Van’da yaşanan deprem felaketi nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 88. Yıldönümü bu yıla mahsus olmak üzere Türkiye genelinde tören geçişleri ve resepsiyonlar yapılmaksızın kutlandı.

Kimsenin Cumhuriyet Bayramından haberi olmadı… Resmi görevliler haricinde törende kimse bulunmadı.

Bu konuda görüştüğümüz bazı vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları  Cumhuriyet bilinci, bilinçli olarak toplumdan uzak tutuluyor diye yorumlandı. 

Bor’da da Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 88.Yıldönümü bu yıla mahsusu olmak üzere resmi kutlama iki sembolik törenle sınırlı kaldı. Bor Kaymakamı Muammer BALCI Başkanlığında 28 Ekim Cuma günü saat 13.00’te eski hükümet meydanın da ki Atatürk Anıtı önünde Çelenk Sunma Töreni yapıldı.

 

Atatürk anıtına çelenk sunma etkinliğinde; Bor Kaymakamı Muammer BALCI, Bor Garnizon Komutanı Kıdemli İkmal Albay Muzaffer KARAGÖZ, 21. Ana Tamir Fb.Komutanı Kıdemli ikmal Albay Önder KAMİLOĞLU, Bor Belediye Başkanı Sıtkı ERAT, Bor İlçe Jand.Bölük Komutanı Jand. Üst Teğmen Halil ÖZDEMİR, İlçe Emniyet Müdürü Levent Çivi, İlçe Milli Eğitim Müdürü Adnan SOLAK, Askeri erkan, Gaziler, Kurum Müdürleri, Belediye Meclis Üyeleri, Ak Parti Bor İlçe Başkanı Yavuz ERGÜN, CHP İlçe Başkanı Hacı KÜTÜK, MHP İlçe Başkanı Mustafa TECİMER, Bor Ticaret Odası Başkanı Emrah ÇALAPKULU, Bor Muhtarlar Derneği Başkanı Ali ÖNSAY ve mahalle muhtarları, ADD. Bor İlçe Başkanı Ganime ŞEREN, THK Bor Şube Başkanı Rıza SAYDAM, Niğde Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim görevlileri ve öğrencileri, Okul müdürleri, öğretmenleri, öğrenciler ve kalabalık halk topluluğu hazır bulundu.

 

Çelenk Sunumu Töreni etkinliği Tören yöneticisinin anonsu ve Askeri kıta komutanının kıtasına verdiği komut ile birlikte, Atatürk ve ebediyete intikal etmiş Türk Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ardından, Törene katılanlar ve öğrenciler tarafından İstiklal Marşının okunması eşliğinde, izci okul öğrencileri tarafından göndere Türk Bayrağı çekildi. Askeri tören kıtası yöneticisinin verdiği çelenk sunma bitim komutu sonucunda; Kaymakam BALCI, katılımda bulunan askeri erkan, resmi ve özel kurum, kuruluş, müdür ve yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluş yetkilileri, öğretmenler ve öğrencilerle tokalaşarak Cumhuriyet Bayramını tebrik etti.

 

Bor Kaymakamı Muammer BALCI; “100. Yıl Stadyumunda yapılacak olan Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni ve diğer etkinlikler, Çukurca saldırısı ve Van'da yaşanan deprem nedeniyle, Başbakanlık Genelgesi gereği tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de iptal edildi. 29 Ekim 2011 Cumartesi Günü saat: 09.00-09.45 saatleri arası, Kaymakam, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı Kaymakamlık Makamında tebrikleri kabul edecektir açıklamasında bulundu.

 

Kaymakamlık Makamında Tebrikler Kabul Edildi.

29 Ekim 2011 Cumartesi saat: 09.00 - 09.45 saatleri arası, Kaymakam Muammer BALCI, Garnizon Komutanı Kıdemli İkmal Albay Muzaffer KARAGÖZ ve Bor Belediye Başkanı Sıtkı ERAT, Kaymakamlık Makamında; Cumhuriyetin 88. Kuruluş Yılı kutlama tebriklerini kabul etti.

 

1924... Pasinler Cumhuriyetimizin birinci yılında, Erzurum 6.9 Şiddetindeki depremle sarsılmıştı. Karadeniz’de bulunan Mustafa Kemal, geziyi yarıda kesip deprem bölgesine gitti. Hasar büyük, kış yakındı. Gazi yere çöktü, düşünceliydi. Kurduğu genç Cumhuriyet savaştan yeni çıkmıştı, yoksuldu. O sırada, bir köylünün sesi duyuldu. “Esef etmeyiniz Paşam. Hükümet-i Cumhuriyetimiz var olsun. Biz bu köyleri yaparız” dedi. Ve o köylü haklı çıktı. Onca yokluğa rağmen depremin yaraları 37 gün içinde sarıldı.

 

Bazı Siyasiler Törenlerin İptaline tepkilerini gösterdi.

Bu yıl törenlerin yapılmama kararına tepki gösteren siyasilerden, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yayımladığı 29 Ekim mesajında “Resepsiyonların iptalini anlayışla karşılarız ama resmi tören geçişlerini, okullarda Cumhuriyet etkinliklerini iptal etmek, Cumhuriyeti anlamamak demektir. Cumhuriyetin erdemlerini bilmemek demektir” dedi.

 Haber Fotoğraf : Ali AKBAŞ

2010 Yılında BOR'da Cumhuriyet nasıl kutlanmış haber ve Fotoğrafları

Tarihte Bugün Bor...  Selim Gökel'den absürd haber

Tülay HERGÜNLÜ köşesinde Tören İptalini yazdı

Fatma TAN  Köşesinde Kurban Bayramı da iptal edilir mi? dedi.


Cumhuriyet Bayramı Kutlama Mesajları 

Tören kutlama iptaline tepkiler



Editör: TE Bilişim