Borlu hemşerimiz var, Fransada yaşar, zaman zaman ülkemize ziyaretler yapar, Yüzlerce şiiri, makalesi yurtdışında ve ülkemizde yayınlandı. Uzakta olmasına rağmen ülkemiz ve ilimizin meselelerine hiç kayıtsız kalmadı.
Sitemizinde yazarları arasında… Endüstri Mühendisi, İç Mimar Üzeyir Lokman Çaycı’yı tanıyalım… Hiçbir yerde yayınlanmamış birbirinden güzel eserlerini bizlerle paylaştı. Kendisine teşekkür ediyoruz…

Üzeyir Lokman ÇAYCI’nın Çalışmalarından  Örnekleri bu sayfanın en altında ve Foto Galeri Bölümümüzde görebilirsiniz... Ömer Fethi Gürer'in Röportajını ise sitemizin Röportaj bölümünden okuyabilirsiniz...

Üzeyir Lokman ÇAYCI
Birkaç yıl önce İtalya’da asrın şairleri arasında yer aldı
Üzeyir Lokman ÇAYCI, 22.08.1949 tarihinde Türkiye'nin yeşilliği ile meşhur Bor ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini aynı ilçede tamamladı. Sonra, üniversite giriş sınavı yanında ikinci bir sınav daha kazanarak Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu'na girdi. Bu okuldan 1975 yılında iç mimar ve endüstri tasarımcısı olarak mezun oldu. Yaptığı özgün çalışmalar bilenlerin dikkâtini çekmekte gecikmedi, sergi, dergi ve mecmualarda kabul gördü. Mezuniyetinden sonra Koç Holding Demir Döküm Fabrikaları Araştırma-Geliştirme bölümünde (AR-GE) çalıştı. 
Asteğmen olarak yaptığı askerlik hizmeti süresince, arkadaşları ile birlikte, çeşitli tarihi eserlerin (heykel, rölyef, vs.) kurtarılmasına ve daha sonra da Beşiktaş Deniz Müzesinde sergilenmesine katkıda bulundu.
14 yaşından itibaren yazdığı şiir ve hikâyeler çeşitli gazete ve dergiler kendisine büyük ilgi gösterdi. Basın, dergi ve antolojiler onun içtenlik dolu kreasyonlarına kucak açtı. Tanınmış çağdaş Türk şairi Ümit Yaşar OĞUZCAN'dan gördüğü yakın ilgi onu önemli platformlara taşıdı. İstanbul Beyoğlu'nda emektar şairlerin de üyesi olduğu Esir Kulüb'ün müzikli şiir gecelerinde şiirlerini yıllarca okudu ve takdir gördü. 
Fransa'ya geldiği tarihten itibaren bir çok eğitime katılarak sertifikalar ve diplomalar almaya hak kazandı. 
Üyesi olduğu CFDT sendikasında da 20'yi aşan iş mahkemeleri alanında hukuki savunma ve sendikacılık eğitimi gördü  ve sertifikalar aldı. Hâla eğitimine devam etmektedir.
Bugün şiirleri Fransızca'dan da Almanca, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca, Rumen, Rusça ve İngilizce dillerine kendisini sevenler tarafından çevrildi. Halen, alçak gönüllü ve kompetan Yakup YURT' tan aldığı destek ile, Üzeyir Lokman ÇAYCI çalışmalarını Fransa'da sürdürmektedir.
 
ALDIĞI ÖDÜLLER
 
¤ Fransa "Les Amis de Thalie Desen Ödülü" (1999)
¤ Fransa "Les Amis de Thalie Resim Ödülü" (1999)
¤ «Recueil des Présélectionnés du Concours du Recueil Poetique 1999 des Amis de Thalie» kitabında «N'oubli pas» «unutma» şiiri seçilen şiirler arasında yer aldı.
¤ Fransa "Les Poétes de l'Amitié" ve «Médaille de la Poésie Contemporaine Française» kuruluşları tarafından «donner forme aux lendemain» «yarını şekillendirmek» şiiri ile «kasım ayı şairi» seçilerek bir diplomayla ödüllendirildi. (08.12.2000)
¤ Fransa Concours Rencontres l'Île des Poètes kuruluşu tarafından organize edilen Japonya Bosco Tatsuya Hirata Desen Birincilik Ödülü verildi (2000).
¤   Association Poésie Terpsichore
Fransa Terpsichore Edebiyat kuruluşu tarafından "un monde plein à craquer" "ağzına kadar dolu bir dünya" başlıklı şiiri için Terpsichore şiir Ödülü verildi.
 
