Ünlü Türk ve gönül adamı İmam-ı Gazali’nin Asıl adı Ebû Hâmid Muhammed’dir. Horasan’ın Tus şehri Gazale köyünde 1058 yılında dünyaya geldi ve 1111 yılında vefat etti. İslâm dünyasında “Hüccetü'l-İslâm” olarak ün yapmış, Selçuklu döneminde yaşayan bir müceddiddir. En mühim eseri “İhyâu Ulûmi'd-Din ve Eyyühe'l-Veled, Ey Oğul” şeklinde bilinen öğüt ve nasihatleridir.
İşte İmam-ı Gazali’nin öğütlerinden seçtiğim öğütlerinden bir bölümü;
Ey oğul! Allah'tan nasıl korkulması gerekiyorsa öyle kork. Ona kulluk görevini gereği gibi yap. Haram kıldığı şeylerden kaçın. Hiçbir şey Allah'tan gizli değildir.
Ey oğul! Boş sözden uzak dur. Aklının hemen kabul etmeyeceği şeyi söyleme. Lüzumsuz laftan, çok gülmekten, şaka ve alaya almaktan, din kardeşinle tartışmaktan sakın.
Ey oğul! Ağırbaşlı, terbiyeli, saygılı ve nezaketli olmaya dikkat et ve itina göster, gurura kapılma. İnsanlra tepeden bakma.
Ey oğul! Herkese hoşnut davran: Başkasına eza ve cefa etme. Bütün işlerinde ortayolu tut. Çünkü işlerin en hayırlısı orta yoldur.
Ey oğul!  Uğradığın bir toplantıda yer alanların üzerine dikilip durma. Fikrî tartışmada kendini haklı çıkarmak için inat gösterme. Lüzumsuz kimselerle tartışma. Bir hüküm verirken "şahsî görüşümdür" de. Bir şeyi veya bir adamı överken aşırıya gitme.
Ey oğul! Huysuz ve karaktersiz kadından sakın. Kadınların bir kısmı da sevimli ve merhametlidir. Bereketli ve feyizlidir. Kendisine her zaman güvenilir. Aile sırlarım korur, Cömerttir, eli açıktır. Evi ter temizdir. Namusludu ve terbiyelidir.
Ey oğul! Fayda sağlayacak fırsatları kaçırma. Muhtaç olduğun şeylere iyice sahip ol. İçinde bulunduğun toplumun adet ve geleneklerine saygılı ol. Soysuz adamlarla tartışma.
Ey oğul! Az kelime ile çok şey anlat. Başkasını kınayan ve hep kusur söyleyen adamın dostu olmaz. Din süslerin en güzelidir. Kuru gürültü, boş yere vakit harcamaktır.
Ey oğul! Evlenmek istediğin kızı iyi seç. İnsanın hanımı huzur ve sükûnet kaynağıdır. Bir kızla evlenmek istediğinde ailesini iyice araştır.
Ey oğul! İnsanları iyi tanı. Heveslerine ve nefsine uyan aşağılık çukuruna yuvarlanır. Zarif görünümlü insanlar fazla ilgini çekmesin, dış görünüşe aldanma. Çünkü insan, kalbiyle, düşüncesiyle ve diliyle adamdır, kıyafetiyle değil.
Ey oğul! Fitneden sakın. Kendinden fazla söz etme. Sofradaki hiçbir yiyeceği küçümseme.  Savurgan olma.
Ey oğul!  Allah'ın verdiği nimete şükret.  Fakirlere yardım et. Eğer kapına bir fakir gelirse, onun kalbini hoş et, öyle gönder.
Ey oğul! Sadakayı gizli ver. Bir günah işlediğinde hemen tövbe et. Tamahkâr olma. Kalbin katı ve kara olur. Çok mal arttırmak için hasislik etme.
Ey oğul! Merhametli elden bırakma. Anne-babanın rızasını al! . Devamlı onların hayır duasını al. Beddua ederlerse dünyan da, ahretin de yıkılır. Anne-babanın rızası Allah'ın rızasıdır. Onların öfkelenmesi Allah'ın gazabıdır
Ey oğul! Yakın akrabalarına iyilikte bulun. Amcan ve halan baban hükmündedir, teyzen ve dayın da ana hükmündedir. Onlara anne-babana ettiğin hürmet gibi hürmet et, hayır dualarını almaya çalış, sakın ihmal etme.
Ey oğul! Kardeşinin ayıbını gizle. Mümin kardeşinin bir ayıp ve kusurunu görürsen onu gizle, ifşa edip yayma. Fakirlere karşı mütevazî ol.  İzzet-i nefsini koru.
Ey oğul! Oğluna ve kızına küçükken edep ve terbiye öğret. Onları iyi yetiştir. Büyüdükleri zaman öğretmen güç olur.
Ey oğul! Evine misafir gelirse kapıda karşıla, izzet  "Hoş geldiniz, safa geldiniz" de.
Ey oğul! Sofraya oturmadan önce ellerini yıka. Tabağın ortasından değil, kendi önünden ye. Ağzında lokma varken konuşma. Ekmeği ısırıp yemeğe batırma. Ayakta su içme. Sıhhate zarardır. Terli iken su içme. Gece uyanıp su içmek doğru değildir.
Ünlü Türk ve bilim adamı İmam-ı Gazalıyı rahmet ve mihnetle anıyoruz.