Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Niğde Milletvekilleri Alparslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi tarafından gerçekleştirilen  bir hamle ile Balkanlarda bir ilke imza atılmak üzere.



Makedonya Cumhuriyeti’nin, Arnavut ve Türk Nüfusun yoğun  olduğu ve meşhur Vardar Nehri’nin de kıyı kenti olan Gostivar Şehri ile Bor İlçemiz Kardeş şehir olmak için kolları sıvadı.Kardeş şehir görüşmeleri sonunda memnuniyetle mutabakat sağlanılması üzerine Gostivar protokolünü gerçekleştirilmesi için Bor Belediyesinin talebi,Niğde Valiliğinin oluru ve Dış İşleri Bakanlığı onayı ile Hemşehrimiz Ali İlker Atabay görevlendirilerek Gostivar’a gitti.23 Kasım ve 2 Aralık 2011 tarihleri arasında görevini tamamlayarak yurda ve ilçeye dönen Ali İlker Atabay yapılan görüşme ve temaslar hakkında Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ı bilgilendirdi.

Görüşme ve temaslar hakkında ziyareti takip eden gazetecilerden edinilen bilgilere göre ; İlçe adına Temsil görevi ile giden Ali İlker Atabay 23 Kasım’da Gostivar şehrine ulaşarak ilk olarak Gostivar Belediye Başkanı Prof.Dr Rufi Osmani ile makamında resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Atabay, Başkan Osmani’ye, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın ve Niğde Milletvekilleri Alparslan Kavaklıoğlu ile Ömer Selvi’nin içten selam ve dostluk mesajlarını iletmiş, buna mukabil Gostivar Belediye Başkanı Osmani’nin selamları da makamlara ve Bor ilçe halkına getirilmiştir. Görüşmede Bor ve Gostivar şehirleri arasında sosyal, kültürel,eğitim ve ticari iletişim köprüleri kurulması ve geliştirilmesine dair olumlu düşünceler ve niyetler dile getirildi. Coğrafi konumları itibariyle olarak birbirine uzak olmasına karşın,kültürel yakınlığına da ayrıca vurgu yapıldı. Mümkün olan her alanda işbirliğinin kurulması, her iki şehir içinde somut kazanımlar elde edilmesi ve süreklilik arz etmesi gerektiği ifade edildi. Karşılıklı hediyelerin takdiminin ardından makamdan ayrılan Hemşerimiz Atabay, Gostivar Belediye Başkanı Rufi Osmani’nin Türkiye İlişkilerinden sorumlu Danışmanı Gızim Hacı Eyüp ile birlikte Üsküp şehrinde bulunan ve kısa adı T.İ.K.A olan Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı’na da bir ziyarette bulundu. Üsküp TİKA Koordinatörü Ebu Bekir Çelik’e de selam ve hediye takdiminin ardından, kurulması planlanan kardeşlik ve işbirliği protokolü hakkında bilgi verildi. TİKA Koordinatörü Çelik ise, bu faaliyeti çok olumlu bulduğunu ifade ederek, mümkün olan her desteğe ve girişime hazır olduklarını beyan ederek bu tür örnek faaliyetlerin aratarak devam etmesi temennisinde bulundu. Temsilci Atabay’ın ziyaretlerinde son durağı ise Gostivar şehrinin ADEKSAM Kültür ve Sanat Merkezi oldu. Bu ziyarette ise ADEKSAM Başkanı Tahsin İbrahim, Atabay’a kuruluşun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Tüm ziyeret ve görüşmelerin sıcak ve samimi olduğu ve Bor ve Gostivar şehirleri arasında kardeşlik ve işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından ,tesis edilecek kardeşlik köprüsünün her iki şehir içinde olumlu kazanımlar sağlanması bekleniyor.

 Ziyaretler ve görüşmelerle ilgili ,Makedon Basınında ve Balkanlarda tüm Türk’lere ulaşan ve okunan tek gazete olan Yeni Balkan Gazetesi haberi , Gostivar ve Bor kardeş oldu başlığı ile okuyucularına ulaştırdı.

Makedonya Cumhuriyeti şehri olan Gostivar’ın Bor ile kardeş şehir olması , başta Makedonya olmak üzere tüm Balkanlarda bir ilk olacak. Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın  ilçemiz adına gerçekleştirdiği ve Niğde Milletvekilleri Alparslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi’nin gerçekleştirdikleri bu atak, Bor’un ve Niğde’nin yurt içinde olduğu kadar yurtdışında da meşhur olacağı ve adını duyurması, tanıtımı adına da çok önemli ve büyük bir adım.

