Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kültür evinde yıllarca süren araştırmaları neticesinde kaleme alınan Geleneksel Tarihi Niğde Evleri  kitapçığını düzenlenen basın toplantısında tanıttı.

Vali Yılmaz Şimşek, “ Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Niğde’nin zengin geçmişi, arkeolojik dönem eserlerinin yanı sıra, İslamiyet dönemine ait dini, askeri ve sivil yapıları ile de günümüze taşınmıştır. Sivil yapılar arasında, bir devrin yaşam biçimini ve kültürünü yansıtan konut mimarisi, dönemin sosyal ilişkilerini ve kültürünü yansıtması açısından oldukça dikkate değerdir. İnsanın sosyal bir varlık olması, toplumsal yaşamın belli düzen içinde sürdürülmesi ve yerleşik hayat içinde çeşitli ihtiyaçlarını karşılama isteği, tarih boyunca birçok yerleşim merkezinin kurulmasına neden olmuştur. Yerleşim alanlarının biçimlenmesinde sosyal, kültürel ve ekonomik koşullar, teknolojik, topografik ve iklimsel sınırlayıcılar ana etkenlerdir. Bu etkenler insanın en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma fonksiyonunu karşılayacağı mekânların şekillenmesinde de haliyle belirleyici olmuştur” dedi.
Vali Şimşek; “Yaklaşık 8-10 bin yıldır iskân edinilmiş bir merkez olan Niğde’nin, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl ortalarına kadar tarihlenen konut mimari anlayışı, Osmanlı ve öncesine de uzanan bir geleneği yansıtmaktadır. Taş malzemenin kullanıldığı Niğde evleri, iki katlı, fonksiyonel ve toplumsal taleplerin etkisinde bir oluşuma sahiptir. Geleneksel konut alanları, şehir dokusu içinde, özellikle kentin yüksek kesimlerinden bakıldığında, eski evleri ve bahçeleriyle dikkat çekmektedir. Geleneksel konut mimarisi örneği yapılar, Kale ve Alaaddin Mahalleleri, Eskisaray Mahallesi, Tepeviran- Efendibey Yöresi, Aşağı ve Yukarı Kayabaşı Mahallelerinde bugün bile hâlâ varlığını sürdürmektedir. Niğde merkezde bulunan bu konutların zenginliği çevre ilçelerde de kendini göstermektedir” diye konuştu.

Niğde Merkezde Tescilli Sivil Mimari Örneği yapı 128 adet, Tescilsiz Sivil Mimari örneği yapı ise yaklaşık olarak 150 civarında olduğunu belirten Vali Şimşek;  “Ayrıca Niğde Belediyesi Kültürel ve Sosyal Entegrasyon Projesi kapsamında Niğde Kalesi Civarında bulunan 10 adet ev, 2 milyon TL ödenek çerçevesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Özel İdaresince 2016 yılında kamulaştırılmış, işlev kazandırılmak üzere Niğde Belediyesine devredilmiştir. Bu konutlardan 7 tanesinin Niğde Belediyesince hazırlanacak projeler doğrultusunda restore edilerek fonksiyonlaştırılması çalışmaları devam etmektedir. Gelecek nesillerin, kendilerinden önce bu şehirde yaşamış insanların yaşam tarzlarına dair bilgilenmek için oldukça istifade edeceğine inandığım “Geleneksel Niğde Evleri” kitabının neşredilmesine öncülük etmek, bizim için bir gurur ve mutluluk sebebidir. Özellikle son iki asır geleneksel konut mimarisinin incelendiği bu eserin, Niğde hakkında çalışmalar yapacak araştırmacılar başta olmak üzere, tüm kültür ve sanat dünyası için faydalar getireceğini belirtti.

Vali Yılmaz Şimşek, “Yıllarca süren araştırmaları neticesinde eseri kaleme alan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Huriye Altuner başta olmak üzere, eserin neşredilmesinde gayret gösteren İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğimize, Valilik Proje Planlama koordinasyon ve Eğitim Ofisi (NİPRO) Birimimize teşekkür ediyorum” dedi.

 Vali Yılmaz Şimşek Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kültür evinde yaptığı basın toplantısı sonrası Cullaz sokakta bulunan tarihi evlerde incelemelerde bulundu.
 
Editör: TE Bilişim