Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etmekte olan 2. Niğde günleri renkli görüntülere sahne oluyor.

Altunhisar Belediye Başkanının Keklik Oyununu aşağıdaki Videolarda izleyin.


Fatma TAN / Ankara- Borhaber.net


Yüzlerce Fotoğraf için Tıklayın
 

Üçüncü gününü geride bırakan Niğde Günleri sabahın erken saatlerinden itibaren ziyaretçilerin akınına uğradı. “600 Bin yıllık tarihin izleri” adlı panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Fazlı Açıkgöz ve Murat Tektaş katılımcılara Niğde tarihi ile ilgili bilgiler verdi. Slayt gösterisi ile de tarihi alanlar tanıtıldı. Özellikle Bor ilçesine bağlı Bahçeli Kasabası sınırlarında bulunan Roma Havuzu yanındaki köşk höyük kazı alanında çıkan tarihi değerlerin önemine vurgu yapıldı.

Etkinliklerde Niğde Üniversitesi Halkoyunları topluluğunun folklor gösterileri büyük ilgi ile izlendi.

Bor Standında Mahalli Sanatçımız Cavit Kılınç’ın güçlü sesini, yorumunu ve cümbüşünü duyanlar yoğun ilgi gösterdi. Niğde yöresi ezgileri ile Niğde Günlerine konuk olan misafirler çoğu zaman müziğin ritmine kapılıp oynadı. Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı’nın keklik oyunu büyük beğeni kazandı.

Etkinlik anında düzenlenen Niğde Dernekler Federasyonu ve Başkent Niğde Vakfı Türk Sanat Müziği Korosu şef Ayşe Taşçı önderliğinde muhteşem bir Türk Sanat Müziği konseri verdi. Ud da Turan Erdoğan, keman da Fevzi İptaş, Kanun da Erdem Koca ve Ritim Saz da Aygün Altınbaş-Adem Atuk, korislere eşlik etti. Büyük beğeni ve alkışla ödüllendirilen koro konuklara farklı bir gün yaşattı. Koronun içinde yer alan en genç koriste muhteşem yorumu ve sesi ile büyük beğeni topladı.

Koronun konserinin ardında Niğdeli bestekar Cemil Dereli’ye bir plaket taktim edildi. Plaket vermede konuşan Dereli “Türk sanat müziğini yaşatmak için verdiği emeklerden dolayı Sayın Musa Balaban’a teşekkür ediyorum. Eserimi okuyan ve yorumlayan koromuza da çok teşekkür ediyorum. Onlar olmasa bizim adımız duyulmaz, eserlerimiz bilinmez tekrar teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Cemil Dereli ile Niğde günleri ve Niğde ile ilgili ufak bir röportaj yaptık. Bestekar Cemil Dereli “Niğde’nin Tepeyran Mahallesi’nde doğdum büyüdüm. Annem Nadire Dereli’dir. İktisat Fakültesi mezunuyum. Almanya’ya gittim. Müziğe Çekostavak isyanından kaçan bir hanımefendiden destek alarak başladım. Benim ilk hocam Profesör Doktor Alaaddin Yavaşça dır. Bana beste yapma fikrini o verdi. 63 bestem var TRT repertuarında 22 eserim var. 2 tane pop eserim var. Eserlerim sitemde mevcut” diye konuştu.

NİĞDE’DE SANAT MÜZİĞİNE DESTEK VERİLMELİ

Niğde’de bir koro var orayla irtibatım devam ediyor diyen Dereli “ Niğde günlerinde geçen yıl ilgi daha güzeldi. O konserimizde protokolde Vali vardı Milletvekilleri vardı. Bu gün onlardan eser yok burada ilgi yok bunu müzik açısından söylüyorum. Burada Ayşe Taşçı gibi bir sanatçı varken, Ünal Ecemiş varken olmamaları beni şaşırttı.”

Benim eserlerimi Samime Sanay, Yaşar Özel, Perihan Özer, Nilgün Abışka, Orhan Saygıcı ve Ayşe Taşçı gibi birçok sanatçı seslendirdi. Türk müziği zamanla yok olmaya başladı, ilgi azaldı. Artık yozlaşmış müzik çok bu sanat yok olmaya başlıyor” diyen Dereli “Vali Beyle de görüştüm. Türk Sanat musikisi adına Niğde de kurulan koroya valilik destek olmalı. Sanata ve sanatçıya sahip çıkalım. Niğde üniversitesinde böyle bir koro kurulmasını ve bu işe rektörümüzün de el atması gerektiğini düşünüyorum. Niğde Üniversitesi’nde müzik bölümü zaten var zor bir konu değil yapılabilir diye düşünüyorum” dedi.

 

Niğde Dernekler Federasyonu ve Başkent Niğde Vakfı Türk Sanat Müziği Korosunun ardında Niğdeli Sanatçı Ünal Ecemiş konser verdi. Büyük ilgi gören konserde güçlü yorumu ile dinleyenleri büyüleyen hemşehrimiz Ünal Ecemiş’e birde plaket takdim edildi.


Foto galeriye git

Foto galeriye git 
 

Foto galeriye git

 Fatma TAN  Borhaber.net /ANKARA
Selim Gökel Borhaber.net/Bor


Editör: TE Bilişim