CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2020 yılında  18 milyon  büyükbaş hayvan varlığı olan ülkemiz, 2022 yılında hayvan varlığı 16, 5 milyon  baş hayvana kadar gerilediğini, büyükbaş karkas kesim fiyatlarının, üreticinin maliyeti altında olması hayvan arzının fazla olduğu dönemde zararına kesim  sonraki dönemde hayvan varlığının azalmasını beraberinde getirdiğini söyledi.

2023 yılının ilk 10 ayında 864 milyon dolar karşılığında, 682 bin 331 baş hayvan ithal edildiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aynı dönemde 26 bin 954 ton et ithalatı için de yurtdışına 181 milyon dolar ödendiğini belirterek, “2023 yılının ilk 11 ayında  yurt dışına ödenen hayvan temini için döviz tutarı  1 milyar doları geçti. Brezilya, Uruguay, Çekya ve Avusturya gibi ülkelerden hayvan ithalatı  devam ediyor. 2024 yılında da  600 bin baş hayvan daha ithal edileceği açıklandı. Önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı, 2023 yılında hayvan ithalatının biteceğini açıklamıştı. Ancak ithalat, 2024’te de aynı hızla devam edecek. 2020 yılında  18 milyon  büyükbaş hayvan varlığı olan ülkemiz, 2022 yılında hayvan varlığı  16. 5  milyon  baş hayvana kadar geriledi. Bu süreçte ne oldu da hayvan varlığı hızla düştü? Yem giderleri, ahır giderleri, bakım giderleri arttı; bunların önemli etkisi oldu. Bir de piyasayı dengelemesi görevi olan Et ve Süt Kurumunun(ESK) iktidar eliyle  yaptığı yanlış uygulamalarda sorunları artırmaktadır. 2020 yılında   üretim maliyeti altında kesim yapması nedeniyle  üreticiler zarardan kaçınmak için hayvanlarını süratle kesime göndermeleri dengeyi bozmuştur. O dönemde büyükbaş karkas kesim fiyatlarının, üreticinin maliyeti altında olması hayvan arzının fazla olduğu dönemde zararına kesim  sonraki dönemde hayvan varlığının azalmasını beraberinde getirmiştir. Bu süreç önemli hayvan varlığının düşmesine neden olmuştur. 2022 yılına gelindiğinde hayvan varlığı düşmesi sonucu kesime giden hayvan sayısı azalması ile bu kere de fiyatlarda ciddi  artışa  oluşmuştur. Et ve Süt Kurumu azalan hayvan varlığı karşısında fiyatları düşürme yönünde regülasyon görevini ifa için yeterli hayvan temin edememiştir. 2018 yılında  271 bin 539 baş kesim yapan et ve süt kurumu 2022 yılında 44 bin 902 baş sığır kesimi yapabilmesi et fiyatlarında oluşan sorunun somut göstergesidir. 2022 yılında kesimi yapılan sığırlardan  7905 baş mevzuat gereği zorunlu şartlı kesim yapılan hayvanlardan oluşmaktadır. Et ve Süt kurumu üstlendiği taahhütlerini yerine getiremediği gibi satış mağazalarında tüketici taleplerini karşılamakta yaşadığı sorunlar nedeni ile piyasa fiyatından ürün almak zorunda kalmıştır. Bu yolla piyasaya yön verme değil piyasa fiyatlarını kabullenir konuma düşmüştür” diye konuştu. 

KESİM FİYATLARI ÜRETİCİYİ ZARAR ETTİRMEYECEK ŞEKİLDE BELİRLENMELİ 

Üretici maliyetleri dikkate alınarak ve piyasa fiyatlarıyla uyumlu  alım fiyatlarının belirlenmesinin, sürecin doğru işlemesi için şart olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kırmızı etin üretim maliyetlerini oluşturan ham dana, yem, enerji, işçilik  giderlerini  kapsayacak şekilde  ve üreticileri zarar ettirmeyecek  bir pariteye göre  kesim fiyatları bu bağlamda belirlenmelidir. Bu süreç  doğru yönetilmediği için hayvan açığı artarken ithale yönelmiştir. İthal hayvana rağmen açık durmayacak ve ne yazık ki en az 5 yıl daha sorun yaşanmaya devam edilecektir” şeklinde konuştu.  

HEDEFLENEN KIRMIZI ET ÜRETİM MİKTARI DA YILLAR İTİBARİYLE DÜŞÜYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kırmızı et üretim miktarı 2024 yılında 1 milyon 827 bin ton olması hedeflenirken 2025 yılında 1 milyon 764 bin olarak hedeflenmesi, nüfus artışı da dikkate alındığında üretim açığı ortaya çıkacak ve ithalata yöneleceğinin göstergesidir. Üretim olmazsa et ve süt üretimindeki sorunlar devam edecektir” diye konuştu.

Başkan Yeşil: Dosyamızı Bakan Bolat’a teslim ettik Başkan Yeşil: Dosyamızı Bakan Bolat’a teslim ettik

Editör: Selim GÖKEL