Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde yerli çeşit geliştirme çalışmaları hız kesmeden devam ederken Islah projesi kapsamında yapılan çalışmalarda, çeşitli Tescil, Adaptasyon ile Yerli ve Milli Çeşitlere ait klonların Niğde Lokasyonundaki dikimleri yapılıyor.

Çelik çifti 'Çocuk Evlerinde' iftar yaptı Çelik çifti 'Çocuk Evlerinde' iftar yaptı

Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pırlak; “ Enstitümüzde üreticilerimiz tarafından benimsenen verim unsurları ile bazı kalite özelliklerinin ön plana çıktığı patates çeşitlerini geliştirmeye çalışıyoruz. İlk melezlemeyle başlayan çalışmalarımız daha sonra yapılan seleksiyon çalışmalarıyla devam etmektedir. Yaptığımız melezleme ve seleksiyon çalışmaları neticesinde yüksek verimli, yemeklik ve sanayilik yerli patates çeşitlerini geliştiriyoruz. Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde çeşit geliştirme çalışmaları çeşitli ıslah projeleri ile hız kesmeden devam ediyor. Islah projelerinin en önemli aşamalarından biri olan melezleme çalışmaları Enstitüde kurulan özel seralarda gerçekleştiriliyor. Her yıl birçok patates çeşidi melezleme programına alınarak binlerce melez tohumu elde ediliyor. Elde edilen melez tohumlardan yeni bir çeşidin elde edilmesine kadar uzun ve zahmetli bir süreç geçiyor. Enstitüde, üreticilerin benimsediği, verim unsurları ile bazı kalite özelliklerinin ön plana çıktığı patates çeşitleri melezleme programlarına alınmaktadır. Melezleme programına giren bu çeşitlerin dikimleri özel kontrollü seralarda yapılarak çeşitler arasında itinalı bir şekilde melezlemeler gerçekleştirilmektedir. Enstitünün yaptığı melezleme ve seleksiyon çalışmaları neticesinde yüksek verimli, yemeklik ve sanayilik çeşit geliştirme çalışmaları yürütülmektedir” dedi.

Enstitü Müdürü Uğur Pırlak yaptığı açıklamada “Enstitümüzün ana ıslah projelerinden Orta Anadolu Patates Islahı Projesi çalışmaları kapsamında, bölgemiz ve ülkemiz şartlarına uygun verim ve adaptasyon kabiliyeti yüksek, yemeklik, sanayilik ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda 2022 sezonunda yeni yerli ve milli çeşitlerin geliştirilmesi için melezleme programına alınan, verim ve kalite yönünden iyi, adaptasyon kabiliyetleri yüksek olan aday çeşit adaylarımızın muhafaza ve üretimleri için merkez arazimize dikimlerini gerçekleştirdik. Yaptığımız AR-Ge çalışmalarıyla birlikte ülkemizin patates tohumluğunda dışa bağımlığını ortadan kaldırmak ve Türkiye'nin bir tohumluk üretim üssü olması için bilgimiz, tecrübemiz ve tüm gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Yeni yerli çeşidin geliştirilmesi ıslah ve tescil araştırmalarıyla birlikte 10 yıl sürdüğünü ifade eden Pırlak; “ yapılan tüm çalışmalarla patateste yurt içi ihtiyacın yerli imkânlarla karşılanması ve Türkiye’nin bir tohumluk üretim üssü olması sağlanacağını ifade etti.

Editör: TE Bilişim