Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer  Mersin ili Erdemli İlçesi antik Canytellis,Karytella  yerleşmesi  gitti gördü. Yazdı.Ömer Fethi Gürer bölgenin yerli turustlerin ilgi odağı olduğunu söyledi..

 

 M.Ö 3 yy kadar giden bölge Antik Olba Krallığının da kutsal yerleşim alanı olanakta biliniyor. 60 metre derinliğinde bir obruk etrafında oluşan yapılar topluluğu ile dikkat çeken bölge MS 4 yy en parlak dönemini yaşamış. Bizans İmparatoru II. Theodosius (408-450),  önem verdiği kent  kesme taştan yapılan bazikaları,kaya mezarları,sarnıçları,kaya kabartmaları ile görülmeye değer bir bölge olarak dikkat çekiyor. Kulede Tanrı Zeus  için kral Teukros tarafından yaptırıldığı kitabesinde yazılı,Ayrıca Kraliçe Aba kocası ve oğlu için yaptırdığı anıt mezarlarda  dikkate değer günümüze eren kalıntılar.

 

Kiliseler ise bölgedeki dini dokunun önemini gösteriyor. Kilikya dönemi izleri de yer alan bölgede  8 yy yakın süren  farklı alanda yapılaşmalarda dikkat  çekiyor. Kanli Divane olarak tanımlanan yörenin bu adı alması da bir efsaneye dayanıyor. Doğal çöküntüye Romalılar döneminde suçluların atılarak vahşi hayvanlara yem edildiği için kanlı divane adı ile anıldığı belirtilen bölgede ilk arkeolojik kazı Prof. Dr Semavi Eyice tarafından yapılmış. Bölgeyi gezen Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer tarihi dokunun görkemli kalıntıları ile dahi önemli bir merkez olduğuna vurgu yaparak şöyle dedi.

 

 

Ömer Fethi Gürer bölgeyle izlenimlerini şöyle özetledi.-“MÖ. 3 yy başlayarak MS 6 yy kadar çok önemli bir antik yerleşim alanı olan Kanlı Divane görülmeye değer bölgedeki başlıca merkezlerdendir.0tuz yıldır yöredeki tarihi dokuları gezerim. Her yıl birkaç yerli turist sayısının artışından öte yabancı turistle niçin bölge çekici kılınmadı. Oysa tarih hazinesi bölge her anlamda yabancı turizm içinde olanakları bulunan bir dokuya sahip. Tarihin böylesine görkemli olduğu bir yörenin yabancı turizmden daha çok pay alması egrekir. Kanlı Divane herkesin gidip görmesi gereken bir yerde görkemli tarihin izleri ile dolu. Alanda bilimsel çalışmaların devamı halinde de yeni yerlerinde açığa çıkması olası. Etkilenmemek mümkün değil. Bu alanın dahi çok tanıtıma  gereği açık “dedi. Mersin doğal güzellikleri yanında tarihi kentleri ile de dikkate değer illerimizdendir. Yaz sıcağından denize ermek üzere Mersin’den Taşucu’na doğru yola çıktım. Kız Kalesi, Narlıkuyu, Cennet Cehennem gibi görülmeye değer yerlere her yaz uğrak vermek âdetimdir. Ama yol boyunca çok sayıda tarihi yer tabelâsı vardır. Ve kimi zaman o merkezlere de gider değişimi gözlerim. Kanlı Divane yola 3 km uzaklıktaki bu önemli merkeze bu kez sıcağa aldırmadan dönüş yaptım. Tepeye doğru yükseldikçe geride muhteşem Akdeniz güzelliği görülüyordu. Olba krallığı sınırları içinde bulunan ve doğal bir obruğun çevresinde büyümüş olan kutsal yerleşim alanı olarak tanımlanan bölge girişinde bakanlık görevlileri makbuz karşılığında alana giriş veriyorlar. Obruk, Narlıkuyu yakınındaki Cehenneme göre daha geniş benzer bir derinliktedir. Obruğun çevresinde Hellenistik dönemden itibaren inşa edilmiş yapılar yer alıyor. Oldukça geniş alanda yer alan yapılardan antik yerleşmenin önemi açıkca görülüyor. İnşa edilmiş dört kilise bölgede yerleşmenin ne kadar kalabalık olduğununda bir işareti sayılabilir. Hellenistik Kule ise yazıt ve triskelis sembolünün yer alması ve kulenin yazıtlarda yer alan bilgilere göre rahipler tarafından Zeus Olbiosa ithaf edilmesi bölgeyi ayrı bir anlamlı kılan özellik olarak dikkat çekiyor. Geniş alanda farklı noktalardaki mezarlıklardan birkaç mezar yakın döneme ai. Antik Zeytinyağ atölyesi, Antik Kaya oyma İşlik alanı, Geleneksel Köy evi, Aba’nın anıt mezarı, Antik Çanakçı Kaya mezarları, Antik Sarnıç Kanlı Divane diğer görülebilecek yerler.  Kanlı Divane de ayakta kalan yapıların bir kaçı aslına uygun onarılması da geleceğe bölge taşınması adına yararlı olabilir. Böylesi yerler Ege illerinde Ağustosta Yurt dışından gelen turist ile doludur, ama Kanlı Divane birkaç yerli plakalı Adana, Mersin’den gelen meraklılar geziyordu. Çok sayıda lüks otelinde olduğu bölgeye turizimde yabancılarında ilgisini çekecek konuma bakalım ne zaman taşınabilecek.”

 

 

Editör: TE Bilişim