Ülkemizde kırsal ve doğa turizminin öncülerinden olan Niğde merkezli Samistal Travel Genel Müdürü Cevdet Eroğlu’nun bu fikri Adana’da tartışılıyor ve uygulamaya konuluyor.

Niğde Neden Böyle? - 8

Haber: Selim GÖKEL  

Türkiye'nin tek “sürdürülebilir turizm sertifikalı '' seyahat Acentası Niğde merkezli  Samistal Travel'ın Genel Müdürü hemşerimiz  Cevdet Eroğlu; 2012 yılında bir turizm internet sitesine verdiği  “ İnce Memed ile Yaşar Kemal’in Memleketini Tanıtacağız”  başlıklı röportaj da ;'' Yörüklerin yaşam tarzları, kültürler, coğrafi değerlerle, Alplerden üstün özelliklere sahip bizim topraklarımız. Hem Klikya kültürünü yansıtacağız, hem Yörük yaşantısını yaşatacağız, hem de Yaşar Kemal'in memleketini tanıtacağız İnce Memed ile birlikte.. Bizler turlarımızda Bolkarlar da Yörüklerin çadırlarında konaklatıyorduk, ayran ve çay ikram ediliyordu, Yaşar Kemal'i ve İnce Mehmet'i herkes tanıyor çünkü kitap kültürleri var. '' Yaşar Kemal'in memleketi '' başlığı ile programa koyduk, Toroslarda yürüyüşü ve Yaşar Kemal'i duyunca hiç düşünmeden koşarak geliyorlar. '' demişti.

FİKİR NİĞDE’DEN ÇIKIYOR AMA UYGULAMA ADANA’DA OLUYOR!

Ülkemizde kırsal ve doğa turizminin öncülerinden olan Samistal Travel Genel Müdürü Cevdet Eroğlu’nun bu fikri Adana’da tartışılıyor ve uygulamaya konuluyor. Yani bir Niğdeli Turizmcinin fikrini Adanalılar alıp, kendi illeri açısından avantaja dönüştürüyorlar.

Adana Ticaret Odası (ATO) yukarıda anlatılanları bütünleyecek önemli bir girişime imza attı geçtiğimiz Turizm Haftası etkinliklerinde.. “Adana Marka Konferansı, Turistlere Öyküler '' panelinde hem İnce Memed turları hem de öykülerin turizmdeki önemi gündeme getirildi..Turizm de Adana markasını güçlendirecek öykü yarışması düzenlendiği duyuruldu.

 

TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Dünya Turizm Örgütü'nün kitle turizmi dışındaki tercilerin yaygınlaştığına dikkat çektiğini belirterek “Bu durum, karşımıza tatildeyken etkinliklere katılmak isteyen, yeni deneyim kazanıp öyküler dinlemek isteyen turist tiplerini çıkarıyor. Odağında insan olan, bir öykü barındıran turlara odaklanmalı. Çünkü günümüzün turisti öyküsü bulunan destinasyonları tercih ediyor. Yerli, yabancı turist çekmek istiyorsanız, mutlaka yörenize özgü öykülerinizi bulup, sunulacak hale getirmelisiniz. Öyküsüyle anlatımlar tarihi binaları birer taş yığını olmaktan çıkarıp, onlara hayat veriyor '' dedi. 


ROBİN HOOD TURU VARSA İNCE MEMED NEDEN OLMASIN? 


Yurt dışında yapılan masal yolu turlarının yoğun ilgi gördüğüne dikkat çeken Köfteoğlu bu konuda şu örneği verdi: “İngiltere'nin Nottingham Belediyesi, Sherwood ormanına bakan 40 dönümlük arazi üzerinde çeşitli etkinliklerin yapılacağı, ziyaretçilerin öyküler eşlinde gezdirileceği Robin Hood cazibe merkezi oluşturuyor. Toplam 21,7 milyon dolara mal olacak proje 2015'te hayata geçirilecek ve giriş ücreti 30 dolar olacak. Robin Hood turları oluyorsa, Çukurova bölgesinde neden İnce Memed turları olmasın? Yörük kültürünün birebir yaşatılacağı yayla turları neden olmasın? Günümüzün turisti artık gittiği yerden bir deneyim, yeni bir bilgiyle dönmek istediğinden bu turlar ilgi çekecektir. Ziyaretçilere gösterip gezdireceğiniz yerlerin, tattıracağınız lezzetlerin bir öyküsü olursa buralar yeniden hayat bulup, turist çekecektir. '' dedi…

NİĞDE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM İÇİN ÇOK İDEAL.. AMA

Niğde kırsal ve doğa turizmi için, sürdürülebilir turizm için Türkiye’deki en güzel imkanlara sahip bir il. Deniz turizmi doyuma ulaştı. Doğa turizmi her geçen gün büyüyor…

Bu büyüme Niğde’de neden görülmüyor. Oysa Niğde’nin binlerce yıllık tarihinin yanında  Aladağlar, Bolkarlar, Demirkazık, gibi doğa  şansı var.

Samistal Traval benzeri Niğde merkezli ama  uluslararası çapta bir çok turizm firması var. Turizm sektörünün özel ayağı, devlet ayağından çok ilerde. Ya da direk söyleyelim Turizmin İl Müdürlüğü ayağı ağır aksak.

Mesela  Samistal Travel Genel Müdürü Cevdet Eroğlu’nun kırsal turizm, yöresel turizm, doğa turizmi konusundaki İnce Memed örneğini İl Turizm Müdürü- Müdürlüğü fark etti mi?

Biliyoruz ki hayır…

***

Niğde Neden Böyle? -5

Niğde Neden Böyle? -6

Niğde Neden Böyle? -7


 


Editör: TE Bilişim