Kitreli Belediye Başkanı Abdullah Şener Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtladı.

Başkan Şener ; “ Doğa ve sağlık turizmi ile kitreli’yi çekim merkezi kılmaz hedefimizdir” dedi.

Kitreli Belediye Başkanı Abdullah Şener Kasabada belediye çalışmaları ve hedeflerini gazeteci-yazar Ömer Fethi Gürer’e anlattı.  Başkan Şener Kitreli Kasabasının doğası ve şifalı olduğu bilinen Uyuz Göleti ile gelecekte Niğde için çekim merkezlerinden biri olacağını belirtti. Başkan Abdullah Şener soruları şöyle yanıtladı.


ÖMER FETHİ GÜRER- Başkanım Kitreli’ye  ilk geldiğimde gördüğüm şirin bir kasabamız olduğu idi. Sizin rehberliğinizde kasabayı tanıdığımda bu kere bambaşka bir Kitreli varlığını keşfettim ve Kitreli doğası, özelliği, güzelliği ile açıkcası beni etkiledi. Kitreli belediyesi olarak bu bağlamda ne gibi çalışmalarda bulunuyorsunuz.?


ABDULLAH ŞENER-Sizinde söylediğiniz gibi Kitreli Kasabası gezildiğinde etkilenilmeyecek gibi değil. Tarihin izleri kasabamızda var. Doğanın güzellikleri kasabamızda var. Sağlık için bilenlerin geldiği ve Hititlilere kadar uzandığı söylenen Uyuz Göleti ve çevresinde farklı sağlıklı sayılan su kaynakları var. Biz Belediye olarak önce yerel eksikliklerimize ağırlık verdik. 2010 yılında bir yolcu taşıma otobüsü aldık.Ardınan  bir iş makinası belediyemize kazandırdık. Birkaç ay öncede bir çöp kamyonu ve çöp konteynirleri aldık. içme suyu ihtiyacı  Kocapınar ve Uzungöze kaynaklarından karşılanmaktaydık.   Kızılharım mevkiinde açılan sontaj kuyusunun geçen yıl içerisinde faaliyete geçirildi. Son olarak Avrupa’da Kitreliler Derneği katkısı ile Kükürt Mevkii Kaynak içme suyunu şebeke suyuna katarak su sorununu çözdük.    Kitreli Avrupalılar Derneğinin 6000 Tl katkısı olmuştur. Katkılarından dolayı  dernek yönetimine teşekkür ediyorum. Kasaba giriş ve çıkış yol güzergahına akasya, çınar ve kartalpa ağaç çeşitleri diktik.Gölet çevre düzenlemesi yaptık..Mezarlığa Hemşehrimiz Ali Ayaz katkısı ile  kilitli parke döşemiştik. Kasaba farklı yerlerde yol düzenlemesi, parke döşeme ve kaldırım düzelemesinde bulunduk ve Kanalizasyon çalışmaları yaptık. Bu hizmetlerimize devam ederkende İlçemizin turizmden nasıl yararlanabileceği yönünde çalışmalarda bulunduk. Bu yönde de girişimlerimiz oldu. Kitreli tarihi mekanların incelenmesi adına çalışmalarda bulunduk.  
ÖMER FETHİ GÜRER-  Tarihi mekana ve alanlara geçmeden Kasaba tarihteki adı Lemye(İlemi) olarak bilinirken günümüzde adı Kitreli olmuş. Bu adın konuluşunun bir nedeni her halde vardır.Ayrıca Kasaba kuruluş yerinin tanımını da yapabilirmiyiz.


