Çankaya Belediyesi'nin yazar Oktay Akbal'ın büyükbabası olan romancı Ebubekir Hazım Tepeyran adına düzenlediği roman yarışmasını kazanan yazar Sibel K. Türker, ödülünü TÜYAP Kitap Fuarı'nda alacak.


Çankaya Belediyesi'nin Niğde Kültür ve Sanat Platformu Girişimi ile birlikte 20. yüzyılın ilk Türk köy romanı 'Küçük Paşa'nın yazarı ve Oktay Akbal'ın büyükbabası olan Ebubekir Hazım Tepeyran adına düzenlediği roman yarışmasının ödül töreni, TÜYAP Kitap Fuarı'nda düzenlenecek.


Yarışmayı "Hayatı Sevme Hastalığı" adlı romanıyla kazanan Sibel K. Türker, ödülünü 3 Kasım 2013 tarihinde Beylikdüzü'nde düzenlenen fuardaki Büyükada Salonu'nda alacak. 13.15-14.15 saatleri arasında 'Tepeyran Roman Ödülü' başlıklı söyleşinin de düzenleneceği ödül törenine, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Gazeteci Yazar Altan Öymen, Doğan Hızlan, Güray Öz'ün yanı sıra Yazar Sırma Köksal, Kevser Ruhi ve Niğde Kültür Sanat Platformu Başkanı Hikmet Altınkaynak katılacak.


2012 yılında yayımlanmış yapıtların katıldığı yarışmanın seçici kurulunu oluşturan Doğan Hızlan, Tahsin Yücel, Güray Öz, Metin Celal, Osman Şahin, Hikmet Altınkaynak, Türker'in romanını, romana getirdiği anlatım zenginliği, işlediği temalardaki evrensellik ve yürekliliği dikkate alarak oy çokluğuyla seçmişti.


Türker, Can Yayınları arasında çıkan söz konusu romanıyla daha önce de Cumhuriyet Gazetesi'nin Yunus Nadi Roman Ödülü ile Doğan Kitap'ın Duygu Asena Roman Ödülü'nü almıştı.





EBUBEKİR HAZIM TEPEYRAN

 1864 yılında Niğde’nin Yenice Mahallesi’nde doğdu. Halk arasında Tepeviran semti olarak bilinen ma­halleden dolayı Tepeyran soyadına almıştır.1879 yılında Rüştiye’den mezun oldu, 1893 yılında ise Edirne valisi Abdurrahman Paşa’nın vali yardım­cılığı görevini yürüttü. II. Abdülhamit döneminde kendisine “Bala” rütbesi ve ikinci rütbeden “Osmanlı Nişanı” verilerek Musul valiliğine atandı. Başarıla­rından dolayı “Selâm-i Şahane” (Padişahın selamı) ile ödüllendirildi. Ancak ordu müşürinin jurnal ni­teliğindeki bir yazısı üzerine 1901’de “Şura-yı Devlet” âzalığı ile İstanbul’a çağrıldı.

1903 yılında Manastır valiliğine atandı. Valiliği sı­rasında gösterdiği başarıdan dolayı birincirütbeden “Osmanî ve Mescidî” nişanları ile ödüllendirilmiştir.

1906 yılında Bağdat valiliğine giderken, kendisine “Murassa Osmanî Nişanı” verildi. 1908’de önce Si­vas, sonra Ankara valiliğine atandı. Bir yıl sonra da İstanbul Şehreminliğine getirildi.

1910’da Hicaz, 1911’de Beyrut valisi oldu. Beyrut’un İtalyan zırhları tarafından ani bombardıman edilmesi üzerine sıkı yönetim ilan ederek çıkan kargaşalıkları derhal bastırdı. Bu başarısından dolayı Paris’teki Kâinat Tarihi Akademisi tarafından şeref üyeliği­ne seçildi. 1913 yılında ikinci kez Beyrut valiliğine ataması yapıldı. 1914’de ise “Şura-yı Devlet Mülkiye ve Maarif” dairesi başkanlığına getirildi.

Aralık 1918’de Bursa valisi oldu. Valiliği sırasında Bursa’da artan eşkıyalık olaylarının bastırılmasın­da gösterdiği başarıdan dolayı Kocaeli ve Balıkesir livaları emniyet ve asayişinin sağlanması görevleri kendisine verildi.

 

14 Şubat 1920’de Dahiliye Nazırı olarak göreve baş­layan Hazım Bey, 8 Mart 1920’de kurulan Salih Paşa Kabinesi’nde yerini korudu.

 

Bursa valiliği ve Dâhiliye Nazırlığı sırasında milli kuvvetleri desteklediği ve “Kuva-yı Milliye” namıyla müteşekkil Cemiyet-i Bağıye’nin muharrik ve müşevvik­lerinden ve Yıldız Sarayı Hümayunu yağmegerlerinden olduğu iddiasıyla 24 Mayıs 1920 tarihinde tutuklandı. 8 ay hapis yaptı. Nemrut Mustafa’nın başkanlığındaki bir numaralı divani harbi örfi’de yargılandıktan sonra idama mahkûm edildi ise de padişah Vahdettin cezasını küreğe çevirdi.

 

21 Ekim 1921 tarihinde Damat Ferit Paşa hüküme­tinin görevden ayrılıp yerine Tevfik Paşa yeniden sadrazam olunca, Divan-ı Harbi Örfi’ler tarafından verilen hükümlerin temyiz edilmesiyle ilgili karar­name çıkartıldı, bu hükümden yararlanan Hazım Bey beraat etti. 18 Kasım 1920’de 9 ay hapis kaldığı Sultanahmet Cezaevi’nden tahliye oldu. 31 Mayıs 1921’de ikinci kez Sivas valiliği görevine atandı. 13 Ağustos 1921 yılında da Trabzonvalisi oldu.

 

Emekli olduktan sonra Niğde II. dönem ve daha sonra VI. ve VII. dönemlerde Niğde milletvekili oldu. 5 Haziran 1947’de 89 yaşında iken vefat etti. Atatürk’ün Samsun’a çıkışından Cumhuriyet’in ilanına kadar Atatürk’ün yanında yer aldı.



Editör: TE Bilişim