Sözcü TV’ye 1 yıldan fazla bir zamandır logo onayının verilmemesini, Halk Tv’nin kablolu yayın hakkının engellenmesini  ve odatv.com sitesinin mahkeme kararına rağmen kapalı tutulmasının nedenlerini soran Gürer, basın kartı şartlarını yerine getirdiği halde  sarı basın kartları verilmeyen Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve gazeteciler ile resmi ilanları kesilen gazetelerin yaşadığı mağduriyetleri ayrı iki  soru önergesi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sordu.  

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidara yandaş olmayan ve doğruların peşinde koşan basın kuruluşlarına devlet eliyle baskı uygulandığını belirtti. 

Doğru ve tarafsız haberleri sayfalarına ve ekranlarına taşıyan basın kuruluşları ile bu kuruluşlarda görev yapan gazetecilerin başta RTÜK olmak üzere Basın İlan Kurumu ve İletişim Başkanlığı tarafından adeta cezalandırıldığını ifade eden Gürer, yaşanan mağduriyetleri, iki ayrı soru önergesiyle Cumhurbaşkanı yardımcısına sordu.

SÖZCÜ TV, ODATV.COM, TELE1…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği ilk yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti: 

“Tüm evraklarını tamamlamasına ve RTÜK’e başvurusunu yapmış olmasına karşın Sözcü TV’ye 1 yılı aşkın süredir logo onayı verilmemesinin sebepleri nelerdir? 

odatv.com” bir yılı aşkın süredir, haber bahane edilerek kapalı tutuluyor. Anayasa mahkemesi emsal kararına rağmen “odatv.com” sitesine açılma izin verilmemesinin sebepleri nelerdir?  

Tele 1 Genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ’a sarı basın kartı verilmemesinin nedenleri nelerdir? 

Aralarında Yeni Asya Gazetesinin de yer aldığı gazetelerde görev yapanlar, müracaatlarına rağmen sarı basın kartı alamadıklarını ifade etmektedirler. Basın kartı verilen basın mensubu sayısı kaçtır?

Sarı basın kartı müracaatları sonuçlandırılamayan kişi sayısı ve bu müracaatların sonuçlandırılamamasının gerekçeleri nelerdir?

1 Ocak 2020 tarihinden bugüne kadar resmî basın ilanı kesilen gazete sayısı ve resmî ilan kesintisi yapılmasının gerekçesi nedir?”

RTÜK’ÜN UYGULADIĞI KEYFİ CEZALAR 

Öte yandan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sorduğu diğer bir soru önergesinde de Halk TV’ye yapılan uygulamaları gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde ise RTÜK’ün bazı TV kanallarına yönelik kestiği keyfi cezaları da gündeme getirdi. 

HALK TV’YE UYGULANAN CEZA

Soru önergesinde Halk TV’nin kablolu yayın başvurusunun sürekli reddedilmesinin nedenlerini de soran CHP Milletvekili Gürer, şu sorularına yanıt istedi: 

“RTÜK tarafından iki yıl içinde hangi TV kanallarına, kaç kez ceza verilmiştir? 

Halk TV’ye,  RTÜK tarafından iki yılda kaç kez ceza verilmiştir? 

RTÜK tüm kanallar için incelemelerini aynı kriterlerle mi değerlendirmektedir? 

Halk TV’nin iki yılda 9 kez yaptığı kablolu yayın başvurusu, tüm eksiklik olarak tanımlanan düzenlemeler sağlandığı halde neden sürekli engellenmektedir? 

Halk TV’nin kablo yayın hakkı, yasal bir hak olarak ne zaman verilecektir?” sorularını yöneltti.

İKTİDARI ELEŞTİRENLERİ SEVMİYOR 

 

Niğde’de enerji kesintisi devam ediyor Niğde’de enerji kesintisi devam ediyor

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer; Sözcü, Cumhuriyet, Tele 1, Halk TV, Evrensel, Birgün ve KRT gibi basın kuruluşlarına, farklı gerekçelerle verilen cezaların nedeninin, basını sindirip gerçeklerin hakla buluşmasının önünü kesmek olduğunu belirterek Yeniçağ, Karar, Korkusuz ve Yeni Mesaj gibi gazetelerinin yayınlarında toplumsal sorunlara değinmesinden siyasi iktidarın rahatsız olduğunun görüldüğüne dikkat çekti.

FOX TV’nin, toplumun tüm sorunlu kesimlerinin yaşadıkları olumsuzlukları yansıtmasına da siyasi iktidarın tepki duyduğunu gizlemediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, özgür, ulusal ve yerel basında uygulamada ki yanlışlıkları eleştirenlere karşı siyasi iktidarın elindeki tüm yaptırımları devreye alarak baskı uyguladığını da vurguladı. RTÜK ve Basın İlan Kurumunun bir sansür merkezi gibi kullanıldığını dile getiren Gürer, Demokrasilerde bu tür engelleyici uygulamaların kabul edilemez olduğunu da söyledi. Sarı basın kartının dahi iktidarın keyfine göre verilir duruma gelmesinin basında ayrımcılığının artmasına neden olduğunun altını çizdi.

 

Editör: TE Bilişim