22. Vergi Haftası başlıyor. Niğde Defterdarı Cabir Döner, 21-27 Şubat tarihleri arasında kutlanacak olan 22. Vergi Haftası’nın başlaması nedeniyle yaptığı açıklamada, verginin kutsallığından bahsedip kayıt dışının önlenmesi için yapıln çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Niğde Defterdarı Cabir Döner açıklamasında şu görüşlere yer verdi.
,
“21-27 Şubat 2011 tarihinde kutlamakta olduğumuz yirmi ikincisi vergi haftasının kendilerine hizmet sunmaktan onur duyduğumuz mükelleflerimize ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını dilerim. 
         Devletin ve vatandaşlarımızın ortak paydası olan ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının gereği olarak yararlanmak üzere hizmetine sunulan yolların, köprülerin, okulların, hastanelerin, kütüphanelerin yapılmasında, yeterli enerjinin, huzur ve güvenin sağlanmasına esas olmak üzere kurumların personel dahil tüm ihtiyaçların karşılanmasında en önemli kaynağın yine vatandaşlarımızdan ödeme gücü oranında alınan vergilerin oluşturduğunu bir kez daha belirtmek isterim.
         İstenilen seviyede ekonomik canlılığa kavuşmak ve kayıt dışılığı önlemek için öncelikle bilinçli bir vatandaş olarak satıcı ve üretici olanlardan belgemizi almak suretiyle ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız ve yerli üretime yaptığımız her harcamanın (yerli üretimle yaptığımız alışverişlerimizin) belgeli olmasına (fatura, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, serbest meslek makbuzu, irsaliyeli fatura v.b.gibi) harcamayı yapan tüketiciler olarak bizlerin özen göstermesi gerekmektedir ki öğrencilerimizin gelecekteki istihdamının mevcut işsizlerimizin iş bulmasının imkanı yaratılmış olsun. Ayrıca yaptığımız alışverişlerin belgeye dayalı olması nedeniyle kayıt dışılığını önlenmesinde kayıtlı ekonomik değerlerin yükseltilmesinde en büyük etken 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri kapsamında belirtilen haklarımızın kullanılması ve savunulmasında, alınması zorunlu kılınan bu belgelerin hukuki karine teşkil ettiğini almadığımız her belgenin ise kayıt dışılığın en büyük kaynağı olduğunu vergi bilincinde olan her vatandaşımızın görevi olduğu kadar kamu çalışanlarımızın ve özelde çalışanlarımızın asli görevi gibi davranmaları ile mümkün olacaktır  belirtmek isterim.  
         Kaldı ki; harcamalarımız nedeniyle almadığımız her belge yerli üretim üzerine yapmadığımız her alışveriş işsizliği artırdığı gibi, rekabet gücü olmaması ya da yetersiz kalması nedeniyle müteşebbisleri korumacılık bünyeselliği içerisine iterek kaçak işçi çalıştırılmasına yönelmesi sosyal güvenlik priminin alınmamasına ve ödenen ücretin kayıt dışılık nedeniyle vergilendirilmemesine vesile olmakta ve işlerini doğru yapan mükellef için ise olumsuz rekabet şartı oluşturmaktadır.  
         Kısa sürede işsizlerimize iş yaratmak istiyorsak, şu iki unsuru önemsemeliyiz; Biricisi: vergi bilinçli vatandaş olarak yaptığımız her alışverişimizde (fatura, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, serbest meslek makbuzu, irsaliyeli fatura v.b.gibi) belgelerini düzenlemek ve almak, istenildiğinde ise ibraz yükümlülüğümüzü yerine getirmek; ikincisi: ülkemizdeki müteşebbislerimizin rekabet gücünün artırılmasını temin için yerli üretim ile ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız ve bunu da bir vatandaşlık görevi kabul etmeliyiz.  
         Bununla birlikte, Maliye Bakanlığımızca (Gelir İdaresi Başkanlığınca) yapılan KDV iadesi Risk Analizi Projesi çerçevesinde tüm KDV İadelerinin sorgulanması ve raporlanmasının internet ortamında yapılması sistemine geçilerek Katma Değer Vergisi İadelerinin en kısa sürede yapılması imkânı sağlanmıştır. Bunun için mükelleflerimizin iade taleplerine ilişkin müracaatlarının internet vergi daireleri aracılığı ile yapmaları yeterli olacaktır.  
            Kamuoyunda Kamu Borçlarının Yeniden Yapılandırılması olarak bilinen 6111 sayılı   Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun ve Diğer Bazı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesi nedeniyle, vergisel ve idari para cezalarından dolayı borçlu olan gerçek ve tüzel kişi mükelleflerimiz ile diğer vatandaşlarımızın mevcut borçları için müracaat süreleri içerisinde başvuru yapmaya özen göstermeleri ve yine söz konusu yasal haklardan yararlanacak mükelleflerimizin yasada belirtilen taksitlendirme süreleri içerisinde ödemeleri gerekmektedir. Konuyla ilgili olarak gerektiğinde Tv. ve Radyo programları aracılığı ile gerektiğinde bülten şeklinde vatandaşlarımız bilgilendirilecektir.  
Vergi ve diğer amme alacaklarının mükelleflerimizce banka aracılığı ile yapılması zaman kaybını önleyeceği gibi mükelleflerimizin vergi dairelerinde beklemelerinin önüne geçilmiş olacaktır.  
Bu duygu ve düşünce ile tüm mükelleflerimizin, yatırımcılarımızın, çalışanlarımızın ve vatandaşlarımızın yirmi ikincisi kutlamakta olduğumuz Vergi Haftasının hayırlara vesile olmasını, vergilerimizin cebimizden çıkan paralar olarak değil, yaşamımıza sunulan hizmetin bedeli olduğu kabul edilerek, kazançlarını doğru beyan etmelerini, beyanlarını zamanında yapmaları ve ödemeleri dileğimle saygılarımı sunarım"
 
Editör: TE Bilişim