ABDULLAH ŞENER-  Sizinde belirtiğiniz gibi kasabamızın tarihteki adı: Lemye (İlemi).Bu adın Hitit kralının yeğenin adı olduğu ve oradan kaldığı söylenmektedir.  Günümüzdeki adı Kitreli için ise Keven(geven) bitkisi çevrede çok olması ve kitre  üretimi yoğunluğundan verildiği düşünüyoruz. Geven(Keven-Astralagus) türü dikenli bitkinin gövdesinden elde edilen, yapışma özelliği az olan bir zamk çeşididir. Bitkilerin çevresi temizlenir, geniş çukurlar açılır ve bitkiler saplarından temizlenerek, geven dikeninin gövdesine bıçakla çizik atılır ve özsuyunun akması sağlanır, birkaç gün beklenir. Bitkinin özsuyu çizik bölgeden akar ve kurur. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm alır. Bu kabuklar tek tek toplanır. Ayrıca bitkiler kesilmeden gövdesinden veya dalları arasından sızan ve havayla temas ederek katılaşan bitki özsuları da toplanır. Kitre; kozmetik, ilaç ve tekstil sanayiinde kullanılmasının yanısıra özellikle de "Ebru" sanatında(yapımında) geniş kullanıma sahiptir. Ayrıca kaput bezinin dondurulmasında da kullanılır. Kitreli Kasabası ise, Çiftlik ilçesinin batısında Aksaray sınırına çok yakın bir yerde konumlanmıştır. 

Doğusunda Mahmutlu ve Kula Köyleri, Batısında Yenipınar, Kuzeyinde Ihlara ve Ilısu Kasabaları, Güneyinde ise Altunhisar İlçesi, Yakacık Kasabası ve Ulukışla Kasabası gibi yerleşmelerle çevrilidir. Kitreli Belediye sınırlarının kapladığı alan yaklaşık 
15.100 ha.(Hektar)(151 Milyon m2)dır. Belde çok geniş araziye sahiptir. Harita sınırları içerisinde kalan meskun alan civarı ise yükseklikleri 1600-1700 m. Arasında değişen tepelerle çevrilidir.Batısında Toprak Tepe(Bağlar Tepesi) 1688 m. , Kuzeybatısında Aşağı Tepe(Kızıltepe) 1642 m. doğusunda ise Kuş Tepesi yer almaktadır. Doğusundaki bu tepe kayalıktır. Bu Kayalıklar kuzeydoğuya doğru açılmakta ve tarlalar bu alanlara kadar uzanmaktadır.Kitreli'nin doğusunda Melendiz ovası . Güneyinde ve güneydoğusunda Melendiz Dağları ve Kuş Tepesi, Güneybatısında Hasan Dağı. Kuzey batısı ise Melendiz suyu ile çevrilmiştir. Kasaba 1640 ile 1690 myükseklikteki tepelerin arasında geniş bir düzlüğe yayılmıştır. Yerleşmenin içinden geçen, kısmen de mahalle sınırını oluşturan Kükürt Deresi yer almaktadır.
 

ÖMER FETHİ GÜRER- Kitreli için önce tarihi doku ardından doğa turizmi ve şifa turizmi ile ilgili  özelliklerini anlatırmısınız.


ABDULLAH ŞENER- Kasabamızın Hititler, Asurlar, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de yerleşim birimi olarak kullanıldığına dair bilgiler mevcuttur. Asma   Kayalıkların da kaya oyma yerleşme yerleri bu bölgede dündeki yaşamın izleri günümüze yansıtan en önemli kalıntılardır. Bölgede bilimsel kazı ve inceleme yapılacak alanlar vardır. Kasabamızda buluntular ile bölgede  önemli bir uygarlığın yaşadığı anlaşılmaktadır.  Kasaba merkezinde Osmanlı Dönemi ait Cami tescilldir., Harap haldeki eski kilise, Kükürt Havuzu bulunduğu alandaki kalıntılar, Han kalıntısı  günümüze eren dünden kalan  diğer önemli izlerdir. Bugunku Kitreli Kasabası 200 sene öncede aynı yerde köy olarak kurulmuştur. 1940 yıllarına kadar Ulu Cami civarında kümeleşmiş olan eski yapılar çevre düzenlemesi adına bir bölümü geçmiş dönemlerde kaldırılmıştır.  Ulu Cami sonra  eski Belediye Binasının arkasındaki haçvari yapıda olan kilise kalıntısı için   Belediye Başkanlığınca Kültür Bakanlığına müracaat edilmiş ve Belediyeye gelen heyet bu iki yapıyı tarihi eser olarak tescile değer bulduklarını belirtmişlerdir.Asma kaya yerleşmeleri bulunduğu bölge turizm açısından dikkat çekici detaylara sahiptir. Bölgede meşelik alan genç bir orman özelliği ile doğa severlerin yürüyüşüne açık güzelliktedir. Bu bölgede hafta sonu Niğde gelip yürüyüş ve gezi gruplar halinde yapılması olanaklıdır. Hem tarihi bir bölge gezilip hem meşeliklerin içinden o bölgeye giden yolu kullanarak güzel bir hafta sonu gezisi yaşanabilir. Asma kayalıkları turizme kazandırılması halinde bu alanın doğal güzelliği ile daha da çekici olacağını düşünüyorum. Hemen yakınımızda Aksaray ve Nevşehir turizmden aldıkları pay ortadadır. Bu nedenle bölgemizinde her türlü özelliği öne çıkarılarak turizm açısından gelişimi sağlanabilir.


