Niğde Valisi Necmeddin Kılıç göreve başlamasının ardındaki ilk hafta sonunu Niğde Merkeze bağlı köylerde geçirdi.

Vali Necmeddin Kılıç, Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu,  Jandarma Asayiş Şube Müdürü Jandarma Kıdemli Binbaşı Süreyya Güler, Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, İl genel meclis üyeleri, Mahalli İdareler Müdürü Nebahat Bozkurt, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza Erdoğan, İl Halk Sağlığı Müdürü Bilgehan Öztürk, diğer kurumların temsilcileri ve basın mensupları katıldı.


Haber&Fotograf Fatma TAN 


Yeşilburç, Taşlıca, Kırkpınar, Güllüce, Ballı, Yayla Yolu ve Pınarcık köylerinde Köy muhtarları, ihtiyar heyetleri ve vatandaşlar Vali Necmeddin Kılıç’a büyük sevgi gösterdiler.

 

Yeşilburç köyünde muhtar Aydın Koyuncu, Taşlıca köyünde Muhtar Hüseyin Uçar, Kırkpınar köyünde muhtar Ahmet Orhan, Tepeköy köyünde muhtar Mustafa Coşkun, Güllüce köyünde Muhtar Kasım Songur, Ballı köyünde muhtar Yılmaz Bayer, Yaylayolu köyünde Muhtar Ekrem Omay ve Pınarcık köyünde muhtar Bayram Ulukaş ile görüşen Vali Kılıç muhtarların köyleri ile ilgili taleplerini dinledi.

Muhtarlardan sonra vatandaşlarında dilek ve isteklerini dinleyen Vali Kılıç sorunlarla ilgili yapabilecekleri çalışmalarla ilgili ellerinden geleni yapacaklarını belirterek taşımalı sistemle öğrenim gören öğrencilerle ilgili ilk üç sınıfın Yeşilburç’ta yeniden açılması ile ilgili çalışmaların yapıldığını küçük yaştaki çocukların annelerinden uzak kalmasının bir takım sorunlar çıkardığını bu nedenle ilk üç sınıfın köyde olmasının doğru olacağını söyledi.

Sekiz köy gezisinde genel olarak köylerin durumlarının gayet iyi olduğunu gözlemleyen Vali Kılıç, “Niğde’nin köyleri Türkiye ortalamasının üstünde bir durumda şu an. Kilitli parkesiz asfaltsız yolumuz yok. Sağlık, eğitim ve asayiş alanında problemler yok. Niğde Eski Valisi Alim Barut Bey çok güzel hizmetler getirmiş köylere bizlere fazla bir iş bırakmamış” dedi.  Büyük sorunların genel olarak hallolduğu ufak tefek sorunların ise halledilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Kılıç, bazı köy tüzel kişiliğine ait binaların onarımı, bazı köylerin okulların okul bahçelerinin duvarlarının onarılması, asayiş açısından bazı kritik noktadaki köylere kamera sisteminin kurulması için gerekeni yapmaya çalışacaklarını belirtti.

 

Vali Kılıç’ın köylerini ziyaret edeceğini öğrenen köylerdeki kadınlara ve çocuklara Vali Kılıç ayrı bir ilgi gösterdi. Kadın köylülerin isteklerini de dinledi.

 

Hayvancılık ve mera alanları ile ilgili özel taleplerinin olup olamadığını soran Vali Kılıç, köylerde bulunan boş alaların hem ormanlık, cevizlik, badem ağacı gibi hem köye gelir getirecek hem de doğayı yeşillendirecek çalışmalar yapılması ile ilgili köy muhtarları ile fikir alışverişinde bulundu. Köylerde genelde bahçelerin sulanmasından kaynaklı su sorunu yaşayan köylerin bu sorununu çözebilmek için neler yapılabileceğini kurum amirleri ile değerlendirileceklerine vurgu yaptı.

 

Köylerde genel olarak içme suyu, ulaşım, kapalı sulama suyunun köy içinde yapılmaması doğal olan suyun akışının engellenmemesi talebi iletildi. Ketençimen yolunun ihalesinin yapıldığı bilgisi de köylülerle paylaşıldı.



HAYVANCILIĞA ÖNEM VERECEĞİZ

Mera alanları ile ilgili olarak hiçbir şekilde başvuru beklenmeyeceğini, santimetre karelere hâkim olunacağı belirten Vali Kılıç “Türkiye’nin yarınları için hayvancılık çok önemli. Hayvancılık halkı zenginleştirir. Mera kalitesini iyileştirmek, modern hayvancılık tekniklerini öğretmek gerekiyor. Mera ıslahına da önem vermeliyiz. Köy adına dağa tepeye meyve diksek ceviz, badem gibi bu köylere kaynak gelse buralardan olmaz mı? ” diyerek köy muhtarlarına öneride bulundu. Köy muhtarları bu fikre olumlu baktılar.

 

KÖYLÜ VALİDEN HELİKOPTER İSTEDİ

Yazlıkçıların şehir dışında olduğunu söyleyen muhtarlar dışarıdan gelecek olan yazlıkçılar için arsa temin edilmesi konusunda isteklerini de belirten köyüler den en ilginç istek Tepeköy köyünden geldi. Muhtarla olan konuşmanın bitmesinin ardından söz alan köylülerden birisi Niğde’ye havaalanı ve helikopter istediklerini belirtti. Gençler adına söz alan bir yazlıkçı da cep telefonu şebekelerinin Tepeköy de çekmediği, internetlerinin olmadığını sosyal alanlarının olması gerektiğini taleplerini iletti. Tepeköy Köy konağının yardımseverler tarafından yapıldığını belirten muhtar imkân sağlanması hainde internet, bilardo ve sosyal alanın yapılan bu konakta yeterli yerlerimiz vardır bu eksikliklerimizi giderirseniz bizde yer temininde bulunuruz dedi. Küçük çocukların okul bahçesine çocuk parkı isteğini de Vali Kılıç yerine getireceklerini söyledi. Tepeköy köyünde doktor ve ebenin Tepeköy köyünde yaşıyor olduğunu öğrenen Vali Kılıç bu durumdan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

 

Ebelerin ve öğretmenlerin köyde kalmalarının asıl olduğunu belirten Vali Kılıç, görevine geç gelen ve gereken mesai saatlerine uyulmaması durumunda bu kritik görevlerde bulunan personelin köyde oturması zorunluluğunu yeniden gündeme getireceğini vurguladı.

 

Muhtarların hepsi Genel Sekreter Ali Nebol’a köylerine getirdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür ettiler. Özel İdarenin yaptığı işlerin çok güzel işler olduğu vurgusu yapıldı.

 

VALİ GÜL BABA TÜRBESİNDE DUA ETTİ

Güllüce köyüne yapılan ziyaret esnasında köy meydanında yapılan toplantının ardından Gül Baba Türbesini ‘de ziyaret eden Vali Kılıç dua ederek, muhtar Kasım Songur’dan Gül Baba ile ilgili bilgiler aldı. 

Editör: TE Bilişim