Niğde Halıcılık Birliği tarafından orijinaline uygun olarak 2002 yılında dokunan halı Valiliğe gelenler tarafından ilgi görüyor. 

1.89x2 m ebatında bulunan halının üzerinde biniciler, sığınlar ve hayali yaratıklardan griffon figürleri yer alıyor. Rus arkeoloğ C.I. Rudenko tarafından, 1947-1949 yılları arasında, Sibirya da Altay Dağları eteklerined Pazırık Kurganın da (oda mezar) çıkartılan ve günümüze pazırık halısı diye bilinen halı Niğde Mahalli İdareler Halıcılık, El Sanatlarını Geliştirme ve Yayma Birliği tarafından 2002 yılında aslına uygun olarak tekrar dokundu.

 Kurganın içine su dolup buzullaşması sonucu günümüze kadar sağlam bir şekilde gelen halının Leningrad Ermitaj Müzesinde sergilendiği belirtildi. Kimi kaynaklarda M.Ö. III-II. , kimilerinde de M.Ö.III. yüzyıl da Asya Hun Türkleri tarafından dokunduğu kabul edilen halı dünyanın en erken tarihli düğümlü dokuması özelliğini taşıyan halı, yün malzeme ve Türk düğüm tekniğiyle (Gördes düğümü) dokundu. Halı yaklaşık olarak 189X 200 cm boylarında olup 1 dm2 sinde (10x10cm) 3 bin 600 düğüm bulunuyor. Niğde’de aslına uygun olarak dokunan halı Niğde Valiliği binasında sergilenmeye başlandı.


 
Editör: TE Bilişim