekaresinde Türkler son 4 bin sene içerisinde yaşamışlar,55 milyon kilometrekareyi kontrol etmişler , egemenlik ve yaşam sahası haline getirmişlerdir. Dünyada 2 tane ulus var ki son 4 bin sene varlığını sürdüren. Bunlardan bir tanesi Çin ulusu. Nerde ortaya çıkmışsa varlığını orada sürdürmüş. Diğeri ise biz Türkler. Son 4 bin senede Çinlilerle birlikte dünya üzerinde varlığını sürdüren tek ulusuz. Bunu dışındaki uluslar tarih sayfasına çıkmışlar sonrada kaybolmuşlar, yok olmuşlar ve gitmişlerdir. Bu iki büyük ulustan birtanesi olan Türkler için Fransız bir tarihçi diyor ki; "Büyük, olağanüstü ve eşsiz bir tarih" Bu tarihi dünya tarihinden çıkartırsanız geriye çok fazla anlatılacak  bir şey kalmaz” diyerek konuşmasına devam etti.

 

Konferans slaylatlar da yer alan haritalar eşliğinde Türklerin tarih sahnesindeki yerlerinin anlatılmasıyla sona erdi.

 

Konferansın sonunda Niğde Üniversitesi  Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Şener, konuşmacı Prof. Dr. Ümit Özdağ’a teşekkür ederek plaket takdim etti.


Editör: TE Bilişim