¤ Fransa'da «TABLERAZ Müzik grubu» resim ve şiirlerine ilgi gösterdi.
Birçok dilde yayınlanan şiirlerinden (Un monde plein à craquer) «Ağzına kadar dolu bir dünya»,  (Là où poussent les lys) «Zambakların açtığı yerde», (Moïse Marce) "Moïse MARCE", (Avec et sans futur), «Sonralı ve sonrasız»,  (Ne viens pas au monde, bébé) Doğma Bebek ve  "Istanbul" gibi 12   şiiri müzisyen Raphaël MIRAOI tarafından Fransa'da bestelendi ve seslendirildi. "Istanbul" şarkısının klibi de İstanbul'da çekildi ve Bayan Marge SUZANNE eşlik etti.
 
¤ Fransa,  Neris les Bains’de  bulunan "La forêt des mille poètes Vesdun" kuruluşu tarafından bütün sanat ve şiir çalışmaları için "Grand Prix Athanor de Poésie" "birincilik ödülü" verildi ve çeşitli hediyelerle taltif edildi (27.05.2001). Bununla kalınmamış kendisi ve şiirlerini fransızcaya çeviren değerli şair Yakup YURT için önlerinde isimleri yazılı plaket bulunan birer ağaç dikildi (2001).
 
¤  UCBBA - Forêt des Mille poètes kuruluşu tarafından  Üzeyir Lokman ÇAYCI «Eylül 2009'da» Fransa'da «Ayın kişisi» seçildi
 
¤ Fransa Concours de l'Île des Poètes -Rencontres kuruluşu tarafından "2001 fotoğraf ödülü" verildi
( 27.11.2001).
¤ TRT'nin açtığı «memleket konulu» bir komposizyon yarışması için yazdığı «memleketim» başlıklı yazısı; 21.12.2001 tarihinde Sevgili Haldun KARABUDAK'ın yöneticiliğini yaptığı "Memleket Saati" proğramında okundu ve TRT tarafından ödüle layık görüldü.
 
¤ Fransa Prix de Poésie Georges Riguet kuruluşu tarafından «LE CUL-DE-SAC DE LA ROSE» «Gül çıkmazı sokağı» başlıklı şiiri ödüle layık görüldü (15.12.2001). 
 
¤ LA SOIE DES VERS
2002 yılında "La Soie des Vers" kuruluşu tarafından organize edilen yarışmada "yetişkinler kategorisinde seçilen şairler" arasında yer aldı :
 
André Vermeille (St Etienne)
Üzeyir Lokman Çaycı (Mantes la ville)
Hélène Guidi (Aix-en Provence)
Marika Jerôme (Bordeaux)
Laure Cambau (Paris)
Hélène Sordet (Auxerre)
Pak Cormier (Auxerre)
Fabien Perret (Toulouse)
Elie Duvivier (Belgique)
Fernando Bronchal (St André de Cubzac)
Jacques Coly (Villecresne)
Anne Seuvre (St Florentin)
Annick Dandeville (Angers)
Jean-Bernard Thomas (Paris)
 