ÖMER FETHİ GÜRER- Asma Kayalıkları ile tam zıt yönde dağın eteklerindeki Uyuz Göleti için ayrı bir parantez açmak gerekir sanırım,


ABDULLAH ŞENER-  Uyuz Göleti bölgede en önemli şifalı olduğu örnekleri ile bilinen merkezdir. Kasabamız volkanik Keçiboydoran Dağının eteğine konumlanmıştır. Dağın eteklerine doğru yer alan Uyuz göleti çevrede bilinen bir şifa merkezidir. Sizinle bu bölgeye  giderken  gölete gidip dönen Aksaray’dan gelmiş kişilere birlikte rastlamıştık. Ulaşım yolu istenen düzeyde olmamasına karşın çevredende bilenler bu gölete gelerek hastalıklarına çare aramaktadır ki bu yere gelip iyi olduğunu söyleyen kişi sayısıda oldukça çoktur. MTA bölgede birkaç kez incelemede yaptı.İlginç olan bu suyun yakınlarında farklı özellikte sularında bulunduğunun saptanması oldu. Bölge  yer altı su kaynakları ile  şifa aramaya gelenlerin ilgisi yoğunlaşacağı bir çekim yeri olabilecek durumdadır. Birkaç girişimimiz oldu. Gelip incelemelerde yapılıyor.Bizim beklentimiz İl Özel İdaremizinde vereceği katkı ile bu alanı yararlı kılacak bir projenin gerçekleşmesini sağlamaktır.


ÖMER FETHİ GÜRER- Sayın Başkan Kitreli ile ilgili daha anlatacaklarınız olduğunu biliyorum.Çünkü Kitreli güzellik ve özellikleri ile gerçekten çok yönlü görülmeye değer bir yer .Bu söyleşimizde son olarak nelere eklemek istersiniz.?


ABDULLAH ŞENER- Siz  kasabamızın önemli bölümünü gördünüz gezdiniz. Bir gün yetmedi. Biz burada yaşayan doğan havasını suyunu doğasını tarihini bilen olarak diyeceklerimiz çok.Belediye olarakta halkımıza ayrımsız her hizmeti yansıtmaya çabalıyoruz .Kasabamızı merak eden görmek isteyen herkese kapımız açık İleride yurt dışındanda bölgemize turistlerin gelmesi kasaba özellik ve güzelliklerinin bilinmesi,Kültür Evi gibi yapılarında kasabamızda oluşması adına çaba ve çalışmalarımız devam edecek. Her alanda daha ileri giden ve daha güzel cazip bir Kitreli hedefimizdir. Kitreli tarihi, doğası,şifalı suları ,gezi alanları ile  Niğde ilinin  bölgeye açılan penceresi olacaktır. Çabamız çalışmalarımız bu yöndedir.Bende ilginize teşekkür ediyorum.
 
 
Arama Sonuçları
04 Aralık 2011, 20:08
03 Aralık 2011, 13:12
02 Aralık 2011, 16:33
02 Aralık 2011, 15:41
01 Kasım 2011, 20:04
21 Eylül 2011, 01:56
14 Mart 2011, 21:37
29 Aralık 2010, 11:26
12 Kasım 2010, 00:04
07 Kasım 2010, 16:50
04 Ekim 2010, 22:22