Şair, yazar İsmail Özmel Niğde'ye dair iki yeni kitap yazdı. Hatıralar ışında geçmiş zamana yolculuk denemesi... Bir döneme tanıklığın izleri okunuyor bu kitaplarda. Hayırlı, bereketli olsun.


 DOĞDUĞUM ŞEHİR NİĞDE


İsmail Özmel, “Doğduğum Şehir Niğde” kitabında, Niğde’nin tarihî-mimarî yapıları, mahalle kültürü, insan ilişkileri, yakından tanıdığı şahsiyetler ve dönemin sosyal-kültürel gelişmelerini sıcak, şiirsel bir üslupla dile getiriyor. Yazar, çağının bir tanığıdır. İsmail Özmel hatıra türündeki bu eserinde yaşanmışlığı, tanıklığı okuyucularıyla paylaşıyor. Bu yönüyle kitap, İsmail Özmel’in hayatını, eserlerini ve şahsiyetini anlama, yorumlama noktasında önemli bir kaynak teşkil ediyor.

“Doğduğum Şehir Niğde” kitabını okuyunca, “Baki kalan bu kubbede hoş bir sadâ imiş” mısrası yüreğimizde yankılanıyor.



Heyamola Yayınları

*

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE NİĞDE

“Geçmişten Günümüze Niğde” kitabında yazar İsmail Özmel, hatıralar ışığında akıp giden zamanın bir muhasebesini yapıyor. Bu hatıra yazılarında bir döneme tanıklığın izleri, işaretleri okunuyor. Böylelikle maziye dair anlamlı bir kapı açılmış oluyor.
Geçmiş ile günümüz arasında bir mukayese yapmak ve geldiğimiz noktayı değerlendirmek bakımından bu eser okuyucuya bir tefekkür imkânı sağlamaktadır. Tecrübelerin yeni nesillere aktarılmasında hatıraların önemli bir yeri vardır. “Geçmişten Günümüze Niğde” kitabı sohbet kültürümüzü hatırlatmak ve yazılı anlatımın imkânlarıyla zenginleştirmek adına kıymetli bir çalışmadır.



Heyamola Yayınları


İsmail Özmel


18 Aralık 1933 tarinde Niğde merkez, Ahipaşa Mahallesi Ahi Sokak (Şenol Sokak) 20 numaralı evde doğdu. Babası Birinci Cihan Harbi ve İstiklâl Harbi gazilerinden terzi Bekir oğlu Ahmet Özmel, Annesi Altuncu ailesinden Huriye Özmel’dir. Niğde Dumlupınar İlkokulu (1946), Niğde Ortaokulu (1949), dört yıla yakın İstanbul’daki lise öğrencilik yılları (1949- 23.6.1953), sonra Niğde Lisesi (1955), Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1959) mezunu. Bir süre öğretmenlik yaptı. (1962-1967). Genelde serbest avukat olarak çalıştı. İsmail Terzioğlu, İsmail Bekiroğlu ve Mızrap takma adları ile de yazan İsmail ÖZMEL, İlesam, Türkiye Yazarlar Birliği ve YAZSANBİR üyesidir.

İlk şiiri 1952 yılında “Türk Sanatı” dergisinde ve Elazığ Uluova (23/24-Haziran/1953) gazetesinde yer aldı. Lise son sınıfa Niğde’ye geldiğinde, Niğde’nin Sesi günlük gazetesinde başyazı yazmaya başladı. (1954-55) Kırk yıla yakın bu gazetede yazdı. Diğer yazı ve şiirleri Şûle, Milli Işık, Boğaziçi, Türk Edebiyatı, Türk Dili, Yesevi, Kayseri Erciyes, Filiz, Kültür ve Sanat dergileri ile Tercüman, Son Havadis, Kayseri Hakimiyet, Bursa Hakimiyet, Hür Anadolu gibi gazetelerde yayımlandı. Ona yakın şiiri bestelendi. Ansiklopedilere maddeler yazdı.

Yayın hayatına Ocak-Şubat 2006’da başlayan Akpınar isimli, iki ayda bir yayımlanan, kültür, sanat ve edebiyat dergisinin imtiyaz sahibidir. 

ESERLERİ: 

ŞİİR: Bir Daha Yaşamak (1969), Zaman Kuşun Kanadında (1984), Çağır Da Geleyim Güzel İstanbul (1986), Her Mevsim Bahar (1995), Türkçenin Rüzgârında (2004), Bütün şiirleri (2006). 

BİYOGRAFİ: Adana Halk Şairi Sadık Çavuş (1996), Dünden Bugüne Niğdeli Şair ve Yazarlar (1. Cilt: 1990, 2. Cilt: 2001) 

DENEME – İNCELEME: Özdeyişler (1970), Türk Musikisi ve Kültürümüz (1988) Dil ve Edebiyat Yazıları (1997), Kültür ve Tarih Sohbetleri (1999), Sihirli Zaman (2006). Bindallı Yazılar (2007), Türk Musikisi ve Kültürümüz (2. Baskı–2007), Niğdeli Şair ve Yazarlar. Üç cilt birada, (İlaveli ikinci baskı). Tekten Matbaası, 2009-Niğde.




Editör: TE Bilişim