La Soie des Vers
 
¤ Amerika'dan University of South Florida The International Foreign Language Honor Society "OHI SIGMA IOTA" "CERTIFICATE OF SERVICE" açıklamalı bir sertifika ile taltif edilerek ilgili üniversiteye şeref üyesi olarak kabul edildiği bildirildi (16 Ocak 2003). Ayrıca üniversitenin yayın organı "The Forum of Sigma Iota" fall 2002, Year 24. N°2
'e kapaktan deseni yayınlandı ve bu dergide çeşitli dillerden şiirleri ile desenleri yer aldı.
¤ « Fransa Concours de l'Île des Poètes -Rencontre kuruluşu» tarafından « 2002 fotoğraf ödülü» verildi (02.02.2003).
¤ Romanya AIUD ONLINE - Sud Alba Romania kuruluşunun açtığı bir yarışmada Ağustos 2003'de bir tablosu birincilik ödülü aldı.
¤ TRT TÜRKİYE'NİN SESİ RADYOSU Tuba AYBERKİN, Nedim ATAK, Şebnem KILIÇ, Özkan AKIN'ın Yapımcılığını Yaptıkları "Sizin Radyonuz Proğramı" Ödüllü Yazı Yarışmasından "80 Yıl Önce - 80 Yıl Sonra" temasıyla 29 Ekim 2003 tarihinde İKİNCİLİK ÖDÜLÜ Aldı.
¤ "France Concours de l'Île des Poètes -Rencontres" kuruluşu tarafından "2003 Fotograf" ödülü aldı
(27.02.2004).
¤ France Concours de l'Île des Poètes -Rencontres kuruluşu tarafından "2004 Bosco Tatsuya Hirata Fotograf" ödülü aldı. (2005)
 
SANAT VE EDEBİYAT FAALİYETLERİ
 
¤ Üzeyir Lokman ÇAYCI'nın eserleri dünyanın bir çok ülkesinde yayınlanmaktadır. Kanada York Üniversitesi yayın organı Litterealité'nın birçok  sayısında kapaktan olmak üzere desenlerine yer verilirken kendisine gösterilen ilgi ülkeden ülkeye genişleyerek yayılmaktadır. 
¤ İstek üzerine Kanada York ve Toronto üniversiteleri için yaptığı «20/ 22 Ekim 2005, Paul CLAUDEL'i anma günü» afişiyle de dikkatleri çekti.
 
¤ Şiirleri ise 10 dile çevrildi.
 
¤ Dünyanın çeşitli ülkelerinde radyo ve televizyonlarda şiirleri okunmakta, övgüyle çalışmalarından bahsedilmektedir.
 ¤ Bazı sanat ve edebiyat kuruluşlarında jürilerde ve sanat komitelerinde yer aldığı gibi bilhassa Fransa'da Fransızlarla birlikte 5 resim sergisine katıldı, Dünyanın bir çok ülkesinde radyo ve televizyonlarda çalışmalarına yer verilmektedir.
Son dört yıl içerisinde 1900'ü aşan gazete, dergi, mecmua kitap ve antolojilerde çalışmaları yer aldı. Üyesi olduğu bazı kuruluşların düzenlediği sanat ve şiir proğramlarına da katılmaya devam etmektedir.
 
¤  Çalışmalarının yer aldığı yayınlar :
 
