10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle Niğde Valisi Necmeddin Kılıç bir mesaj yayınladı.

 Vali Necmeddin Kılıç mesajında; 

İnsanca yaşamanın teminatı olan insan hakları, insan olmamızdan dolayı doğuştan kazanılmaktadır. Başkası tarafından verilen bir söze veya teminata bağlı olarak, ya da satın alınarak elde edilen haklar değildir.  Bu haklar; bütün insanlığın ortak değeri ve tüm uygar ülkelerin ortak paydası olup, cinsiyete, ırka, renge, dile, dine, servete, siyasal veya başka düşünceye dayalı ayrım gözetilmeden herkese sağlanmalıdır.

İnsan haklarına saygı, günümüzde tüm çağdaş ve demokratik ülkeler için temel ilke haline gelmiştir. Bu ilke hem uluslararası sözleşmeler, hem de ülkelerin anayasalarınca güvence altına alınmıştır. Bundan 66 yıl önce, 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan olmalarından dolayı eşit, hür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmalarını teminat altına almıştır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini ilk onaylayan ülkelerden olan Türkiye, insan hakları konusundaki uluslararası sözleşmelere taraf olmuş, insan hakları standardının en yüksek düzeye ulaştırılması amacıyla son yıllarda önemli adımlar atmıştır.

Ülkemizde, 2000 yılında tüm il ve ilçelerde “İnsan Hakları İl ve İlçe Kurulları” kurulmuş, 2003 yılında yeniden yapılandırılan kurullarda, sivil toplumun temsili güçlendirilmiştir. Bu kurullarca; insan haklarının korunması, geliştirilmesi, insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması, özellikle de idarenin uygulamalarında vatandaşa hoşgörü ve nezaketle yaklaşılması ve hak ihlallerini önleme konusunda gerekli çalışmalar yapılmaktadır. 

İnsan haklarını korumadaki başarı, önemli ölçüde insan hakları bilgisi ve bilincinin yaygınlaşmasına bağlıdır.  Hak ihlaline uğradığını iddia eden vatandaşların, Valiliğimiz ve Kaymakamlıklarda hizmet veren İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarına bizzat veya posta, e-posta ve telefon gibi diğer iletişim yollarıyla başvurmaları, hak ihlallerinin önlenmesi bakımından büyük önem arz etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle; tüm insanlığın temel hak ve özgürlüklerden istifade edebildiği ve her alanda insan haklarının öncelikli olarak kabul gördüğü bir gelecek temennisiyle, halkımızın Dünya İnsan Hakları gününü kutlar, esenlikler dilerim”dedi.

 

Editör: TE Bilişim