Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı yazarı Ömer Fethi Gürer’in bularak gündeme taşıdığı Bor Cücü Balcı Köyündeki kestane ağacı anıt ağaç kapsamına alınması için çalışmalara başladı. Ömer Fethi Gürer İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç ile İl Müze Müdürü Fazlı Açıkgöz Balcı-Cücü’ye götürerek ağacı yerinde tespitini sağladı.
 
En az 500 yıllık olduğu düşünülen ağaç için anıt ağaç olarak tescili için çalışmalara başlandı. Ömer Fethi Gürer Kestane ağacı ile ilgili şunları söyledi ; ‘Niğde ili kestane ağacı ender rastlanır.  Bor Balcı Köyünde ise bir tek kestane ağacı vardır.  alcı(Cücü) Köyü   dağ kovuğunda saklı bir yerleşim yeri gibidir. Bölgede ceviz, armut ağaçları çoğunluğu ‘eski’ ağaçlardır ama   Cücü Beyi’nin memleketi kestane ağacı 500 yıllık olduğu söylenmektedir. Ağaç  ile ilgili birde efsane vardır. Deniyordu ki; Cücü Beyi yanına bir Tanrı misafiri gelir. Bu misafiri Cüce Beyi ağırlar. Konuk eder. Hizmette kusur etmez. Bu kişi ise bir aksakallı bir dededir.. Gösterilen konuk severlik karşılığında köye bir yere tohum ekmek istediğini söyler. Ve Köyde bir kaya üzerine kestane tohumunu diker, ancak o yer kayadır. ‘Orada kestane değil normal ağaç yaşamaz’ denir ama İşte o kaya üzerinde fidan çıkar. Büyür, büyür ve Akıllara durgunluk veren görünümü ile kestane ağacı günümüze erer.
 
 Köylülerin değişi ile Kestane ağacı 500 yıla ulaşan bir süredir Balcı’da dağın eteklerinde yaşıyor.. Belki de yaşamasını da kutsal ağaç sayılmasına borçlu. Yoksa dağ başında kaç aylık kuru odun olarak çoktan yanmış da olabilirdi.  En az 500 yıllık olduğu söylenen ağacın anıt ağaç kapsamına alınması için resimleyip Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğüne bildirdim. Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü ve sonra göreve gelen halen il Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç ile Müze Müdürü Fazlı Açıkgöz ağacı yerinde gösterdim. Anıt ağaç kapsamına alınması için çalışma başlatıldı. Bakalım, sonucu göreceğiz.dedi.
 
Ömer Fethi Gürer Balcı’da efsanelerin   salt  Kestane ağacı ile bitmediğini de belirtip sözlerini şöyle sürdürdü. ‘Köylülerin anlattığı hikayelerin çoğununda tanığı kestane ağacı. Göl önü’nde bulunan suyunda özellikli olduğunu anlattılmaktadır. Göl önü’ne bir zamanlar ‘gelin’ gezmeye götürmek adettenmiş ama bir gün göl, atı ile taze gelini yutmuş, Gelinin başındaki al köyün altlarında ‘Gömcekler ’ diye anılan bir su havuzunda ortaya çıkmış. Denir ki; Göl önü kurban istiyor ve ondan sonra ziyaret edilmez olmuş. Balcı köyünde anıt ağacı ve efsaneleri Niğde Kapadokya Başkenti kitabı ile Niğde Söylence Şaka Fıkra Kitabımda anlattım.  Niğde için Balcı-Cücü doğası ile de ilgi bulacak bir merkezdir.’ dedi.
 
Editör: TE Bilişim