Kanada York Üniversitesi yayını olan Littéréalité'de kapak resimleri olmak üzere bir çok yayında çalışmaları yer aldı.  Çalışmalarının yer aldığı diğer yayınlardan bazıları ise : Afyon Emirdağ Gazetesi (Türkiye), Afyon Türkeli Gazetesi (Türkiye),  Afyon Kurtuluş Gazetesi (Türkiye), Nida ÖZ :  Ahşap Bulutlar, kapak resmi (Almanya), Akhisar Haber Gazetesi (Türkiye), Aksaray : Hasandağı  Gazetesi (Türkiye), Aksaray : Uluırmak Gazetesi (Türkiye), Akşamların Durağı (Şiir Kitabı, Türkiye), Aktüel Dergisi (Almanya), Alaşehir Toptepe Gazetesi (Türkiye), À l'index (Fransa), Amulet N° 45 (Amerika),  An + (Belçika), Anafilya : İzdüşüm (Almanya), Ardealul Literar (Romanya), Art Actualites Magazine (Fransa), Art et Poesie de Tourraine (Fransa),  Association Poetique (Fransa), Association Poetique Henri Pourrat (Fransa), Association Regards (Fransa), Association Rencontres Européennes (France), Robert DANIEL  :  A toi, mon bien aimé, kapak resmi (Kanada), İlham Behlül PEKTAŞ : Bahar Rüzgârları Şiir Antolojisi (Türkiye), Bakaç Yazın ve Düşün Bülteni (Türkiye), Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi (Türkiye), Bor'un Sesi Gazetesi (Türkiye), Bulle 57 - Plume Libre (Fransa),  Bursa'nın Sesi Gazetesi (Türkiye), Cercle- Poesie Partage  (Fransa),  Comme Ça & Autrement  (Fransa),  Comme en Poesie (Fransa),  Çanakkale'nin Sesi Gazetesi (Türkiye), Çataloluk Gazetesi  (Türkiye), Çizgi Dergisi  (Türkiye), Çorumlu Dergisi  (Türkiye),  Decision (Almanya), Die Brucke (Almanya), Dierese (Fransa), Dissidences - Recueil de Poemes  (Fransa),  Ekin Dergisi (Hollanda), Elazığ Nurhak Gazetesi  (Türkiye), Encres Vagabondes (Fransa),  Ereğli Memleket Gazetesi  (Türkiye),  Gençlik Eceabat'ın Sesi Gazetesi  (Türkiye), Suat KARAHAN : Genç Şairler Antolojisi (Türkiye), Hasan Hacı : Gönülden Gönüle Dergisi (Yunanistan), Gözlem Dergisi (Türkiye),  Gros Textes  : Carnet d'Ecriture er de Graphisme (Fransa),  Günaydın Gazetesi  (Türkiye), Gündem Gazetesi (Türkiye),  Hermaphrodite (Fransa),  Kapak resmi : Atatürkçü Düşünce Derneği Dergisi (Hollanda),  Hürriyet Gazetesi (Türkiye), Incertain Regard (Fransa), Inedit Nouveau (Belçika), İçel Ekspres Gazetesi (Türkiye), İzmir Şık Mecmuası (Türkiye), Jalons (Fransa), Biyografi : Karar (Hasret Ajans,1989,  Türkiye), Kayseri Berceste Dergisi (Türkiye), Kelebek Gazetesi (Türkiye), Kırklareli Gerçek Gazetesi  (Türkiye), Kırşehir Pınar Gazetesi (Türkiye), Kıvılcım Gazetesi (Türkiye), Lale Bedia Yeşildağ : Kök Dergisi (Türkiye), La Terre en Poésie (Fransa),  L'Aconique (Belçika), L'Aeropage (Fransa),  L'Arche d'Ouveze :  Lettre de Poesie (Belçika),  Resister  : La Soie des Vers,  Concours de Poesie(Fransa), "Le Funanbule - Echos Venus" (Fransa), L'Etrave : Revue des Arts et des Lettres (Fransa), La Forêt des Mille Poètes (Fransa), La Gazette des Amis de Thalie (Fransa), La Lettre de Jean Hautepierre (Fransa),  La Lettre de Jean Van Nostrand (Fransa),  Viviane SONTAG : La Mort de Profil  (Fransa),  La Poésie an 2000 - Anthologie Editions Jean Grassin (Fransa), Recueil 2000 : La Poésie Contemporaine (Fransa),  La République des Poétes (Fransa),  La Revue les Dossiers d'Aquitaine et d'Ailleurs (Fransa),  Le Journal de la Poésie d'Aujourd'hui (Fransa),  Le Bulletin Célinien (Belçika), L'Echo de Ch'nord (Fransa),  "Le Jardin des Sens - Coryne Hautemaison" (Fransa), Le Journal à Sajat  (Fransa), Le Journal des Poétes (Fransa),  Le Manoir des Poétes (Fransa),  Le Passager Clandestin (Fransa),  Diane Descôteaux : Le Bonheur (Canada), Les Amis de Thalie - Recueil Préselectionnes (Fransa),  Les Amis de Thalie (Fransa),  