Kitreli Kasabası kasaba merkezinde yer alan  tarihi yapıların onarılarak yerel bir müzenin açılması  istendi.
 Kitreli Kasaba belediye başkanı Abdullah Şener, Niğde Kapadokya Başkenti Kitabı ve Bor Şehri Kitabı yazarı Ömer Fethi Gürer ile tarihi kalıntıları gezdi. Kasaba’da Asma Kayalıkları adı ile bilinen bölgede kaya oyma yapıları, Uyuz Göleti ve çevresinde yer alan han ile diğer kalıntıları yerinde gören Ömer Fethi Gürer Kitreli kasabasının tarihi zenginliklerinin gün ışığına çıkarılması için uğraş veren  belediye başkanı Abdullah Şener’in çabalarına  gerekli katkının sağlanması gerektiğini söyledi. Gürer kasaba ortasında yer alan Osmanlı döneminden kalma tarihi yapılarında onarılması için gereken desteğin sağlanmasını istedi.
Kasaba orta yerinde yer alan tarihi yapıların Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Koruma kurulunca inceleme yapıldığını belirterek Belediye Başkanı Abdullah Şener, Tarihi yapılar ve içerisinde yer alan kilisenin incelendiğini söyledi.
 Başkan Abdullah Şener Kasaba içinde yer alan Ulu Cami’ninde tarihi eser kapsamında tescili yapıldığını belirterek camilerimizin korunması, ayrıca bölgedeki diğer tarihi eserlerinde geleceğe taşınması adına belediye olarak yapılacak her çalışmaya katkı vermeye hazırız”dedi.
 Kitreli Kasaba nufusunun yaz aylarında önemli artış gösterdiğini ve farklı kentlerde kasabaya gelen çok sayıda hemşehrilerinin olduğunu belirten başkan Şener, Kasabımızda eski tarihi yapılar bulunduğu alanda sağlanacak düzenleme ile bu alan müze olarak değer bulmasını istiyoruz. Eski eserlerin sergileneceği bir düzenleme yapılması halinde kasabamızda dünde kullanılan tarım ve hayvancılık aletleri, ev eşyaları burada sergileyebiliriz. Çocuklarımıza dündeki yaşamı tanıtma adına böyle bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Aksaray Ihlara bölgesine yakın yerdeyiz. Tarihi doku kurtarılması, Asma Kayalıklarının ve uyuz göletininde gereken düzenlemelere ermesi ile kasabımız turizmdende pay alabilir. Ayrıca Kasabamız önemli göç veren yerlerdendir. Özellikle kasaba dışında doğan çocuklarımızın bölgede yakın dünde yaşamı tanımaları açsısından yerel bir müzenin olması yararı olacaktır” diye konuştu.
  Tarihi doku kalıntısı içinde inceleme yapan gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer’de çevresi ile birlikte bu alanın düzenlenmesinin şart olduğunu belirterek turizmden pay alabilecek özelliklere sahip Kitreli dikkate alınması gereken yerlerdendir. Aksaray ve Nevşehir’den bölgeye turizt gelmesi sağlanabilir Tarihi varlıklar önem bulursa turizmden pay almakta kolaylaşır .”dedi.
 
Editör: TE Bilişim