 

Gostivar Şehri Neresi ve Tarihçesi

Gostivar (Makedonca: Гостивар; Arnavutça: Gostivari), Makedonya'nın kuzeybatısında bulunan bir şehirdir.

Coğrafya

Gostivar, Makedonya’nın kuzeybatı kesiminde, Polog idari bölgesinde, Kosova’ya yakın bir konumda yer alır. Çevresinde iyi durumdaki karayolu ve demiryolu ağı ile Kalkandelen,Üsküp, Ohri ve Debre şehirlerini birbirlerine bağlantı güzergâhın üzerindedir.

Ege Denizi'ne dökülen Vardar Nehri'nin doğduğu Şar Dağları Gostivar sınırları içerisindedir. Gostivar yakınlarındaki Vrutok köyü, 683 metre yükseklikte Vardar’ın kaynadığı alandır.

Tarihi

Erken Tarih 

Romalı tarihçi Titus Livius, şehir hakkında ilk bilgileri derlemiştir. MS 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu, ülkenin kuzeyinden ciddi akınlar düzenleyen Hunlar, Ostrogotlar gibi kavimleri durdurmak üzere bu bölgede birçok kale ve hisar kurdurmuştur. 10. yüzyılda, Gostivar’ın da içinde bulunduğu Polog bölgesi, Doğu Roma’nın egemenliğinde olmuştur.

Osmanlı İmparatorluğu Dönemi 

14. yüzyılda Gostivar ve civarı, Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Şehrin simgesi olan saat kulesi 1566 yılında Osmanlıyönetimi tarafından yapılmıştır.

19. yüzyılda şehir ticaret merkezi iken bugün daha çok Avrupa'nın diğer şehirleri dâhil başka şehirlerde çalışan işçilerin bıraktıkları dövizler önem taşımaktadır. Bulgar etnolojist Vasil Kançov, 19. yüzyılda şehirde 3,735 kişi yaşadığını belirtir ve bunlar 3.100 Türk, 310 Bulgar, 100 Arnavut, 25 Ulah ve 200 Rumendir.

Gostivar’ı da içine alan bölgedeki Osmanlı egemenliği 1912 yılında sona ermiştir. Bu son dönem idari yapılanmasında Gostivar, Kosova Vilayeti sınırları içinde, Prizren Sancağı’na bağlı olmuştur.

Yugoslavya Dönemi 

1943 yılı ile beraber Yugoslavya Krallığı ortadan kalkmış, yerine Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti kurulmuştur. Bu dönemde de Gostivar, devam eden idari yapı içinde yer almıştır.

Makedonya Cumhuriyeti Dönemi 

1991 yılında Makedonya’nın Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden bağımsızlığını ilan etmesiyle Gostivar, bağımsız Makedonya Cumhuriyeti içinde yer almıştır.

Turizm

Doğal güzelliklerin bulunduğu, kayak ve spor merkezi bulunan turistik Mavrova Millî Parkı, Gostivar sınırları içerisindedir. Mavrova, özellikle kış turizmi açısından gözde bir yerdir.

Gostivar’dan Kırçova ve Ohri yönü üzerinde Vrutok köyü, Makedonya’nın en büyük nehri Vardar’ın kaynak yeridir.

Kültür

Gostivar'ın Şar ve Galiçnik denilen peynirleri, Kaymaçina isimli meşhur tatlısı ve Şar köpeği denilen çoban köpekleri meşhurdur. Bunlar, Şar Dağları’nın kuzey kesiminde yer alan Kosova kısmında da bilinirler.

Nüfus

2002 sayımlarına göre Gostivar’ın toplam nüfusu 81.042 kişidir. Bu nüfusun etnik dağılımı şu şekildedir: Arnavutlar 54.038, Makedonlar15.877, Türkler 7.991; Romanlar 2.237 ve diğerleri.

Gostivar çevresinde Vrapçişte, Zduyna, Aşağı Banisa ve Yukarı Banisa yerleşim bölgeleri, Türklerin nüfusun tamamını veya çok büyük kısmını oluşturduğu yerlerdir.

 

 

 

Editör: TE Bilişim