Les Amis de Thalie  : Portraits en Tout Liberté, Hors Série (Fransa),  "Les Amis de Thalie  -  Ecrivains au Fils des Pages, Hors Série" (Fransa), Les Cahiers du Ru (İtalya),  Les Cahiers de François Villon (Fransa), Les Cahiers Vosgiens (Fransa),   Les Hésitations d'une Mouche (Fransa),  Le Trait d'Union Littéraire : Poésie en Vexin (Fransa),  Le Villain Petit Canard (Fransa),  "L'Homme Libre - Fils de la Terre" (Fransa),  "Libelle - Mensuel de Poésie" (Fransa),  L'Ouvre Boîte (Fransa),  Martobre (Fransa), Menu Fretin (Pierre Mironer, Nice, Fransa),  Mersin Savaş Gazetesi (Türkiye), Microbes (Belçika),  Montariol Poésie (Fransa),  Multiples  (Fransa),  Multitudes :  Altyazı (Fransa),  Niğde Hasret Gazetesi (Türkiye), Niğdemiz Dergisi (Türkiye), Niğde Milli Hamle Gazetesi (Türkiye), Niğde'nin Sesi Gazetesi (Türkiye), 51 Niğde Haber Gazetesi (Türkiye), Nouveaux Delits (Fransa),  Odade (Fransa),  Offerta Speciale : Licore (İtalya), Oluşum : Genese (Fransa),  Ortaköy Gazetesi   (Türkiye), Magazine de Création et d'Exagèration : Ouste (Fransa), Pages Insulaires (Fransa),   Papağan Gazetesi (Fransa),  Parcours (Kanada), Yvette Thibault Blanchette : Partage (Kanada),  Parterre Verbal (Fransa), Photographie Amateur Magazine (Fransa), Paul Claudel :  Papers, A Journal of the Paul Claudel Society (Kanada),  Langage et Création : Phréatique (Fransa), Plaisir de la Poésie, Plaisir des Mots - Florilege 2007, Anthologie, les Dossiers d'Aquitaine, Page 225 (France),  Poémes et Lettres Sans Frontieres (Fransa), Poésie sur Seine (Fransa), Politis : L'Hebdomadaire Citoyen du Jeudi (Fransa), Portique (Fransa), Posta Europe (Fransa), Private - Metropolis (İtalya),  Rencontres Artistiques et Litterairtes (Fransa), Rétroviseur Magazine (Fransa), Roman Pays (Belçika),  Salmigondis (Fransa), Saraswati (Fransa), Sarı Çiğdem Şiir Defteri (Türkiye), Sergi - İnsana Daha Uygun Çevre İçin Tasarım (Türkiye), Siirt'te Son Söz Gazetesi (Türkiye), Social Alternatives (Avusturalya), Suite et Fin (Fransa), Şık Mecmuası (Türkiye), Taches d'Encres (Fransa),  Tasvir Gazetesi (Türkiye), Temps et Mondes Parallèles - Anthologie (Fransa),  Tercüman Gazetesi (Almanya), Terpsichore (Fransa),  Terres de l'Ailleurs : Anthologie de Science, Fiction Martobre" (Fransa),  University of South Florida : The Forum of Phi Sigma Iota (Amerika), The Blind Man's Rainbow : Poetry and Art (Amerika), The Poetry Explosion Newsletter (The Pen) Jan/2010, (Pittsburg, PA), Traces (Fransa),  Traversées (Belçika), Traversées Werner Lambersy N° 56 (Belçika), Gwenaël le Mevel :  Trois Nouvelles (Canada), Tutku Dergisi (Türkiye), Türkeli Gazetesi (Türkiye), Türkiye Dergisi (Türkiye), Vestea Buna (Romanya), Verso (Fransa), Emmanuel MAHIEU : Voyages  (Kanada), Yapı Dergisi (Türkiye), Yeni Alanya Gazetesi (Türkiye), Yeni Bor Gazetesi (Türkiye), Yeni Kıroba Gazetesi (Türkiye), Yeni Sakarya Gazetesi (Türkiye), Esin AKSU : Yeni Şiir Antolojisi (Türkiye), Yeni Yorum : Nouveau Regard (Fransa), Yeşil Banaz Gazetesi (Türkiye), Yeşil Bor Gazetesi (Türkiye), Wortschau N° 10 (Almanya), 29 Harfle Dünyadan 29 Şair - Havuz Yayınları (Almanya)  vs. 
Not : Bu bilgilere bir çok yayın ve açıklamalar daha sonra eklenecektir!
 Üzeyir Lokman Çaycı ile İletişim ;
Üzeyir Lokman ÇAYCI 
İç Mimar, Endüstri Tasarımcısı
55, rue Louise Michel
78711 Mantes la Ville
FRANCE
 [email protected]
------------------------------------------------------------ http://uzeyircayci.sitemynet.com/fleur/index.htm
http://www.artmajeur.com/serap/
------------------------------------------------------------
 
Editör: TE Bilişim